Nr. 28 (17 februarie 2005)

 Politic

«... La comunisti nu s–a primit»
Reportajul corespondentului nostru care a fost "comsomolist" timp de o zi Continuare 

10 ani fara Nicolae Costin
La 16 februarie 1995, dupa o grea suferinta, a plecat dintre noi Nicolae Costin, profesor universitar, unul dintre promotorii renasterii nationale... Continuare 

Masacrul Justitiei
Ex–judecatorii acuza puterea de faptul ca li s–a cerut bani pentru a ramane in functie Continuare 

Armata lui Papuc contra afisajului electoral al BMD
Sondajele efectuate in ultimii 4 ani arata ca, sub guvernarea comunista, politistii au devenit cei mai corupti functionari din R. Moldova. Continuare 

Arestarea lui Vladimir Sarban a fost o comanda politica
Acest lucru a fost declarat Ziarului de Garda de surse confidentiale. Continuare 

10 ani fara Nicolae Costin

La 16 februarie 1995, dupa o grea suferinta, a plecat dintre noi Nicolae Costin, profesor universitar, unul dintre promotorii renasterii nationale, presedinte al Consiliului municipal si primul primar general de Chisinau, din perioada postbelica, ales in mod democratic. A fost o moarte tragica, despre care lumea a vorbit in soapta, lasand valabile mai multe versiuni, toate suspicioase.

Desi au existat suficiente versiuni, pe parcursul celor 10 ani de nefiinta a lui Nicolae Costin, organele de drept din R. Moldova nu au cercetat cauzele mortii si nu au identificat persoanele implicate in acea presupusa operatiune de lichidare fizica a acestuia.

Surse bine informate sustin ca primarul Costin ar fi fost ucis de reprezentantii de atunci ai mafiei din Chisinau, care nu erau de acord cu politica nationala, promovata in structurile administratiei publice locale. Aceleasi surse afirma ca primarul a devenit victima unei intoxicatii cu cesiu radioactiv, adus din Rusia. Exista suficiente argumente ca cesiul ar fi fost infiltrat in fotoliul automobilului de serviciu, principala dovada, in acest sens, fiind moartea, aproape simultana, a soferului de serviciu al lui Costin, survenita in urma aceleiasi maladii – leucemia.

In cazul imbolnavirii lui Nicolae Costin, enigmele bolii si evolutia ei rapida (cesiul este un element radioactiv cu o durata mare de dezintegrare) au fost dezlegate in Germania, unde acesta s–a deplasat pentru consultari. Iuliana Gorea–Costin isi aminteste cum medicii germani se intrebau: "Unde si cum a fost contaminat?"

Nici atunci, nici mai tarziu, specialistii nu s–au straduit sa dezlege aceasta enigma, in pofida faptului ca, potrivit unor surse, Procuratura R. Moldova detinea suficiente argumente care ar fi permis elucidarea cazului.

Iuliana Gorea–Costin, sotia lui Nicolae Costin, declara intr–un interviu plasat pe site–ul www.azi.md: "A fost o personalitate extraordinara, un mare strateg... In calitate de presedinte executiv al Frontului Popular din Moldova si de primar al municipiului Chisinau, ales in mod democratic, a reusit sa strice mai multe jocuri si sa impiedice realizarea mai multor interese straine. Prin activitatea sa a contribuit substantial la procesul de renastere nationala si de integrare in valorile europene cu zestrea spirituala, mostenita de la stramosii nostri. Ma refer, in special, la restabilirea adevarului istoric, la schimbarea denumirilor de strazi si institutii de invatamant in spiritul traditiilor nationale ale bastinasilor, la deschiderea, impreuna cu ministerele de ramura, a liceelor (roman–englez, roman–italian, roman–francez, roman–german), precum si a bibliotecilor, inclusiv "Onisifor Ghibu", la redeschiderea bisericilor, inclusiv a Catedralei din centrul Chisinaului, la restaurarea monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant, la reinvierea traditiilor legate de sarbatorile crestine (Pastele, Craciunul), la instaurarea traditiei sarbatoririi Zilei Independentei R. Moldova si Limbii noastre, la revenirea, in spiritul traditiei nationale, la functiile de prefect, primar, la denumirile de comuna, judet etc. Tot lui i–a apartinut ideea includerii satelor din imprejurimile Chisinaului in componenta municipiului, pentru a echilibra componenta demografica... Pana la marea sa disparitie, Nicolae Costin a ramas fidel idealurilor de renastere nationala, fiind constient ca este victima fortelor care se opun dreptului nostru la autodeterminare, la Independenta si Suveranitate reala, nu doar declarata!

Klimenko&Co impotriva lui Costin

In lipsa unei anchete judiciare, cauzele decesului tragic al lui Nicolae Costin pot fi doar intuite. Faptul ca, la propunerea si insistenta sa, strazile Chisinaului au fost botezate cu nume autentice, cu caracter national, a provocat si continua sa provoace isteria furibunda a unor formatiuni politice care, in fiece campanie electorala, cer revenirea la vechile nume sovietice, atribuite impropriu strazilor Chisinaului. Astfel, e usor de presupus ca cei care ar fi dorit plecarea lui Nicolae Costin din aceasta viata mai sunt printre noi, urzind planuri diabolice cu cesiu, mercur sau dioxina.

Peste 10 ani, Asociatia Europeana de Strategii Politice "Nicolae Costin", in numele Consiliului municipal Chisinau din perioada 1990–1994, cu sprijinul Primariei municipiului Chisinau, a organizat, la 16 februarie, ample manifestari IN MEMORIAM, care au inclus dezvelirea placii comemorative "Nicolae Costin – primul primar general al municipiului Chisinau, ales in mod democratic" , pe fatada Primariei municipiului Chisinau, oficierea unui parastas de pomenire la Cimitirul central din str. Armeneasca, la mormantul marelui inaintas, un Colocviu comemorativ "Nicolae Costin – promotor al renasterii nationale", la Biblioteca municipala "Onisifor Ghibu". Seara, telespectatorii canalului "Euro TV Chisinau" au putut viziona, in premiera absoluta, filmul documentar "Ne vom intoarce intr–o zi". In curs de lansare se mai afla albumul comemorativ "Nicolae Costin – promotor al renasterii nationale".

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com