Sondajele efectuate in ultimii 4 ani arata ca, sub guvernarea comunista, politistii au devenit cei mai corupti functionari din R. Moldova. Astfel crede fiecare al doilea cetatean, iar mai mult de 60 la suta din populatia tarii nu are incredere in politisti.
Una dintre explicatiile acestui fenomen e cea potrivit careia, sub dictatul puterii actuale, organele de politie siau abandonat functiile firesti, de lupta cu coruptia, inclusiv in propriile randuri, de combatere a infractionalitatii si de asigurare a ordinii publice, atribuindusi, in schimb, functii anticonstitutionale, de politie politica. Acest rol ilegal sa profilat simtitor pe parcursul actualei campanii electorale, cand politia sia facut o prioritate din lupta cu … afisele electorale ale Blocului "Moldova Democrata" (BMD) si cu persoanele care fac agitatie in favoarea acestui concurent electoral.
BMD a facut publice zeci de cazuri documentate, cand politistii au distrus afisele electorale ale formatiuni, au impiedicat plasarea afisajului in conformitate cu legislatia in vigoare, au molestat agitatorii BMD si chiar au snopit in batai persoane implicate in procesul electoral.
La 28 ianuarie, in s. Sarateni, Leova, locotenentul inferior Grisciuc si sergentul Gargaun, au maltratat doi tineri care plasau afise electorale ale BMD, dar mai intai iau fortat sa rupa toate afisele "Moldovei Democrate", interzicandule, totodata, sa se atinga de afisele PCRM, incleiate alaturi.
La 1 februarie, la Orhei, la indicatia vicecomisarului de politie T. Cocarla, trei ofiteri ai CPR au distrus toate afisele si materialele electorale cu sigla BMD.
La 4 februarie, angajatii CPR Telenesti au organizat o actiune ilegala de aceeasi maniera, in care au implicat 2 persoane aflate in arest administrativ. Acestia au primit indicatii de la politisti sa rupa afisele electorale ale BMD.
La 10 februarie, doi tineri care incleiau afise ale BMD pe un panou pe care scria "Afisaj electoral" si pe care era desenata cu vopsea rosie sigla PCRM (panoul se afla in preajma Universitatii Pedagogice "I. Creanga" din capitala) au fost retinuti de politisti si ulterior amendati cu cate 10 salarii minime. Inscriptia "Afisaj electoral" a fost in dimineata zilei urmatoare vopsita de catre politisti.
Asociatia Transportatorilor de Pasageri Orhei a facut deja doua declaratii de protest impotriva faradelegilor organelor de politie. Membrii Asociatiei sunt intimidati, amenintati, iar unitatilor de transport le sunt sustrase numere de inmatriculare. Aceasta in conditiile in care mai multe unitati de transport afiseaza "secera si ciocanul" fara ca soferii si patronii acestora sa fie atentionati, cel putin.
Un capitol aparte de ilegalitati a inscris politia, care este platita sa apere legea, in raport cu panourile electorale ale BMD din Chisinau. In repetate randuri, organele de politie au interzis firmelor abilitate, in baza de contract, sa plaseze sigla BMD pe panouri de publicitate in Chisinau. Colaboratorii Comisariatului de politie Botanica au interzis, timp de o saptamana, plasarea panourilor electorale ale BMD, fara vreun temei legal si fara a fi trasi la raspundere in conformitate cu legea. In discutii private, politistii recunosc ca au misiunea sa distruga afisajul electoral al BMD si ca actioneaza la indicatiile structurilor de stat si ale partidului de guvernamant.
