Nr. 26 (3 februarie 2005)

 Investigatii

Comunistii in biserica
Desi Declaratia Universala cu privire la Drepturile Omului a fost adoptata inca in 1948, avand un articol special cu privire la libertatea de credinta, in anii 50–60, mii de cetateni ai Moldovei si–au trait tragedia lipsiti de aparare. Continuare 

MAI scutura agentii economici
Anul trecut, la indicatia ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, majoritatea sefilor de directii, comisari si vicecomisari MAI a practicat, in paralel cu activitatea de retinere a infractorilor, activitati de colectare a unor fonduri banesti si bunuri materiale de la agentii economici. Continuare 

Bacsis luat cu de–a sila
Soferii de microbuze si de autobuze, precum si casieritele autogarilor din republica, vand bilete la suprapret Continuare 

Locomotiva privatizarii conduce Transnistria
R. Moldova a emis legi, dar nu si dosare penale cu privire la improprietarirea magnatilor transnistreni Continuare 

Sanepidul municipal joaca sambo cu agentii economici
Paulina Caraman, sefa Centrului Municipal de Medicina Preventiva, este acuzata de estorcare de mita de presedintele Consiliului economic de pe langa primarul general al municipiului Chisinau, Fiodor Ghelici. Continuare 

Caritate comunista
Familia Voitcov din Cosernita este alungata din casa din "mila" primarului comunist. Continuare 

Comunistii in biserica

Desi Declaratia Universala cu privire la Drepturile Omului a fost adoptata inca in 1948, avand un articol special cu privire la libertatea de credinta, in anii 50–60, mii de cetateni ai Moldovei si–au trait tragedia lipsiti de aparare. Victimele acestui calvar nu au fost achitate nici pana azi, iar bisericile si averile monastice insusite de stat au fost demolate sau pangarite, ceea ce a mai ramas fiind returnat enoriasilor in anii 90 fara nici o scuza.

In februarie 1959, Biroul Comitetului Central al Partidului Comunist a emis o hotarare cu privire la inchiderea bisericilor si manastirilor din Moldova. A urmat o hotarare speciala a Consiliului de Ministri, dupa care a inceput cel mai crunt din istoria secolului XX calvar al calugarilor, preotilor si credinciosilor. Zeci de agenti KGB, detinand functii de stareti ai manastirilor, le–au distrus din interior.

Istoricul Ludmila Tihonov a scos de sub tipar zilele trecute o carte intitulata "Politica statului sovietic fata de cultele din RSS Moldoveneasca". Cartea insereaza date si cifre despre numarul locasurilor de cult distruse de comunisti. Potrivit acestei lucrari, la sfarsitul anului 1963 au fost inchise peste 600 de biserici, dintre care 88 in raionul Floresti, 68 la Rezina, 65 la Edinet. Cartea prezinta documente din Arhiva de Stat, din care aflam cine, cum si de ce a ordonat inchiderea bisericilor. Si in aceasta carte, si in cea a lui Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informare si Securitate, este dezvaluita legatura ingrozitoare dintre clerici si KGB, majoritatea staretilor fiind agenti ai serviciilor secrete. Tabloul tipic al crimelor spirituale ale caracatitei kaghebisto–partinice devine limpede doar din urmatoarea scrisoare adresata la 15 mai 1961 sefului Directiei nr.2 a KGB a URSS, tov. Gribanov O.M din partea presedintelui Comitetului Securitatii de pe langa Sovietul Ministrilor RSSM, I. Savcenko cu titlul "Soversenno sekretno".

"Spetsoobscenie o zakritii Gerbovetkogo monastirea"

"In planul masurilor de pregatire a inchiderii Manastirii Harbovat, un mare rol i–a revenit agenturii si oamenilor de incredere, care ocupau locuri de conducere in directia eparhiala, manastiri sau satele din imprejurime.

La insarcinarea noastra, agentura si oamenii de incredere dintre monahi si credinciosi au emis zvonuri despre inchiderea manastirii. Acest fapt a fost sustinut de agentul nostru "Scurtu", care este staretul manastirii. In rezultat, printre monahi a aparut un grup care a solicitat impartirea averii manastirii. Folosindu–se de situatia creata, agentii "Nikitin", "Belii", "Scurtu" din cei 94 de monahi au convins sa plece din manastire 52 de persoane. Agentul "Scurtu" (adica staretul – n. n.), la indicatia noastra, i–a asigurat pe cei care pleaca cu produse, haine, bani. Apoi agentul "Florea", staret al manastirii Chitcani, la indicatia noastra a plecat la Harbovat si a organizat transportarea altor monahi la Chitcani. Apoi, agentul "Scurtu" s–a adresat oficial la imputernicitul cu afaceri al Bisericii ortodoxe ruse cu rugamintea de a lua sub ocrotire averea manastirii. Agentul "Kazantev", care detinea o functie de conducere la eparhie, a contribuit activ la inchiderea manastirii. La indicatia lui, din manastire au fost initial evacuate persoanele care puteau avea efect negativ asupra pregatirii inchiderii manastirii. La 10 mai 1961 toti monahii au fost evacuati, iar patrimoniul ramas a fost transmis statului".

Acesta a fost stilul de executare a Hotararii CC al Partidului Comunistilor in anii 60. Ordinele de partid erau executate de Guvern, cu o implicare directa si brutala a serviciilor secrete. "Spetsoobsceniile" nu contin date care ar reda dimensiunea suferintei umane sau chiar dimensiunea crimelor comise de cei care le–au comandat si le–au executat. Mai mult ca atat, in unele manastiri si biserici oamenii au opus rezistenta autoritatilor comuniste. "In caz de esec, toti responsabilii de actiune vor fi destituiti din functii", a strigat Ivan Bodiul, prim secretar al CC al RSSM, referindu–se la problemele inchiderii manastirii de la Raciula. Ca sa nu fie destituiti, executorii au impuscat in credinciosi, altii fiind judecati si exilati.

Astazi, in Moldova, lucrurile se pare ca au ramas neschimbate: tot partidul comunist conduce, marea majoritate a bisericilor se afla in subordinea Patriarhiei Ruse, iar Vladimir Voronin, prim secretar al cc al PCRM a primit recent inalte distinctii de la Patriarhia Rusa. Cititi in pagina 7 diferite opinii ale oamenilor despre dezmatul la care se dedau comunistii in biserica.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com