Nr. 26 (3 februarie 2005)

 Investigatii

Comunistii in biserica
Desi Declaratia Universala cu privire la Drepturile Omului a fost adoptata inca in 1948, avand un articol special cu privire la libertatea de credinta, in anii 50–60, mii de cetateni ai Moldovei si–au trait tragedia lipsiti de aparare. Continuare 

MAI scutura agentii economici
Anul trecut, la indicatia ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, majoritatea sefilor de directii, comisari si vicecomisari MAI a practicat, in paralel cu activitatea de retinere a infractorilor, activitati de colectare a unor fonduri banesti si bunuri materiale de la agentii economici. Continuare 

Bacsis luat cu de–a sila
Soferii de microbuze si de autobuze, precum si casieritele autogarilor din republica, vand bilete la suprapret Continuare 

Locomotiva privatizarii conduce Transnistria
R. Moldova a emis legi, dar nu si dosare penale cu privire la improprietarirea magnatilor transnistreni Continuare 

Sanepidul municipal joaca sambo cu agentii economici
Paulina Caraman, sefa Centrului Municipal de Medicina Preventiva, este acuzata de estorcare de mita de presedintele Consiliului economic de pe langa primarul general al municipiului Chisinau, Fiodor Ghelici. Continuare 

Caritate comunista
Familia Voitcov din Cosernita este alungata din casa din "mila" primarului comunist. Continuare 

Caritate comunista

Familia Voitcov din Cosernita este alungata din casa din "mila" primarului comunist.

In Cosernita, satul vizitat acum o luna de presedintele Voronin, intr–o cocioaba ca vai de ea, locuieste o familie orfana. Cei doi copii ai sotilor Voitcov abia de reusesc sa–si pregateasca lectiile la lumina slaba din singura odaita, care le serveste si de dormitor, si de bucatarie, si de sufragerie. Ajunsi in acest sat din cauza ca nu aveau unde locui, Lucia si Andrei, impreuna cu cele doua fiice — Adriana si Ecaterina – sunt alungati din cei patru pereti de catre noul stapan al celor 13 ari de pamant. Dumitru Bucatel, care intentioneaza sa construiasca pe locul oferit de primarul comunist, un bar, asteapta decizia judecatii, dupa care, zice el, va purcede la actiuni mai dure.

Satul ista cu patru case gazificate...

Satul Cosernita a devenit celebru odata cu vizita sefului statului, care s–a produs la 26 decembrie trecut, la initiativa primarului Valeriu Iovu, ajuns in aceasta functie promovat fiind de Partidul Comunist. Vizita a fost pregatita cu mare fast, insusi comisarul raionului Criuleni conducand operatiunea de patrulare a strazii principale, pe care s–a deplasat convoiul presedintelui. Imediat dupa vizita, Iovu a acordat un interviu ziarului "Komunistul", in care vorbea despre cat de gazificat este satul si cat de mult inseamna actuala putere pentru cele 650 de gospodarii. Satenii isi amintesc, ca statia terminus a dlui Voronin a fost casa popii, una dintre cele patru case gazificate. Desi teava trece la cativa metri de scoala si de casele oamenilor, flacarile albastre au ajuns numai acasa la primar, in barul lui, la popa si la un alt amic de–al comunistilor. Elevii de la liceul din localitate se incalzesc la sobe, cu lemne din padurea satului.

Un alt eveniment, care nu a trecut neauzit pe la urechile cosenitenilor, a fost ziua in care BMD isi organiza lansarea in acest sat. "Presedintele Voronin se ducea la vila lui de la Holercani si, la vazul pancardului BMD din centrul satului, a si trimis comisarul sa ne oblige sa–l scoatem", isi amintesc satenii.

"Timp de 5 ani, pamantul acesta nu i–a trebuit nimanui"

Asemenea discutii poarta satenii pe la porti. Familia Voitcov, insa, nu prea are cand discuta despre politica, singurul subiect de discutie din aceasta casa (asta daca poate fi numita bojdeuca lor casa) este ca, in orice zi, Dumitru Bucatel poate veni si–i alunga, fiind detinatorul lotului din marginea satului. Lucia imi povesteste ca au venit sa locuiasca la Cosernita acum cinci ani si, initial, au stat la o gazda, ceva mai la deal de terenul cu pricina. "Vecinii spuneau ca pamantul acela nu este al nimanui, e lasat parlog, si noi ne–am mutat aici. Am scos masini intregi de gunoi si pietre, am ridicat casuta cu chiu cu vai. Nimeni nu s–a atins de noi si nu ne–a zis nimic, pana in ziua cand actualul primar a castigat alegerile locale", spune Lucia. De atunci, s–au si inceput problemele, care au, spun satenii, radacini mai adanci. Vorba e ca Andrei, sotul Luciei, lucreaza sofer la ocolul silvic din sat, seful caruia este Vitalia Cranga, aflat in conflict cu primarul. Cu ceva vreme in urma, padurarul a infiat doi copii — un baietel si o fetita–, si cand veni vremea sa mai adopte un copil, ii solicita primarului o caracteristica, fara de care infierea nu ar fi fost posibila. Primarul i–ar fi cerut suma de 1000 dolari, zicandu–i lui Cranga ca statul ii ofera destui bani pentru copiii infiati. De aici si incapatanarea primarului comunist, care, fara a punea la curent familia Voitcov, i–a oferit terenul lui Bucatel, proaspat intors din Israel.

