Nr. 28 (17 februarie 2005)

 Ivantoc

Acasa la Andrei Ivantoc
Oamenii din Opaci, satul lui Andrei Ivantoc se roaga de ani de zile ca sateanul lor sa fie eliberat din inchisoare.Continuare 

Cu Andrei Ivantoc ne salvam reciproc
O adunare de promovare a candidatului independent, Andrei Ivantoc, in cursa pentru alegerile parlamentare curente a avut loc, vineri, 11 februarie, in orasul Ungheni. Continuare 

Tudor Petrov–Popa cheama un medic
Marti, Raisa Popa, sora lui Tudor Petrov–Popa a primit o scrisoare de la Hlinaia, in care fratele ei ii solicita de urgenta ajutorul unui medic. Continuare 

Draga Grigore Vieru
Andrei Ivantoc, celula nr.6, inchisoarea nr.2 Tiraspol Continuare 

Acasa la Andrei Ivantoc

Oamenii din Opaci, satul lui Andrei Ivantoc se roaga de ani de zile ca sateanul lor sa fie eliberat din inchisoare. Cand au auzit ca el va candida pentru alegerile parlamentare, lumea a rasuflat usurata, fiind sigura ca "baiatul cel cuminte si ascultator, care a crescut un adevarat patriot", va ajunge deputat si, in final, va fi eliberat, pentru ca nu este vinovat.

Scenarii crestine

La cateva saptamani inainte de venirea noastra in satul Opaci, din raionul Causeni, locul unde s–a nascut si a crescut candidatul independent pentru cursa electorala din anul curent, localitatea a fost vizitata de reprezentantii PPCD. Liderul fractiunii, Iurie Rosca, a declarat ca "a facut tot posibilul ca Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa sa fie eliberati" din inchisorile regimului separatist de la Tiraspol. Amintim ca PPCD a fost prezent in Legislativul de la Chisinau mai multe legislaturi la rand, timp in care detinutii politici, fosti membri ai FPCD, au continuat sa stea in temnitele smirnoviste. Oamenii din sat spun ca mesajul lui Rosca a fost unul mai putin crestinesc, acesta spunandu–le ca inregistrarea lui Ivantoc pentru alegerile din 6 martie este "o actiune bine gandita (?)" si ca detinutul politic ar fi intrat in cursa electorala pentru a lua voturile crestin–democratilor. De ce, ne intrebam, Ivantoc nu ar lua chiar voturile sale?! Or, pe parcursul campaniei electorale, numarul simpatizantilor lui, pe fundalul deceptiei totale a cetatenilor in fortele politice de la noi, creste zi de zi si exista certitudinea ca, in cazul unor alegeri netrucate, Andrei ar putea deveni deputat, adica ar acumula jumatate din numarul votantilor necesar pentru accederea in parlament a unui partid politic.

Satul Opaci, asezat la vreo 15 km de centrul raional Causeni, semana, duminica trecuta, cu o mica oaza intr–un pustiu inghetat. Adunati la piata de schimburi (este vorba de targul din centrul satului, unde produsele alimentare sunt schimbate pe marfuri industriale), satenii erau gata sa mearga la votare chiar in acea zi, fiind convinsi ca o singura persoana le merita votul. "Am mancat cu Andrei dintr–o firimitura. Ma gandesc ce–o fi facand el in inchisoare si ma rog lui Dumnezeu sa–i poarte de grija. Nu dea Domnul sa se intample altora ce i s–a intamplat lui", ne spune Maria Perju. Ea afirma ca nu doar satul, ci intreg raionul il va sustine pe Andrei.

"Cerem respectarea deciziei CEDO!"

La fel crede si directorul scolii din sat. "Ideea de a–l promova pe elevul meu la functia de deputat trebuia sa ne vina mai devreme. Trebuie sa facem tot posibilul sa nu ne trezim iar cu o guvernare comunista. In ceea ce–l priveste pe Andrei, sa insistam asupra respectarii deciziei CEDO, lucru pe care trebuie sa–l faca puterea de la Chisinau. Noi, oamenii de rand, nu putem face multe, atata timp cat Armata 14–a se mai afla aici. Libertatea niciodata nu a fost data de buna voie. Este una din valorile umane pentru care merita sa lupti. Sunt cu trup si suflet pentru eliberarea lui Andrei", a spus directorul....

