Exjudecatorii acuza puterea de faptul ca li sa cerut bani pentru a ramane in functie
La 27 noiembrie 2003, pe numele presedintei Judecatoriei sec. Botanica, a fost remisa o scrisoare cu un continut mai mult decat dubios. Mesajul era imprimat pe o foaie cu antetul Parlamentului R. Moldova, Comisia Juridica pentru numiri si imunitati, si purta semnatura presedintei comisiei, deputatei comuniste Maria Postoico.
In scrisoare, deputata Postoico o "ruga" pe Maria Ghervas, presedinta instantei, sa ia decizia "corecta" in dosarul intentat vizavi de activitatea Centrului Comercial "Marduc" din Chisinau.
Despre imixtiunile puterii in sistemul judecatoresc sau facut zeci de declaratii, care sau soldat cu demiteri in lant a angajatilor din domeniu. Zeci de judecatori au fost aruncati in strada, in functii ramanand doar cei servili puterii. Acuzatii de acest fel au fost aduse de un grup de exjudecatori, intruniti vinerea trecuta in cadrul unei mese rotunde cu tema "Justitia R. Moldova in prag de integrare europeana", care sa desfasurat in incinta Preturii sec. Centru din Chisinau. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Studiu, Asistenta si Protectie Juridica "ARTEX", impreuna cu Comitetul pentru Independenta Puterii Judecatoresti si Casa Libertatii Moldova. Drept argument a servit cazurile fostilor judecatori Gheorghe Grib, Gheorghe Ulianovschi, Gheorghe Cretu, Anton Bejan si alti 30 de fosti judecatori, care sustin ca au fost destituiti doar pentru ca nu au executat comenzile puterii. "La Congresul PCRM din 2001, liderul fractiunii comuniste, Victor Stepaniuc, a declarat ca judecatorii investiti in functii in perioada '90'94, sunt frontisti si trebuie eliberati din functii. In toamna aceluiasi an, a inceput atestarea judecatorilor. Atunci trebuia de protestat", sustine Cretu. "Am ajuns la faza in care unii deputati si persoane publice recunosc deschis implicarea puterii in activitatea judecatorilor", a subliniat Ulianovschi. Teodor Bodrug, fost judecator in sectorul Ciocana, a comunicat ca, in perioada de guvernare a Partidului Comunistilor, mai multi judecatori au fost chemati de persoane din anturajul presedintelui R. Moldova, cerandulise sume mari de bani pentru a fi promovati in instantele ierarhic superioare. Sumele solicitate variau intre 712 mii USD. Pentru ca au refuzat sa plateasca bani, acestia au platit cu functia, fiind destituiti fara sa li se declare oficial motivele.
Un alt fost judecator, Anton Bejan, sustine ca a fost demis din functie pe motiv ca ar fi anulat rezultatele alegerilor locale in satul Cosnita, unde majoritatea voturilor a fost obtinuta de un primar si un consilier de pe listele partidului de guvernamant. Bejan sustine ca cei mai multi colegi de breasla demisi au fost obligati sa urmeze cursuri de reciclare, dupa care au fost somati sa semneze cererea de concediere.
Judecatorii sustin ca neincredrea cetateanului in justitie se datoreaza lipsei unui sistem judecatoresc puternic si independent, a transparentei in activitatea autoritatilor publice si incalcarea drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale omului. "Acest masacru al judecatorilor, atestat in perioada comunista, a prejudiciat imaginea Justitiei, in general, si a organului de autoadministarare judecatoreasca Consiliul Superior al Magistraturii , in mod special, a diminuat independenta judecatorilor si ia ingenunchiat in fata puterii legislative si executive, a spulberat si mai mult increderea cetatenilor in actul justitiei", afirma oamenii legii.
Serviciul de presa al Presedintiei a refuzat sa comenteze declaratiile judecatorilor concediati abuziv, numarul carora se ridica la 70. In alocutiunea rostita in cadrul Conferintei anuale a judecatorilor, Vladimir Voronin a declarat ca "in ultimii patru ani, din cauza unui comportament inadecvat care nu corespunde statutului de judecator, au fost destituiti din functii 66 de judecatori si orice tentativa de corupere sau trafic de influenta depistata va fi contracarata fara ezitare". "Actuala structura a sistemului judiciar contribuie in masura deplina la afirmarea unei justitii independente si impartiale", a mai afirmat seful statului.
Sa revenim insa la masa rotunda. Desi au fost invitati ministrul Justitiei, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, precum si consilierii presedintelui, persoanele nominalizate au lipsit din sala. Participantii la eveniment au subliniat ca obiectivele principale pentru instaurarea unei justitii corecte este formarea si consolidarea unui sistem judecatoresc puternic si liber, prin asigurarea reala a libertatii, generate de independenta legislativa si asigurarea legislativa si functionala a transparentei in activitatea autoritatilor publice, prin sporirea accesului la informatie.
Cat despre scrisoarea Mariei Postoico catre judecatoarea Ghervas, aceasta purta numarul 10/572 si se referea la cearta dintre doi agenti economici, O. Bespalii si A. Malarciuc. Din textul mesajului devine clar de ce presedinta comisiei parlamentare sa aratat atat de interesata de acest caz. La mijloc erau 10 mii de dolari platiti de Malarciuc lui Bespalii. Asta era. Nici un cod de legi din R. Moldova nu justifica actiunea Mariei Postoico din 27 noiembrie 2003. Nici chiar Constitutia.
Ileana Rusu