Nr. 28 (17 februarie 2005)

 Politic

«... La comunisti nu s–a primit»
Reportajul corespondentului nostru care a fost "comsomolist" timp de o zi Continuare 

10 ani fara Nicolae Costin
La 16 februarie 1995, dupa o grea suferinta, a plecat dintre noi Nicolae Costin, profesor universitar, unul dintre promotorii renasterii nationale... Continuare 

Masacrul Justitiei
Ex–judecatorii acuza puterea de faptul ca li s–a cerut bani pentru a ramane in functie Continuare 

Armata lui Papuc contra afisajului electoral al BMD
Sondajele efectuate in ultimii 4 ani arata ca, sub guvernarea comunista, politistii au devenit cei mai corupti functionari din R. Moldova. Continuare 

Arestarea lui Vladimir Sarban a fost o comanda politica
Acest lucru a fost declarat Ziarului de Garda de surse confidentiale. Continuare 

«... La comunisti nu s–a primit»


(Reportajul corespondentului nostru care a fost "comsomolist" timp de o zi)

"Studentii nostri de la ULIM sunt stopati? Sa–mi aduceti lista lor. Dl rector, Galben, spune ca ei invata rau, pe "cinci si jumatate". Dar orice ar fi, ei sunt studentii partidului…"

Liderul fractiunii comuniste din Parlament, Victor Stepaniuc, a avut vineri, 10 februarie, o intalnire de partid cu comsomolistii din raionul sau de bastina, Ialoveni. Printre acestia erau membrii PCRM, Iurie Stepaniuc (fiul "eminentei cenusii a comunistilor") si Stefan Bivol din Costesti, precum si alti baieti care, "avand 18 ani, au dreptul sa intre in partid". Reporterul Ziarului de Garda era si el in sala, conspectand sarguincios discursul "marelui ganditor ot Costelti". Iar marti, 15 februarie, deputatul Stepaniuc i–a convocat deja pe jurnalisti, la o conferinta de presa, tot cu tenta electorala. Reporterul ZR — prezent si aici! Astfel ca a putut compara cele doua discursuri. Ambele au chiftit de lauda la adresa partidului de guvernamant, si de rautate fata de ceilalti concurenti electorali. Totodata, daca in fata comsomolistilor, deputatul si–a dat frau liber limbii, in fata jurnalistilor se autocenzura: "Era sa spun acuma un cuvant, dar nu–mi permit sa–l spun in sala asta", a recunoscut comunistul nr. 4 ca in alte parti spune si prostii. Mai jos publicam spicuiri din monologul lui Stepaniuc sustinut in fata comsomolistilor. Am pastrat, bineinteles, topica si stilistica vorbitorului.

"Conform standardelor acestea care exista in lume, sunteti aripa tanara a Partidului Comunist. Iar campanie electorala inseamna cand toate partidele se lupta pentru a castiga puterea in stat. Sarcinile partidului nostru sunt destul de complicate. Orice partid care s–a aflat la putere ar putea usor sa povesteasca despre el, deoarece au trecut 4 ani de zile. Analizand campania pe care o petrecem noi in republica, vad ca trece pozitiv, dar, ce inseamna "analiza" in sine? Inseamna a avea cunostinta pentru a putea face o comparatie. Chiar si oamenii ne spun ca "in comparatie cu comunistii dinainte, cu noi este mai bine". Ca sa intelegeti ce inseamna R. Moldova astazi, trebuie sa cunoasteti ce a reprezentat aceasta tara 6–7 ani in urma. Indiscutabil, majoritatea persoanelor care ne sprijina sunt trecute de 40 de ani (60–64 la suta) . Cu parere de rau, printre tineri, sub 50 la suta ne sustin. Desi pentru tineri tot s–a lucrat in aceasta perioada. Cativa ani in urma situatia era mai buna. Am avut o intrunire la Universitatea Libera Internationala (ULIM). Din 2200 de comsomolisti, cati ii avem noi acolo si carora le–am asigurat studiile fara plata, jumatate au lipsit la adunare.

Imi pare rau, fiindca am semnat pentru ei recomandari la studii, impreuna cu alti deputati de–ai nostri. S–au folosit de comsomol, ori nu stiu ce inseamna, sa fii comsomolist inseamna sa vii o data in luna la adunarea comsomolista. Daca frontistii lupta pentru integrarea cu Romania, istoria Romaniei si alte prostii romanesti, noi luptam ca oamenii batrani sa fie asigurati cu pensii si cu locuri de munca. Da, pe timpul uniunii sovietice s–au facut si greseli, dar era totusi un lucru foarte bun aceasta uniune sovietica. Nu trebuia distrus acel sistem din 1991, ci reformat, ca lucrurile sa mearga bine. Reformele pe care le–au facut democratii au distrus socialismul, uniunea sovietica, au facut 600 mii de someri. Daca in perioada sovietica, cei 75 mii de studenti invatau fara plata; in prezent — din 115 mii studenti — 60 la suta invata cu plata. In prezent, ducem lipsa de 11 mii de pedagogi in republica. Imi pare rau ca, in acesti patru ani, n–am construit socialism. In constitutia europeana exista mai mult socialism, decat capitalism. Integrarea europeana se face sub orientarea de stanga. Tarile europene il numesc "socialism democrat"", le explica "profesorul" Stepaniuc studentilor.

