intre drepturile omului si spitalele de stat
Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) anunta ca zeci de cazuri ale pacientilor cu disabilitati neurologice au ajuns in sala de judecata din cauza relelor tratamente aplicate in spitalele de psihiatrie. Totodata, administratia spitalelor considera ca mai dezavantajat este personalul medical, care fuge din aceste institutii.
Doar cateva zeci de pacienti psihiatrici s-au adresat in justitie |
Teo Carnat a mentionat ca rezultatele monitorizarii tratamentelor aplicate persoanelor cu disabilitati din centrele psihoneurologice trezeste ingrijorare. El a specificat ca 10 dintre cazurile semnalate la CHDOM au ajuns pana in sala de judecata. Pacientii, sustinuti de rudele lor, incearca sa isi apere drepturile, acuzand de cele mai multe ori vatamarea corporala grava sau munca fortata. De asemenea, Comitetul Helsinki a facut apel la avocatii parlamentari, solicitand ajutorarea unora dintre acesti pacienti pentru stabilirea pensiei sociale de invaliditate legata de problemele de sanatate.
Potrivit lui Teo Carnat, in R. Moldova este ignorata crearea unei institutii nationale independente de aparare si promovare a drepturilor persoanelor cu probleme psihice si deficiente intelectuale in institutiile psihiatrice.
Revenirea pacientilor, din cauza medicamentelor sau a banilor
Alte lacune, identificate si demonstrate de Comitetul Helsinki, tin de conditiile rele de intretinere, tratamentele medicale neeficiente in stationare si de alimentatia proasta. Teodor Carnat a specificat ca la scurt timp dupa externare pacientii se intorc inapoi in spitale. «Fie ca medicamentele sunt ineficiente, fie ca administratia spitalelor este interesata ca aceste persoane sa revina. Pentru fiecare pacient internat si supus tratamentului, medicii sunt remunerati suplimentar.» Teo Carnat a precizat ca pentru un caz tratat sunt alocati peste 3000 de lei.
Ion Catrinici,
Mircea Cucu, un alt
O alta problema semnalata de Comitetul Helsinki tine de ineficienta medicamentelor. Teo Carnat spune ca atunci cand toate medicamentele pe care le primesc bolnavii sunt aprobate de Ministerul Sanatatii si sunt procurate din bugetul de stat, se procura de fapt cele mai ieftine preparate medicale, care deseori «sunt si cele mai ineficiente».
Mircea Cucu a mentionat ca anul acesta Ministerul Sanatatii a alocat finante pentru procurarea a 440 feluri de medicamente dintre cele mai performante. Si Ion Catrinici a confirmat faptul ca pentru aceste medicamente Ministerul Sanatatii a alocat suma de 7 milioane de lei, preparatele fiind distribuite gratuit in institutiile specializate de pe intreg teritoriul R. Moldova. «Problema este ca unii merg si iau aceste medicamente, iar altii nu merg, din motiv ca se considera sanatosi», a explicat Ion Catrinici.
Multi pacienti
Mircea Cucu
Cu burti din strachini goale
Pacientii
Mircea Cucu considera ca alta ar fi buba spitalelor de psihiatrie, si anume personalul medical mijlociu, in special surorile medicale. «Exisa riscul ca angajatii sa fie atacati de catre pacientii bolnavi», de aceea oamenii nu dau buzna sa se angajeze in asemenea conditii.
In Republica Moldova exista patru internate psihoneurologice cu peste 200 de pacienti si trei spitale cu 1700 de persoane aflate la tratament.
Veronica Rusu,
Scoala de Studii Avansate in Jurnalism