Depozitele pentru pastrarea alimentelor in unitatile alimentare nu au mai fost reparate din 1992. Unii dintre soldatii de azi
Neglijenta in serviciu de care dau dovada sefii de depozite alimentare ale Armatei Nationale serveste ca factor de risc. Aceasta este concluzia la care au ajuns procurorii militari dupa efectuarea unor controale subite la magaziile mai multor unitati militare. Pe langa insuficienta sau chiar surplusul de produse alimentare, inspectorii au descoperit ca acestea erau pastrate in conditii antisanitare, cu riscul de intoxicare in masa a soldatilor, fenomen care a mai fost inregistrat in Armata acum cativa ani.
La toate cele 11 unitati militare supuse controlului (8 unitati ale Armatei Nationale si 3 unitati ale trupelor de carabinieri) au fost depistate nereguli in ceea ce priveste evidenta si pastrarea produselor alimentare. Cele mai grave abateri au fost inregistrate la Brigada II Infanterie Motorizata «Stefan cel Mare».
Masca antigaz pentru depozitele alimentare
Un comunicat al Procuraturii Generale anunta acum 2 saptamani ca numai la depozitul alimentar al Brigazii II a fost descoperit un deficit de produse in valoare de aproape 20 mii lei. Ceea ce se pastra acolo, putea fi scris tot la pierderi, caci peretii magaziei erau umezi si plini de mucegai, iar bunurile pastrate in frigidere erau partial dezghetate, ceea «ce poate cauza alterarea acestora, si intoxicarea militarilor».
La scurt timp dupa efectuarea controlului, Ministerul Apararii (MA) a anuntat ca plutonierul adjutant Alexandru Sumenovici, seful depozitului in cauza, a fost demis si obligat sa returneze suma prejudiciului cauzat.
Procuratura Generala sustine ca, in afara de sefii de depozite care sunt responsabili nemijlocit de pastrarea in conditii optime a produselor alimentare, vina o poarta si sefii sectiilor alimentare, adjunctii comandantului cat si comandantul insusi. Procurorii spun ca sefii magaziilor nu pot sa repare depozitele vechi, dar se fac responsabili de pastrarea curateniei, astfel incat «sa nu fie nevoie de masca antigaz ca sa poti intra».
Din cantina direct la medic
Ion Tarvon,
Potrivit acelorasi surse, pe 17 aprilie 2006, 57(!) de militari din unitate
Potrivit Procuraturii Generale, Alexandru Sumenovici, seful depozitului alimentar al Brigazii II, ar fi motivat dezghetarea produselor prin faptul ca frigiderul
In schimb, capitanul Radu Pociumban, seful Serviciului Alimentar de la Brigada II, subliniaza faptul ca, lucrurile stau un pic altfel decat asa cum
El zice ca unele produse erau partial dezghetate nu pentru ca frigiderul ar fi fost defectat, ci pentru ca a fost scos din priza, mentioneaza Pociumban. Astfel se intampla cam o data la
Depozitul, la varsta majoratului
Totodata, el a mentionat si faptul ca din 1992,
an in care
Potrivit lui cheltuielile pentru intretinerea depozitelor alimentare trebuie sa fie suportate din surse extrabugetare. Insa acestea sunt, practic, inexistente, si reparatia magaziilor se rezuma doar la varuitul peretilor.
Am insistat sa aflam care e pozitia MA fata de imposibilitatea unitatilor militare de a intretine magaziile. Locotenentcolonelul Iustin Vacarenco, seful Serviciului Relatii Publice, a solicitat un demers oficial, pe motiv ca «Ziarul de Garda nu scrie asa cum trebuie».
Ludmila Antosi, sefa Sectiei Igiena Alimentatiei din cadrul Centrului Municipal de Medicina Preventiva, spune ca, fiecare categorie de produse alimentare are conditii si termeni de pastrare diferite. Totusi, pentru produsele agricole si de bacanie cerintele sunt practic aceleasi: ca incaperea sa fie uscata, bine aerisita si protejata de insecte si rozatoare. Ea spune ca se interzice pastrarea produselor alimentare