Nr. 26 (3 februarie 2005)

 Investigatii

Comunistii in biserica
Desi Declaratia Universala cu privire la Drepturile Omului a fost adoptata inca in 1948, avand un articol special cu privire la libertatea de credinta, in anii 50–60, mii de cetateni ai Moldovei si–au trait tragedia lipsiti de aparare. Continuare 

MAI scutura agentii economici
Anul trecut, la indicatia ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, majoritatea sefilor de directii, comisari si vicecomisari MAI a practicat, in paralel cu activitatea de retinere a infractorilor, activitati de colectare a unor fonduri banesti si bunuri materiale de la agentii economici. Continuare 

Bacsis luat cu de–a sila
Soferii de microbuze si de autobuze, precum si casieritele autogarilor din republica, vand bilete la suprapret Continuare 

Locomotiva privatizarii conduce Transnistria
R. Moldova a emis legi, dar nu si dosare penale cu privire la improprietarirea magnatilor transnistreni Continuare 

Sanepidul municipal joaca sambo cu agentii economici
Paulina Caraman, sefa Centrului Municipal de Medicina Preventiva, este acuzata de estorcare de mita de presedintele Consiliului economic de pe langa primarul general al municipiului Chisinau, Fiodor Ghelici. Continuare 

Caritate comunista
Familia Voitcov din Cosernita este alungata din casa din "mila" primarului comunist. Continuare 

MAI scutura agentii economici

Anul trecut, la indicatia ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, majoritatea sefilor de directii, comisari si vicecomisari MAI a practicat, in paralel cu activitatea de retinere a infractorilor, activitati de colectare a unor fonduri banesti si bunuri materiale de la agentii economici. Cu sumele adunate de la diferiti businessmani au fost renovate capital doua localuri recreative, aflate in gestiunea MAI: Centrul de reabilitare si recreare al MAI, din Vadul lui Voda, care constituie un complex de case de odihna, si Spitalul militar. Angajatii ministerului sunt satisfacuti de faptul ca oamenii de afaceri le–au asigurat tot confortul in casutele moderne de la Vadul lui Voda. Potrivit unor surse din institutia respectiva, cel mai activ "executor" al ordinului in cauza a fost seful Departamentului Ordine Publica, Eugen Axentiev, lucru confirmat si de continutul "scrisorilor de intentie" trimise de el pe adresa mai multor firme.

Citam din scrisoarea expediata de Axentiev directorului unei agentii particulare de paza si securitate (stilistica apartine "autorului"): "Ministerul de Interne suporta o necesitate acuta de a efectua reparatie capitala in incinta Spitalului militar. Din cauza ca majoritatea angajatilor organizatiilor particulare de paza sunt pensionari ai MAI si se deservesc de la institutia nominalizata, Departamentul Ordine Publica intervine cu rugamintea de a ne acorda sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor legate de efectuarea lucrarilor de reparatie" .

In finalul unor astfel de scrisori, Axentiev insista asupra solutionarii pozitive a mesajului, indicand rechizitele bancare ale Directiei medico–militare a MAI si anume: numarul codului fiscal, numarul codului trezorerial, codul de decontare, banca de la care urmeaza sa fie deservit transferul si codul bancar.

Actiunile de renovare si amenajare a celor doua edificii ale MAI nu au fost prevazute in devizul de cheltuieli bugetare sau in fondul de rezerva al ministerului pentru anul 2004. Repararea lor cu mijloacele financiare dobandite, prin metode tipic politienesti, de la oamenii de afaceri contravine legislatiei in vigoare, sustin functionari MAI care declara ca "doresc sa informeze opinia publica despre anumite abuzuri comise de ministrul Gheorghe Papuc in 2004". Potrivit acestora, sarcina de "dobandire" a sponsorizarilor pentru renovarea casutelor de la Vadul lui Voda, unde politistii vor face zilnic frigarui, a fost delegata comisariatelor de politie din Chisinau, dar si comisariatelor Ialoveni, Donduseni, Rascani, Ungheni, Hancesti, Directiilor Paza de Stat, Combaterea Crimei Organizate, Departamentului Logistica, Administrare si Dezvoltare, Departamentului Ordine Publica etc. Acestora li s–a indicat "sa gaseasca rapid (!) mijloace de reutilare a casutelor". Deoarece ordinul ministrului nu se discuta, ci se executa, multi dintre asa–numitii "sponsori" au fost siliti sa reactioneze prompt la initiativa lui Papuc. Potrivit surselor avizate, lucrarile de reconstructie a celor doua edificii au inceput in lipsa documentatiei de proiect si a devizului de cheltuieli, iar materialele de constructie au fost utilizate fara nici o evidenta contabila. Numai pentru complexul de odihna de la Vadul lui Voda, agentii economici au investit, in afara cheltuielilor de reparatie, 9 combine frigorifice, 60 canapele, 10 seturi de mobilier pentru antreu, peste 30 de scaune capitonate, televizoare etc. Unii comisari spun ca au contribuit la procurarea unor piese de mobilier cu bani proprii, deoarece aceste cheltuieli n–au fost prevazute nici intr–un deviz. Potrivit documentelor, toate bunurile materiale cumparate de agentii economici au fost incluse in evidenta contabila la preturi derizorii.

Solicitat de noi, vicecomisarul CPS Centru, Victor Tataianu, a confirmat aceste informatii: "Cu sprijinul agentilor economici, am reparat si amenajat incaperile Bazei de odihna. Am dus acolo televizoare, frigidere… Am cumparat pana si perdele. Doar mobilarea ne–a costat in jur de 40–50 mii lei. Concomitent, am reusit, prin aceleasi mijloace, sa amenajam si un salon al spitalului militar. Nu exista un deviz de cheltuieli, deoarece totul s–a intamplat spontan. Ati vazut baza de odihna? Prima casa din stanga este a Comisariatului Centru", ne–a "condus" la fata locului Tataianu.

Seful Directiei Paza a MAI, Simion Carp a refuzat sa confirme "dota" pusa la dispozitie de agentii economici, de teama sa nu–si piarda functia. "Intelegeti, eu inca nu am nici un an de la primirea functiei…", a spus Carp.

De mentionat ca, in afara celor doua edificii, o buna parte din birourile de serviciu din sediul MAI au fost reparate in stil euro tot din alocatiile businessmanilor, carora unii politisti prefera sa le spuna "comersanti". Intrebat daca astfel de relatii dintre MAI si lumea de afaceri se inscriu in cadru legal, ex–ministrul de Interne, Victor Catana, a declarat: "Din punct de vedere al legislatiei cu privire la sponsorizari, agentii economici nu pot oferi sponzorizari expres. De obicei, agentii economici sunt impusi sa fie sponsori prin metoda constrangerii cu diferite controale. Donatii banesti conforme legii sunt cele primite de MAI prin intermediul organizatiilor obstesti de ajutorare, cum este fondul "Scit" (Scut) al MAI, destinat sa sprijine financiar invalizii acestei institutii. Alte alocatii sunt ilegale si din cauza ca nu au fost prevazute in devizul de cheltuieli al MAI. Fortarea agentilor economici de a sponsoriza Ministerul de Interne nu este altceva decat coruptie si raket practicat de ministerul de forta", a argumentat Victor Catana.

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com