Nr. 28 (17 februarie 2005)

 Social

Dezmat electoral in mass–media
Societatea civila sesizeaza CEC, CCA, Consiliile de Observatori si de Administratie ale Companiei "Teleradio–Moldova", administratia posturilor TV "NIT", "Pervii Kanal v Moldove", precum si Procuratura Generala vizavi de modul incorect in care se desfasoara alegerile parlamentare 2005 Continuare 

Rotile s–au urnit
«Studenti! Numarul de burse va ajunge pana la 70 la suta din totalul celor ce invata in prezent, iar bursa insasi va fi simtitor majorata...» Continuare 

Dezmat electoral in mass–media

Societatea civila sesizeaza CEC, CCA, Consiliile de Observatori si de Administratie ale Companiei "Teleradio–Moldova", administratia posturilor TV "NIT", "Pervii Kanal v Moldove", precum si Procuratura Generala vizavi de modul incorect in care se desfasoara alegerile parlamentare 2005.

"Consideram comportamentul discriminatoriu al principalelor medii de informare in masa drept lezare grava a dreptului simplilor cetateni la libera informare. Avem in vedere mediile cele mai compromise: TV Moldova 1, Radio Moldova, "NIT", "Pervii Kanal v Moldove", ziarele de stat "Moldova Suverana" si "Nezavisimaia Moldova"", se spune in sesizare, facandu–se trimitere la faptul ca aceste medii favorizeaza accentuat un singur concurent electoral – partidul de guvernamant, discreditandu–i pe toti ceilalti.

Semnatarii sesizarii argumenteaza ca institutiile de presa, in special cele publice si de stat, fac partizanat politic, contrar Constitutiei R. Moldova, Legii audiovizualului, Codului electoral, Legii privind accesul la informatie, licentelor de emisie si altor acte normative nationale, precum si Recomandarilor CE si OSCE. Faptele sesizate sunt constatate de monitorizarea efectuata de societatea civila.

Intre altele, expertii care monitorizeaza procesul electoral constata ca ziarele de stat, care sunt obligate sa prezinte echilibrat informatiile si punctele de vedere ale intregii societati, mai ales in alegeri, au devenit niste anexe ale ziarului "Comunist" — toate fiind abonate fortat, la indicatia Guvernului, din bani publici, in institutiile si intreprinderile de stat din Moldova. Cele doua posturi publice ale audiovizualului, Moldova 1 si Radio Moldova, folosesc cel mai activ stirile, dar si alte emisiuni pentru a promova principalii concurenti de pe lista partidului de guvernamant. Postul "Pervii Kanal v Moldove", pe de o parte, a blocat informarea publicului prin refuzul de a difuza publicitate electorala, iar, pe de alta parte, promoveaza evident partidul de guvernamant in emisiunile de stiri si in "Hronicul moldovenesc", program special creat cu sustinerea agentiei guvernamentale "Moldpres", pentru actuala campanie electorala. La 11 februarie, "Hronicul" a sfidat noua regula a CEC care interzice prezentarea functionarilor concurenti.

In sesizare se mai argumenteaza ca postul de televiziune "NIT" face agitatie in favoarea comunistilor si impotriva oponentilor acestora in stiri si in emisiunile "Vizavi", "Maxima", dar, mai ales, in "Rezonans". Acest program al Companiei "Mir" din CSI a destabilizat alegerile locale din 2003 si continua aceeasi practica acum, la "NIT". Si extinderea canalului la scara nationala trebuie sa fie anchetata, pentru a clarifica conflictul de interese legat de prezenta sefului companiei, Serghei Drobot, in cadrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului, dar si posibila coruptie politica, caci "NIT" a primit o retea dotata cu echipamente foarte scumpe, cumparate de stat inainte de alegeri.

Avand in vedere conditiile de baza pentru asigurarea unor alegeri libere si democratice — egalitatea concurentilor si informarea corecta si impartiala asupra procesului electoral –, semnatarii sesizarii cer intreprinderea unor actiuni imediate care ar preveni repetarea incalcarilor si ar corecta in mod real deformarile comise pana acum, inclusiv prin crearea conditiilor legale pentru realizarea dreptului la replica si prin tragerea la raspundere a persoanelor vinovate de incalcarea normelor electorale. Se mai cere asigurarea respectarii principiilor de echidistanta si de egalitate a sanselor pentru toti concurentii electorali, in deplina conformitate cu standardele echitatii concurentiale si a spiritului unor alegeri libere si democratice. In acest sens, se cere eliminarea din programele de stiri radio si TV a reportajelor de publicitate ascunsa, in favoarea sau defavoarea concurentilor electorali.

Semnatarii cer sistarea, pana la incheierea alegerilor parlamentare 2005, a emisiunilor "Vizavi", "Maxima" si "Rezonans" de la "NIT", precum si "Hronicul moldovenesc" de la "Pervii Kanal v Moldove", care au dovedit ca nu pot asigura echidistanta si corectitudinea. Remarcam precedentul, creat la Postul municipal de radio "Antena C" care, pentru a garanta impartialitatea, a sistat pe perioada campaniei electorale emisiunile "Vox populi", "Ora consilierului" si "Bumerang social".

Comitetul pentru apararea democratiei, Miscarea combatantilor din mun. Chisinau, Uniunea scriitorilor din Moldova, Asociatia de Drept si Cultura "Transnistria", Asociatia fostilor deportati si detinuti politici din Moldova accentueaza ca refuzul de a lua in consideratie aceste demersuri va fi apreciat drept desconsiderare si limitare a dreptului la opinie si cuvant, determinandu–i pe semnatari sa recurga la alte masuri de revendicare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Reporter de Garda


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com