"Noi intelegem prin "integrarea europeana" ca trebuie ridicate standardele europene, ca omul sa aiba posibilitatea sa–si construiasca o casa, sa faca o nunta, o cumatrie la tara. Dar domnul Rosca ce face? Dati–i voie in Europa, sa se plimbe, ca sa afle cum se traieste in Germania. Ei trebuie sa afle mai intai cum se traieste azi in Moldova. In toata lumea civilizata exista doar cateva partide principale. Noi avem 36. Dar de unde, caci noi nu avem atatia oameni destepti, intr–o tara de 4 milioane, ca sa–i putem imparti in 36 de partide. Toata lumea stie ce reprezinta Braghis, Urecheanu, Diacov, Stepaniuc…

La alegerile locale din 2003, raionul nostru a fost unicul din republica unde comunistii au pierdut alegerile. La Horesti (r–n Ialoveni), organizatia de partid este foarte slaba, pancartele sunt rupte, iar OSCE–ul ne invinuieste pe noi ca noi nu cream conditii egale in alegeri. Plecand sa fac adunare la Horesti, primarul m–a intampinat, in fata casei de cultura, cu un rug de Ziua indragostitilor…"Stimati colegi, comsomolisti, noi cand am venit la guvernare, in RED NORD, din fiecare 10 kilovati, 4 se furau. Tara a fost prabusita catastrofal. Echipa partidului comunist a fost ca o echipa de pompieri, cand, vrand sa stingi o casa, se aprind mai multe… Am majorat pensiile de patru ori, ce–i drept, n–au fost majorate la toti. Celora care primeau 1000 de lei, le–am conservat–o pentru a asigura echitatea morala.

Voua v–am majorat bursele. De la 1 februarie, 70 la suta din studentii bugetari vor avea bursa".

Aici, perorarile lui Stepaniuc au fost intrerupte de studentul de la ASEM, Andrei Vartosu, care a declarat ca el si colegii sai au primit 140 de lei, adica bursa nemajorata. "Acus, neothodea ot kasi, facem legatura cu dl ministru Beniuc", il linisti Stepaniuc si scoase telefonul. "Domnu` ministru, am aici la Ialoveni un baiat in care am incredere, ei spun ca bursa pe februarie au primit–o nemajorata". Dupa ce inchise telefonul, raspunse studentului: "Asta ar putea fi vreo speculatie de–a Bancii sociale, ca–s niste anticomunisti acolo. Noi demult vrem sa–i spanzuram (rade)", a urmat raspunsul lui Stepaniuc. "Special v–au fi dat bursa nemarita, inainte de timp, deoarece dupa cum afirma dl Beniuc, pentru februarie urma in martie s–o primiti", ii "consola" pe studenti si–si continua logosul. "Vindem foarte bine cartonul, imbracamintea si incaltamintea de la "Ionel". Stepaniuc le–a mai povestit tinerilor ca in curand piata internationala va fi in criza de miez de nuca. "Voi ati putea sa va ocupati nu numai cu nucul, dar si cu transportul", le–a sugerat el, accentuand si aici ca, pentru asta, alegerile la Ialoveni nu trebuie sa fie pierdute. "Este o chestie de obraz. La Costesti, care era un sat dificil, am biruit alegerile trecute si avem acolo primarul nostru. Pe baietii acestia care impart afisele Blocului "Moldova Democrata" i–as sfatui sa–si ia banii cu care sunt rasplatiti, dar sa lucreze impotriva blocului acesta. Sigla BMD ar trebui sa fie galosul, caci pensiile, pe timpul lui Diacov si Filat, se plateau in sapun si galosi. Noi, de fapt, suntem soarele si vom lumina impreuna cu voi. Dar la dansii sa nu va uitati…"

In final, prim–secretarul Uniunii Tineretului Comsomolist din raionul Ialoveni, Natalia Popa, le–a cerut studentilor sa–si innoiasca carnetele de comsomolist, certandu–i ca nu achita cotizatia de membru si nu distribuie afisele electorale ale PCRM. Iar prim–secretarul comitetului raional de partid, Pentelei Deresco (prezent si el prin "subsolul" listei electorale a comunistilor), le–a spus celor care au implinit 18 ani sa scrie cerere de intrare in partid si sa "proroceasca" lumii intregi ca toate punctele din programul electoral al comunistilor s–au implinit".

Comunistii nu promit eliberarea detinutilor politici de la Tiraspol

Vizavi de conflictul militar de la Tiraspol, la adunarea comsomolistilor de la Ialoveni, Victor Stepaniuc a declarat ca "la comunisti nu s–a primit cu Transnistria, sunt lucruri care nu se primesc. Te pornesti la piata cu un gand si se primeste altul. Cetateanul va intelege…"

L–am intrebat, la finele discursului sau, despre soarta detinutilor politici, intemnitati la Tiraspol. Victor Stepanic ne–a raspuns ca executarea deciziei CEDO, de eliberare a detinutilor, se tergiverseaza intr–adevar, insa comunistii nu pot promite rezolvarea acestei probleme. "Trebuie de luat un batalion de militari si de dus acolo de–i eliberat", a spus Stepaniuc.


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com