Nr. 28 (17 februarie 2005)

 Editorial

Andrei Ivantoc — singura alternativa pentru 6 Martie 2005
Prezenta lui Andrei Ivantoc pe listele electorale–2005 a provocat si mai provoaca reactii si discutii in contradictoriu. Mai multe decat in cazul oricarui alt "independent" si chiar al partidelor sau blocurilor politice. Continuare 

Post post–scriptum
In numarul trecut al ziarului, la articolul "Cum Gaiciuc si Tarlev erau sa devina calugari", inseram un post–scriptum in care anuntam cititorii nostri despre o eventuala continuare a temei din articol. Continuare 

Libertatea
Toti presedintii pe care i–a avut R. Moldova de cand au fost arestati membrii grupului Ilascu si–au trait anii de grandoare la carma acestei tari. Nici unul dintre ei nu si–a trait, insa, libertatea   Continuare 

Andrei Ivantoc — singura alternativa pentru 6 Martie 2005

Prezenta lui Andrei Ivantoc pe listele electorale–2005 a provocat si mai provoaca reactii si discutii in contradictoriu. Mai multe decat in cazul oricarui alt "independent" si chiar al partidelor sau blocurilor politice.

De ce? In primul rand, pentru ca este un caz special. Exceptional, daca vreti. Doi — pentru ca a creat un precedent pe frontul electoral din R. Moldova. Si trei — pentru ca partidele politice intrate in competitie electorala au uitat de obligatii morale si de sacrificii. Acum sa meditam impreuna.

De ce "caz exceptional"? Deoarece Andrei Ivantoc depaseste "modelul traditional" de "candidat independent" de la noi care, de obicei, este o "jucarie electorala" pentru "fantomasii politici". Este pentru prima data, in "traditia" alegerilor din R. Moldova, cand pe lista "independentilor" apare un nume, meritul si sacrificiul caruia nu pot fi contestate. El nu trezeste indoieli la tema "meritului". Lui i se incrimineaza doar "incertitudinea sansei", dar sansa lui suntem noi, alegatorii.

De ce "caz fara precedent"? In contextul actualei campanii electorale, care abunda de contradictii si confuzii, Andrei Ivantoc este si trebuie conceput ca o alternativa electorala. Sigura, negresita si reala. Alternativa tuturor contracandidatilor electorali. Spunand acestea, raspundem, de fapt, si celui de–al treilea "de ce?" Cand zicem ca partidele politice, antrenate in alegeri, au uitat de obligatii morale si de sacrificii, ne gandim la rostul ideii de "libertate", "crez", ideal national", la suprematia acestora si locul lor in gandirea politica de la noi. Andrei Ivantoc, alaturi de Tudor Petrov–Popa si tot "grupul Ilascu" nu sunt cazuri particulare de detentie. Ei insumeaza ideea de libertate colectiva, inca ferecata in acea "cusca de fier cu tricolor", care a facut ocolul lumii si care este, in continuare, o amenintare la libertatea noastra ca neam. Cum trebuiau sa procedeze partidele politice de la noi? Sa le ofere sansa, trecandu–i pe listele lor electorale. Cum au procedat? Au manifestat nesfarsit egoism politic. Ce–i ramanea sa faca lui Ivantoc, in aceasta "noua situatie electorala"? Luptator fiind, sa intre in lupta. Si a intrat. Constient si fara teama, pentru ca Ivantoc, ca si toti ceilalti din "grupul Ilascu" nu si–au lasat speculate nici numele, nici crezul, nici idealurile, nici familia, asa cum o fac multi dintre cei aflati la libertate, devenind lichele peste noapte, sau fiind lichele in devenire. Sacrificiul lor a fost si ramane unul absolut crestinesc. Pentru ca Ei au fost si raman luptatori pentru idee, constienti de orice risc si fatalitati. Ramanem doar noi, alegatorii, sa ne determinam ce ne facem cu sentimental de datorie, onor, demnitate, daca nu cumva le–am pierdut in cautarea "binelui pentru noi"?

Cine ar fi alegatorii lui Andrei Ivantoc? Se discuta mult la aceasta tema. Impresiile, in presa, arata tot mai mult la clasa intelectuala a R. Moldova. Nu e putin. Ba e foarte mult, in sensul calitatii acestui segment electoral. Si–au anuntat disponibilitatea de a lupta pentru Ivantoc si unele partide politice, din afara ariei electorale–2005. Ar mai exista si alte "rezerve". O sansa reala, in acest sens, ar constitui–o chiar "independentii", care s–ar putea uni, pe ultima suta de metri, in idea sprijinirii unanime a candidaturii lui Ivantoc. Motivarea deciziei? Pentru Andrei Ivantoc acest mandat echivaleaza cu libertatea. Si nu doar a lui. Pentru ceilalti independenti — cu statutul, in cel mai bun caz, de functionar de stat, daca nu cu cel de "piesa electorala" de manevra in interesul "stangii" sau "dreptei" politice. Cine atunci, din punct de vedere moral, politic si chiar din punctul de vedere al idealului national ar avea dreptul sa pretinda mai mult votul alegatorului pentru acest mandat? Analizati, calculati si, in cazul in care nu vor avea curajul sa decida "independentii", decideti Voi, Alegatorii.

S–au facut auzite, pe parcursul campaniei, acuzatii ale partidelor politice ca Ivantoc le–ar "fura voturile". Eroare. Partidele politice, prin "marfa lor electorala" de pe liste au descurajat atata lume, ca lui Ivantoc i–ar fi de ajuns ca alegatorii, care nu si–au gasit ori regasit sperantele lor pe listele acestor partide, sa aleaga "varianta Ivantoc" si atat. Sa nu uitam si de faptul ca partidele politice ajunse la guvernare, gratie iresponsabilitatii lor post–electorale, au creat in "spatele frontului" o armata intreaga de "descurajati" si "indecisi", pe care nici un partid politic din cursa electorala 2005 nu va fi in stare sa–i mobilizeze la votare. Pentru Ivantoc ei ar putea iesi la urne pe 6 martie. Si chiar ar fi un gest de mare caracter din partea lor si le–ar sta, expresiv de bine, sa–si "sacrifice" indecizia si sa–i acorde votul celui care si–a sacrificat tineretea, familia si viata unui ideal, unic pentru toti: libertatea.

Alegerile din 6 martie, in cazul lui Ivantoc, vor fi un foarte serios examen de maturitate a societatii moldovenesti si nu doar politica, ci, mai intai de toate, morala. Repet: partidele politice au pierdut acest examen. Ramane sa vedem, daca electoratul mai este capabil sa decida altfel. Chiar daca va face–o in detrimentul unui sau chiar a tuturor celorlalti concurenti electorali. E timpul sa intelegem ca partidele politice, cele inapte de sacrificii, nu ne pot oferi nimic bun in perspectiva. Din aceasta cauza ele trebuiesc sanctionate public. Ar fi un eveniment fara precedent in lume. Sa ne inchipuim pentru un moment ce explozie ar produce R. Moldova pe glob, cand toate comisiile electorale de circumscriptie vor anunta acelasi rezultat al alegerilor parlamentare 2005: Validat un singur candidat electoral — Andrei Ivantoc. Evident, va trebui sa facem alegeri repetate. Dar lectia, pe care va da–o electoratul, in acest caz, va fi una greu de suportat pentru asa–zisa clasa politica din R. Moldova. Asta ar fi inceputul renasterii Moldovei, prin nasterea unei clase politice noi. Si realegerea unui parlament din oameni noi , din oameni cu nume si personalitate.

Nicolae Pruteanu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com