incercat sa strice «legile» Vamei
Doi tneri lasati la vatra au fost arestati din cauza unei incaierari cu un vames, inca pe cand se aflau in armata. Luni, 14 februarie, Judecatoria militara Chisinau a examinat dosarul lui Maxim Bragari si Andrei Rozlovan, aflati de trei luni in detentie preventiva. Celor doi li se incrimineaza "abuz de serviciu" si "trecerea ilegala a frontierei de stat", pe cand faceau armata in calitate de graniceri la frontiera de stat. Martorii citati in instanta, reprezentanti ai departamentelor Trupelor de Graniceri si Vamal, au facut dezvaluiri incendiare despre conditiile in care granicerii sunt obligati sasi exercite misiunile si care sar putea solda cu detentia mai multor graniceri.
Fostii graniceri Bragari si Rozlovan, ambii de 19 ani, sunt invinuiti de faptul ca, in august trecut, aflanduse la postul de paza al frontierei LipcaniPodvilovka (Ucraina), sau incaierat, de cealalta parte a frontierei moldovenesti, cu un inspector vamal. Cel putin asa a fost descris incidentul de catre reclamantul Ghenadie Cosman, inspector la biroul vamal Briceni, care este considerat victima incidentului.
Cearta intre vames si graniceri sa iscat deoarece Cosman a incercat sai impiedice pe cei doi sa efectueze verificarea unui autoturism "Volga" care parasea R. Moldova. Potrivit declaratiilor soferului autoturismului, cetatean ucrainean, in timp ce granicerii ii controlau buletinul de identitate, inspectorul vamal a intervenit si ia indemnat pe acestia sai restituie documentul, spunandule ca "nu exista motive pentru al opri". Desi nu a fost inregistrata o declaratie vamala a cetateanului ucrainean, inspectorul vamal afirma ca a efectuat controlul masinii si, deci, nu era cazul ca masina sa mai fie verificata si de graniceri. In urma altercatiei, Cosman sar fi ales cu leziuni usoare, aplicate de graniceri. "A fost un conflict de care se mai intampla intre vamesi si graniceri", au incercat sal linisteasca, dupa inregistrarea incidentului, superiorii pichetului de graniceri de la Lipcani pe tatal unuia dintre inculpati, Nicolae Rozlovan. Ca peste cinci luni, la sfarsitul lui decembrie trecut, dupa demobilizare, feciorul sau Andrei sa fie arestat. "Iau fost puse catusele in fata mamei lui", spune tatal baiatului. Potrivit acestuia, pe parcursul celor cinci luni de la inregistrarea cazului, cei doi tineri, aflati acum in detentie, nu au fost interogati de anchetatori, fiind insa invinuiti de comiterea infractiunilor prevazute de articolele 370 CP (abuz de putere in timpul exercitarii serviciului) si 362 CP (trecerea ilegala a frontierei de stat cu arma din dotare). In legatura cu cel deal doilea cap de acuzare, instantei ia fost prezentata schita locului in care sa petrecut actiunea cu automobilul oprit de graniceri. Potrivit acestei scheme, dar si a martorilor, autoturismul respectiv a fost oprit intrun segment aflat pana la bara orizontala care separa frontierele. "Autoturismul a fost oprit pe teritoriu neutru, deoarece trecerea frontierei presupune depasirea acestei bare de fier. Granicerii au actionat conform instructiei comandantului lor, au stopat autoturismul, au verificat actele soferului, fara ca stapanul autovehiculului sa fi fost insultat, granicerii exercitandusi intocmai obligatiile", a declarat tatal lui Andrei Rozlovan.
