Nr. 26 (3 februarie 2005)

 Divers

Numele tau
Interviu cu Maria Cosniceanu, doctor in filologie, conferentiar universitar, cercetator–coordonator la Institutul de Lingvistica al Academiei de Stiinte din R. Moldova Continuare 

Tiraspolul ca un trib de salbateci
Agentiile de turism de la Chisinau au gasit o noua formula atractiva pentru turistii straini. Englezii, americanii, nemtii si francezii care vin sa viziteze R. Moldova sunt invitati intr–un sejur "de zile mari": sa viziteze capitala comunismului, orasul Tiraspol. Continuare 

Numele tau


Interviu cu Maria Cosniceanu, doctor in filologie, conferentiar universitar, cercetator–coordonator la Institutul de Lingvistica al Academiei de Stiinte din R. Moldova

— D–na Cosniceanu, cat timp ati lucrat la aceasta carte?

— In genere, la aceasta tema, numele de persoana, lucrez de o viata, mai bine zis de prin anii 60, de cand am venit la Institutul de Lingvistica al Academiei.

— De ce va pasioneaza numele?

— Pentru ca este o tema deosebit de interesanta. Pe fiecare om il intereseaza numele sau. In lingvistica sunt foarte multe teme, la care s–a lucrat si se mai lucreaza mult. Cand am venit la Academie si am inceput lucrul, aceasta era o problema noua. Daca e sa ne referim la istorie, abia prin anii 50 a inceput cercetarea stiintifica a numelor proprii, in general, si a numelor de persoana si de localitati, in special.

— Pe parcursul studiilor Dvs., ati observat cumva ca numele omului ar avea vreo legatura cu caracterul si soarta lui?

— De obicei, lumea crede ca exista o astfel de legatura, eu, insa, nu pot confirma acest lucru. Caracterul omului, felul lui de a fi, ii imprima numelui anumite nuante. Cu alte cuvinte, nu numele ii confera anumite particularitati omului, ci omul da numelui culoare. Exemplific aici cu unele metafore. Atunci cand despre o persoana se zice ca ar fi un Robinson sau Lovelas, un Adonis sau o Ileana Cosanzeana, se incearca un transfer de imagine, adica, pornind de la caracterul omului, ajungem la un nume special, conferindu–i un anumit continut.

— O persoana, sa zicem, cu numele Victor sau Victoria, nu devine, pe parcursul vietii, un om care aspira la victorii? Sunt cumva mai luptatori purtatorii acestui nume?

— Nu cred. Veti intalni Victorii care nu corespund in nici un fel acestor caracteristici ale numelui. De aceea nu este corect sa se dea persoanelor nume augurale, pentru ca dupa aceea s–ar putea intampla ca persoana sa profaneze acest nume. Parintii ar trebui sa le dea copiilor numele care le place, sa se orienteze dupa personalitate, dupa eroii din istorie, dupa scriitori. Va amintiti, dupa zborul lui Iuri Gagarin si a Valentinei Tereskova in cosmos, numerosi nou–nascuti erau botezati cu numele acestora. In general, numele sunt mai mult o imitatie, o moda.

— Numele Dvs., Maria, v–a marcat in vreun fel destinul, v–a ajutat in viata?

— Nu cred ca numele mi–a marcat destinul. Mai degraba, caracterul a fost cel care m–a marcat. Numele meu este foarte raspandit si atunci cand m–am nascut eu, parintii le dadeau pruncilor nume conforme calendarului crestin. Maria si Ion erau pe atunci cele mai raspandite nume. Acum, tot mai des, auzim nume noi. Vreau sa infirm opinia ca numele confera anumite trasaturi caracterului. Mai e ceva important: in prezent, foarte putini cunosc semnificatia numelui, iar dintre cei care stiu, putini incearca, prin felul de a fi, sa corespunda numelui si sa nu profaneze originea si esenta lui.

— Cum a aparut aceasta carte?

— Dupa ce m–am ocupat de problemele generale, dupa ce am cercetat toate straturile de nume, provenite din diferite limbi, am revenit la problema, concretizandu–mi cercetarile. Am elaborat pentru fiecare nume un fel de istorioara, o biografie a fiecarui nume aparte. Spunem, de obicei, despre acestea ca sunt nume calendaristice, de origine slavona, latina sau de alta origine. In perioada contemporana, ajung si la noi o serie de nume noi, din Occident. Mai putini cunosc faptul ca acestea nu sunt absolut noi, fiind, mai degraba, forme prescurtate, dezmierdatoare de la numele calendaristice vechi. Despre numele Aliona, de exemplu, multa lume crede ca este un nume nou, fara sa stie ca la origine sta numele Elena. Acelasi lucru il putem spune despre numele Nelly, care provine, de asemenea, de la Elena. Pe mine m–au interesat mai mult numele de familie, fiindca numele mici sau cele de botez sunt un strat vechi de la care au aparut diferite forme, la diferite popoare. Numele de familie sunt formate, de cele mai dese ori, din limba de baza, limba in care circula. Alteori, numele de familie provin tot de la numele mici: Chitu, de exemplu, provine de la Paraschita, Tanache – de la Tanase, Harti, potrivit unui document de arhiva, provine de la Hartolomeu. Deci, exista o categorie de nume de familie care provin de la prenume prescurtate si o alta parte care au la origine cuvinte comune din limba. Am demonstrat in aceasta carte ca exista foarte multe nume formate de la cuvinte dialectale, regionale, din Transilvania, bunaoara. Nici nu am banuit acest lucru. De exemplu, Titei... Acest cuvant, care are semnificatia amestecului de lichide din care se obtine petrolul, provine de la titeiul vechi, adica de la spuma care se ridica atunci cand fierbe urda... Sau Bagrin... S–ar parea ca este un nume rusesc sau ucrainean, insa in Banat bagrin se spune la salcam. Ma intreaba un domn ce origine are numele lui, Peciul. Am cautat foarte mult originea acestui nume si am gasit cuvantul "peciul" care semnifica un certificat care permitea oficierea cununiei. Era si o expresie: "Mi–am scos peciul".

— Dupa ce ati sistematizat aceasta truda a vietii Dvs. intr–o carte, ce ati mai avea de spus despre nume?

— In carte au incaput un numar minim de nume. Timp de trei ani, am facut emisiuni la radio, raspunzand solicitantilor care vroiau sa stie de unde provine numele lor. In carte am introdus doar raspunsurile la intrebarile ascultatorilor. In total sunt 200 de nume titlu, in cadrul fiecarui nume figurand cateva derivate, care sunt tot nume. In total, am inclus circa 580 de nume de familie. Exista si nume pe care nu le–am gasit si nu le–am putut explica. Am si nume rezervate, despre care nu gaseam informatii. Se intampla ca, in paralel, cautand alte nume, gasesc si semnificatia acestora. Cat voi mai trai si cat voi mai putea, de acum inainte, voi incerca sa gasesc originea si explicatia fiecarui nume.

— Va multumim.

Un interviu de A.T.

Prenume — numele individual, numele mic, numele de botez, pus inaintea altor feluri de nume;
Nume de familie — numele pe care–l poarta toti membrii aceleiasi familii si care se transmite prin mostenire din tata in fiu;
Patronim — nume format de la prenumele tatalui, in forma primara sau cu diferite sufixe;
Matronim — nume de familie format de la prenumele mamei;
Andronim — numele de persoana al sotiei, format de la prenumele sau numele de familie al sotului.


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
[email protected]