Semnificativa este in acest sens adresarea deputatului si activistului comunist Iuri Eriomin catre Consiliul electoral circumscriptie al municipiului Chisinau, in care se spune: "CEC a fixat numarul reclamei politice pe panourile capitalei si acesta nu trebuie sa depaseasca cifra de 10 pentru fiecare concurent electoral". Deputatul comunist sustine ca BMD are cel putin 13 panouri. Acest fals este tirajat prin intermediul ziarului "Comunist", publicand in calitate de ilustrare imaginea a doua panouri deteriorate ale BMD. Liderii comunisti continua sa prosteasca populatia cu minciuni si falsuri, facand trimitere la un document INEXISTENT. In realitate, legislatia in vigoare prevede ca plasarea afisajului electoral exterior pe panourile publicitare este reglementata de autoritatile publice locale. Conform dispozitiei nr. 71d, din 31 ianuarie 2005, a primarului general al capitalei, FIECARE concurent electoral are drept egal sa plaseze "pana la 500 metri patrati". Surse din stafful central al Blocului "Moldova Democrata" spun ca la sfarsitul saptamanii trecute, BMD avea plasate panouri in marime totala de 185 metri patrati, ceea ce cea constituie circa 37 la suta din volumul permis oricarui concurent.
Imi amintesc o vorba de duh la tema, care i se atribuia unui maior sovietic de la catedra militara de candva: "Meningita, spunea el, este o boala foarte parsiva. De ea sau mori, sau ramai idiot. Eu si fratemeu neam imbolnavit in copilarie. El a murit, iar eu, iata, am ramas sa traiesc".
Ar trebui sa radem aici, daca nu ar fi atat de trist. Comportamentul politiei fata de afisele BMD a fost calificat de reprezentantul Blocului la CEC, Nicolae Garbu, drept "abuz si infractiune". "Politia, in loc sa asigure ordinea publica si sa lupte cu criminalitatea, intimideaza concurentii electorali si distruge afisele opozitiei. Aceste actiuni reprezinta o incalcare a normelor interne si a mai multor documente internationale. Si Secretarul General al CE, Terry Davis, a atentionat despre inadmisibilitatea implicarii politiei in procesul electoral. Cu parere de rau, politia a primit indicatii ilegale din partea conducerii statului sa impiedice concurentii electorali sa faca agitatie. Mai devreme sau mai tarziu, persoanele care savarsesc astfel de ilegalitati vor fi trase la raspundere", a declarat Garbu. El a mai precizat ca Legea cu privire la politie prevede ca, in cazul in care ordinele superiorilor intra in contradictie cu legislatia in vigoare, politistii sunt obligati sa nu execute ordinele ilegale. "Presedintele CEC a adresat o scrisoare tuturor comisarilor organelor de interne, prin care le cere ca politia sa nu se implice in procesul electoral, facand apel la bunul simt, etica si cultura profesionala a politistilor. Este adevarat ca presedintele CEC a avut posibilitate sa inteleaga pozitia MAI ceva mai inainte si sa ia masuri legale eficiente, nu formale, pentru a readuce activitatea organelor de interne in albia legalitatii", a mentionat Garbu. Reprezentantul BMD la CEC aminteste ca, anterior, CEC a inaintat Ministerului de Interne o avertizare in acest sens, dar aceasta a ramas fara raspuns, iar ilegalitatile comise de politie continua. Nicolae Garbu isi exprima speranta ca organele de drept din tara, Procuratura Generala vor interveni pentru apararea legalitatii cel putin de data acesta, in baza prevederilor legislatiei care le obliga sa se autosesizeze, inclusiv in urma publicarii articolelor de presa.
Cum se va comporta justitia si procuratura? Ramane de vazut, deocamdata, insa, scrisoarea presedintelui CEC adresata organelor de interne demonstreaza incapacitatea si nedorinta puterii actuale, inclusiv a autoritatii supreme in materie electorala, de a asigura alegeri corecte si libere. Pe de alta parte, ea constituie inca o confirmare documentara a ilegalitatilor comise de politie in actuala campanie electorala.
Reamintim ca mai multi oficiali europeni care au vizitat recent tara noastra au criticat dur implicarea politiei in procesul electoral. Acest fapt este apreciat negativ si de Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte "Coalitia 2005". Ilegalitatile comise de politisti in raport cu opozitia demonstreaza ca aceste alegeri deja nu sunt nici libere si nici corecte.
Vlad PRIPA,
pentru Ziarul de Garda