Personalitati marcante ce au participat la revolutiile din Ucraina si Romania au fost prezente la Chisinau, in calitate de participanti la o masa rotunda, organizata la sfarsitul saptamanii trecute. Oameni care au tinut o lume intreaga cu sufletul la gura si care au umplut buletinele de stiri cu vesti despre actiuni ce au rasturnat sisteme politice, au venit in R. Moldova sa impartaseasca reprezentantilor societatii civile experienta implicarii tinerilor in revolutiile politice.
"Revolutia in Moldova este imposibila", a spus transant Mykhaylo Svystovych, unul dintre cei mai cunoscuti participanti din partea societatii civile la revolutia ucraineana. Svystovych este bine cunoscut in Ucraina, mai ales in randul utilizatorilor de Internet. Unii afirma chiar ca el a fost organizatorul revolutiei pe Internet. Siteurile create de dansul, http://maidan.org.ua sau http://engmaidanua.org a avut in acele zile un numar record de vizitatori.
Argumentele lui Svystovych, privind imposibilitatea unei revolutii moldovenesti, se bazau pe lipsa vizibila a unei campanii electorale in Moldova: "Am ramas surprins cand am venit in Chisinau. Aici nu se vede ca sunteti in plina campanie electorala. La noi, in aceasta perioada, afisele erau incleiate pe toti copacii. Da, inteleg ca aveti o legislatie dura ce pedepseste incleierea afiselor in locuri neautorizate, noua, insa, nu ne era teama deloc, desi legile sunt aceleasi".
Dmytro Potekin, manager al Campaniei Educatiei de Vot, Initiativa Civica "Znaiu!", facand trimitere la "Barometrul Opiniei Publice", a concluzionat ca "in R. Moldova, circa 70% din populatie nu tolereaza actiunile de protest. In Ucraina situatia era diferita, societatea civila ucraineana accepta si chiar participa la proteste". Dupa cum a mai precizat Potekin, aceasta apatie fata de proteste din partea societatii se explica prin faptul ca ea nu este informata suficient de bine de partidele politice si de ONG. Ucrainenii, ca si moldovenii, sunt pacifisti, ei nu doresc schimbari radicale, de aceea campania pentru atragerea cetatenilor la vot trebuie facuta intrun mod pozitiv si nu critic sau dur".
La masa rotunda au participat si reprezentanti ai Asociatiei ProDemocratia din Romania, unul dintre cele mai prolifice ONG din aceasta tara, care a urmarit indeaproape procesul electoral din intreaga Romanie. Rapoartele ProDemocratia au fost argumente grele impotriva fraudelor electorale comise de fosta guvernare. ProDemocratia are filiale prin toata Romania, monitorizand cursul tuturor schimbarilor politice.
Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei ProDemocratia, prezent la intalnire, a declarat: "Potentialul de voluntariat al tinerilor este enorm, de aceea el trebuie folosit nu doar in actiuni de strada. Desi in Ucraina erau utile, protestele stradale sunt o strategie invechita, iar tinerii trebuie orientati spre actiuni de atragere a societatii la procesul de votare. In Romania am reusit sai convingem pe tineri ca echilibrul in societate este foarte necesar. Campania electorala conteaza, dar importanta ei este mica pe termen lung". Referitor la implicarea ONGurilor in alegeri. Parvulescu a accentuat: "Democratia ne obliga sa ne plasam in afara jocului politic, iar noi, ONGurile, trebuie sa latram in continuare, caci suntem cainii de paza ai societatii".
"Tinerii vin in Parlamentul roman cu o noua viziune, ei au castigat Primaria in Brasov, in Bacau, iar importanta lor creste si in cadrul staffurilor electorale. Toate acestea demonstreaza ca partidele politice trebuie sasi creasca si educe noii lideri", a specificat Cristian Busoi, deputat in Parlamentul Romaniei din partea PNL si presedintele Cluburilor Studentilor Liberali. Busoi face parte din noua generatie de politicieni care au avut o ascensiune impresionanta in ierarhia politica a Romaniei. Prezenta lui la masa rotunda a fost un exemplu concludent al schimbarii de generatii de politicieni din Romania dupa recentele alegeri.
Cornel Ciurea, vicepresedintele Partidului SocialLiberal din Moldova, lector la Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale, a atentionat asupra rolului pe care lau avut studentii in actiunile de protest din Chisinau: "Tinerii si studentii din R. Moldova au fost, de fapt, campioni la proteste de strada. Ne amintim cu totii de protestele violente din 1995, de "Oraselul Libertatii", de actiunile impotriva Memorandumului Kozak s. a. Este mai greu de mobilizat studentii poate din cauza ca siau epuizat energia, poate ca opozitia este foarte faramitata ori poate ca nu avem un pretext, spre deosebire de Ucraina, Romania, Georgia, dar, totusi, eu nu pun cruce pe manifestatiile studentesti", a spus Ciurea.
Masa rotunda "Tinerii in sprijinul schimbarilor. Invatamintele ultimelor alegeri din Romania si Ucraina" la care au participat "ZNAIU!", Initiativa Civica din Ucraina; Centrul pentru Pace, Transformarea si Politica Externa din Ucraina; Asociatia ProDemocratia din Romania; Programul EstEst: Parteneriat dincolo de Hotare, Fundatia SorosMoldova; Colegiul Invizibil din Moldova a avut drept scop evaluarea potentialului politic al tineretului din R. Moldova si schimbul de experienta si pareri referitor la implicarea tinerilor in evenimentele politice din regiune. Acest eveniment a fost organizat cu concursul unui grup de initiativa de la Colegiul Invizibil din Moldova, cu sprijinul Fundatiei Soros.
Vitalie COJOCARU, pentru Ziarul de Garda