In legatura cu aceste circumstante, marturisirile sefului pichetului de graniceri Lipcani, Igor Moraru, din ordinul caruia granicerii pichetului au actionat, a declarat in instanta: "Mi sa raportat prin statia radio ca in punctul de control intra un automobil "Volga" incarcat cu marfa. Leam dat comanda ca, in cazul in care masina nu va fi cercetata de vamesi, so retina, apoi sami raporteze. Caporalul Bragari mia raportat ca autoturismul na fost supus controlului de catre vamesi si ca, intre timp, sa iscat un conflict intre patrula de graniceri si vamesul Cosman. Mam deplasat la fata locului. De la graniceri am aflat ca, in timp ce acestia controlau actele soferului, inspectorul vamal sa apropiat, insultandui. Vamesul a tras de cureaua pistolului automat al granicerului, iar ultimul la imbrancit cu arma…Despre toate aceste actiuni am informat seful comenduirei de graniceri Briceni, care, de asemenea, a fost la fata locului", declara martorul. Intrebat despre semnul care delimiteaza frontiera R. Moldova de cea a Ucrainei, seful pichetului de graniceri Lipcani a declarat "ca la ei, pana in momentul de fata nu este delimitat hotarul printro linie marcata". Seful pichetului de graniceri Lipcani a marturisit in instanta ca granicerii se conduc doar de instructajul superiorilor, potrivit caruia "R. Moldova se afla pana la primul stalp, al doilea stalp insemnand hotarul cu Ucraina". Potrivit angajatului trupelor de graniceri, stalpii de la frontiera au fost instalati conform hotararii comisiei de marcare a Departamentelor Trupelor de Graniceri ale celor doua state. Intrebat "ce pazesc granicerii de la punctul de control Lipcani, in situatia in care acolo nu este trasata linia frontierei de stat", specialistul DTG a raspuns ca "pazesc un hotar imprecis si conditional".
Cum poti trece ilegal ceea ce nu exista?
Avocatul unuia dintre inculpati, Iurie Margineanu, spune ca, potrivit Legii cu privire la frontiera de stat din 17 mai 1994, granicerii sunt abilitati sa lupte si cu actiunile de contrabanda, avand dreptul de a opri orice masina care trece frontiera de stat. "In cazul de fata, soferul automobilului "Volga" nu a perfectat o declaratie vamala, iar daca aceasta ar exista, legea permite, oricum, granicerilor efectuarea dublului control", au raspuns specialistii DTG la intrebarile avocatilor. Potrivit avocatului Margineanu, in cazul in care in R. Moldova nu exista o lege care reglementeaza limitele frontierei de stat, in privinta aceasta existand, din spusele granicerilor, doar un acord provizoriu intre cele doua state, cum poti sa treci ilegal ceea ce nu exista? In cazul in care, in circumscriptia Lipcani, nu este trasat hotarul, invinuirea privind "trecerea ilegala a frontierei", ce li se aduce fostilor graniceri, nu este fondata. Granicerii mai sunt acuzati ca au lovit, nu prea grav, vamesul. Dar cum se explica fapta vamesului care a incercat sa se amestece in activitatea unei santinele, abilitata prin lege sa stea la paza frontierei de stat? se intreaba avocatul Margineanu.
Despre felul in care au fost inchisi, inopinat, cei doi tineri care au incercat sasi exercite functia au ajuns sa fie cercetati penal aflati timp indelungat in detentie. Mama inculpatului Maxim Bragari povesteste: pe 5 noiembrie feciorul sa demobilizat din armata, iar pe 23 decembrie a fost retinut in timpul serviciului, el lucrand in paza centrului comercial "Elat" din Chisinau. Si maicasa era la lucru atunci cand a sunato sai spuna ca se afla in izolatorul de detentie provizorie din orasul Balti. In aceeasi zi, el a aflat ca i sa intentat un dosar penal. Olga Bragari sustine ca "in R. Moldova nu sunt respectate drepturile omului, deoarece procurorul responsabil de ancheta provizorie, ar fi trebuit sa o previna ca fiul ei este anchetat penal". Conform invinuirilor care leau fost aduse, fostii graniceri risca ani grei de puscarie.
Aliona AVRAM