Desi pamantul ii apartinea lui Ion Pavlenco, un infractor ajuns la puscarie pentru omucidere, la sedinta Consiliului local s–a decis sa–i ofere lui Bucatel loc pentru a–si construi barul. "Imi amintesc ca nu s–a indicat exact locul, dl Iovu zicand ca Bucatel va avea pamant dupa statia de autobus", imi spune Elena Cibotari, unul din consilierii locali, care afirma ca, potrivit legii, primarul era obligat sa comunice consilierilor locul exact. Dna Cibotari, profesoara de profesie, cunoaste situatia familiei Voitcov si a aflat de la noi ca aceasta urmeaza sa fie izgonita din casa si din sat. De la ea mai aflam ca scoala le ofera celor doua fete ajutor material ori de cate ori are posibilitate.

Un dosar pentru o bojdeuca

Dupa ce primarul a hotarat ca Bucatel va construi barul anume in locul unde locuieste familia Voitcov, acesta a gasit proprietarul si, contra sumei de 1800 lei, a achizitionat terenul. "Oare chiar daca stiam ca Pavlenco nu are nevoie de acest pamant, n–am fi gasit noi 1800 de lei sa–l cumparam?", spune Lucia. De indata ce a avut titlul la mana, Bucatel i–a somat sa elibereze terenul. Neavand unde pleca, Voitcovii au ramas in bojdeuca lor, motiv pentru care s–au trezit in sala de judecata. Dosarul a ajuns la Curtea Suprema de Justitie si a fost remis Curtii de Apel. "Bucatel ne–a amenintat ca va veni sa ne darame casa cu buldozerul", spune Lucia. La randul lui, Dumitru Bucatel ne–a declarat ca asteapta decizia finala a judecatii. "Ei nu au viza de resedinta in acest sat. Nu vor sa plece pentru ca ii invata cel la care lucreaza, padurarul, care manifesta interes pentru acest teren", spune Bucatel. Intrebat cum se face ca anume el a devenit proprietarul lotului, el ne–a raspuns ca "cine se scoala mai dimineata, mai departe ajunge". Dl Cranga ne–a declarat, insa, ca ceea ce face pentru familia Voitcov este un gest pur omenesc. "Daca aveam nevoie de acest pamant, demult il gaseam pe Pavlenco si il cumparam", spune el. Seful ocolului silvic ne–a mai spus ca i–a sugerat lui Bucatel sa le cumpere o mica casuta in sat, astfel evitand certurile si judecatile. El mai spune ca familia Voitcov a achitat, in ultimii trei ani, impozitul fiscal pentru acest lot si ca atunci cand Cosernita era in comuna Boscana, Voitcov a depus o cerere la primarul de atunci, Leonid Gutu, ca sa le fie acordat terenul. Gutu a confirmat existenta unei cereri de acest fel, dar nu isi aminteste motivele din care nu a fost inregistrata. "Probabil, a fost transmisa la Cosernita. Actualul primar, impreuna cu Consliului local, putea simplu sa–l declare pe Voitcov proprietarul acestui lot. Am fost la ei acasa, am vazut cum traiesc si cred ca numai dl Iovu, ca un bun gospodar al satului, poate solutiona problema. Dl Iovu ar trebui multe sa faca, dar...", sustine sursa.

"Strica imaginea satului"

"Primaria nu poate face nimic, pentru ca pamantul este al altui proprietar. Ei nu sunt de aici din sat, nu le pot oferi spatiu locativ", a declarat Valeriu Iovu, pe care il deranjeaza un singul lucru vis–a–vis de acest caz: faptul ca bojdeuca familiei Voitcov se afla chiar la intrarea in sat. "Strica imaginea localitatii, crede el. Ma tot intreaba lumea ce e cu bordeiul cela, in care s–a oplosit toata satra satului". Iovu mai crede ca vizita dlui Voronin la el in sat "inseamna ceva".

Cosernita, una din cele trei localitati ale raionului Criuleni, in care a castigat un primar comunist, a ramas in urma cu tot cu casa popii si cu bojdeuca lui Voitcov. A vazut oare dl Voronin "locul care strica imaginea satului"? Si daca vedea, oare ce ar fi facut? Acum, in campania electorala, i–ar prinde bine un act de binefacere atat primarului, cat si partidului, care, insa. Si–au spus cuvantul. A ramas cel al justitiei. Sa vedem ce va urma. Noapte buna, constiinta. Ne revedem la 7 martie.

Ileana Rusu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com