Nu a stat deoparte nici profesoara de matematica a lui Andrei. Valentina Ivantoc a fost cea care a colectat semnaturile pentru inregistrarea lui, de aceea vestea ca el a fost acceptat a bucurat–o nespus. "Andrei era un copil ascultator si cuminte. Invata bine si nu intorcea niciodata cuvantul. In ziua in care a fost arestat de separatisti, am suferit mult. A fost ca o lovitura pentru toti dascalii lui. Sa stea atatia ani inchisi pe nedrept… Voi vota cu el ca sa fie eliberat…", spune dna Valentina. De la ea mai aflam ca satul este impartit, dupa optiunile politice, in PSD–isti si PPCD–isti. Comunistii n–au ce cauta in Opaci.

Nasii il asteapta pe Andrei zi si noapte

De la piata, unde am impartit satenilor foi volante cu chipul lui Andrei Ivantoc si cu mesajul "Votati Libertatea", am mers acasa la Alexei si Olga Cerlat, nasii de cununie ai Eudochiei si lui Andrei Ivantoc. Iute la vorba si cumpatat la fapte, dl Cerlat ne arata pozele de la nunta finilor. "Imi imaginez cum intra Andrei pe usa. Am pregatit vinul cel mai bun pentru momentul in care va fi eliberat. Este finul la care tinem cel mai mult", spune Alexei. "Suntem siguri ca toti satenii il vor alege pe el. A demonstrat ca poate fi patriot. Andrei merita sa ajunga in Parlament mai mult decat oricine. Sa afla in inchisoare pentru aceasta tara si cred ca poate pretui acest pamant mai mult decat oricine", este convins nasul. El le vorbeste zilnic vecinilor despre importanta increderii in Andrei si despre necesitatea fiecarui vot. Lucheria Cernega, consateanca lui Andrei, una din oaspetii casei Cerlat, isi aminteste clipele in care, impreuna cu nasii, se aduna si plang pentru Andrei. "S–a tinut tare, uneori ma mir de unde atata putere intr–un om", ne spune tusa Lucheria.

Casa lui Andrei Ivantoc — simbol al satului

Urmatorul popas a fost la casa in care a crescut si a copilarit Andrei, locul unde a invatat sa–si respecte tara si sa lupte pentru ea. Casuta modesta, cu o portita verde, a ajuns un simbol al satului. Aici, s–au perindat cele mai fericite clipe ale Eudochiei si lui Andrei. Povestea lor de dragoste a inceput la Tighina, orasul care le–a produs si cea mai mare suferinta. S–au intalnit intamplator. Erau ambii muncitori. Au facut o nunta moldoveneasca. Fericirea lor, insa, a fost distrusa de un regim nerecunoscut in Europa. Acum, cand Eudochia merge la Andrei la inchisoare, el o intreaba de fiecare data ce mai fac satenii, cine s–a mai insurat, cum se simt nasii si ce face casa parinteasca. "Este setos sa afle tot ce se intampla la bastina. Cand va iesi la libertate, nu va uita de nimeni care l–a sustinut", spune sotia lui. Noi suntem siguri ca printre acestia, de rand cu miile de votanti din intreaga republica, se numara toti satenii care, desi era frig si batea un vant "nordic", au gasit caldura in sufletul lor sa ne intampine si sa ne spuna cuvinte bune despre consateanul lor.

Ileana Rusu

Andrei Ivantoc s–a nascut la 9 martie 1961, in satul Opaci, raionul Causeni. Este al patrulea copil din cei sase fii ai lui Matvei si Feodora Ivantoc. Tatal lui Andrei s–a nascut la 12 februarie 1914 si a decedat la 4 iulie 1981, mama Feodora este nascuta la 25 iulie 1925.

Andrei s–a casatorit la 9 octombrie 1982, cu Eudochia Gheata.

Studii medii tehnice. Pana in 1992, a activat in calitate de conducator auto la diferite intreprinderi din Tiraspol.

In 1989, devine membru al Frontului Popular din Moldova, filiala Tiraspol.

Este participant activ la luptele armate cu fortele paramilitare separatiste pentru independenta si integritatea R. Moldovei, in cadrul unui detasament al trupelor speciale al MSN al R. Moldova.

In 1992, 2 iunie, este arestat de regimul separatist de la Tiraspol si, in 1993, este condamnat la 15 ani de inchisoare. In prezent, este detinut politic in penitenciarul nr. 2 din Tiraspol, celula nr. 6.


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com