Nr. 176 (17 aprilie 2008)


 Investigatii

Slujesc Moldova,
mananc cu antigazul
Depozitele pentru pastrarea alimentelor in unitatile alimentare nu au mai fost reparate din 1992. Unii dintre soldatii de azi s–au nascut atunci cand aici se facea ultima reparatie Continuare 

Pacientii psihiatrici,
intre drepturile omului si spitalele de stat
Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) anunta ca zeci de cazuri ale pacientilor cu disabilitati neurologice au ajuns in sala de judecata din cauza relelor tratamente aplicate in spitalele de psihiatrie Continuare 

In inchisoare cu 39 de avocati
Alina Rusu, detinuta la Penitenciarul de la Pruncul pentru o infractiune economica, a avut 39 de avocati care au incercat sa o apere de detentie Continuare 

Linia fierbinte www.927979.md
Slujesc Moldova, mananc cu antigazul

Depozitele pentru pastrarea alimentelor in unitatile alimentare nu au mai fost reparate din 1992. Unii dintre soldatii de azi s–au nascut atunci cand aici se facea ultima reparatie. Azi, militarii primesc bucate din incaperi mucezite si din frigidere «decongelate». Cazuri de intoxicare «inregistrate oficial» nu sunt prea multe, in schimb neoficial, in cantina militara e nevoie de masca antigaz.

Neglijenta in serviciu de care dau dovada sefii de depozite alimentare ale Armatei Nationale serveste ca factor de risc. Aceasta este concluzia la care au ajuns procurorii militari dupa efectuarea unor controale subite la magaziile mai multor unitati militare. Pe langa insuficienta sau chiar surplusul de produse alimentare, inspectorii au descoperit ca acestea erau pastrate in conditii antisanitare, cu riscul de intoxicare in masa a soldatilor, fenomen care a mai fost inregistrat in Armata acum cativa ani.

La toate cele 11 unitati militare supuse controlului (8 unitati ale Armatei Nationale si 3 unitati ale trupelor de carabinieri) au fost depistate nereguli in ceea ce priveste evidenta si pastrarea produselor alimentare. Cele mai grave abateri au fost inregistrate la Brigada II Infanterie Motorizata «Stefan cel Mare».

Masca antigaz pentru depozitele alimentare

Un comunicat al Procuraturii Generale anunta acum 2 saptamani ca numai la depozitul alimentar al Brigazii II a fost descoperit un deficit de produse in valoare de aproape 20 mii lei. Ceea ce se pastra acolo, putea fi scris tot la pierderi, caci peretii magaziei erau umezi si plini de mucegai, iar bunurile pastrate in frigidere erau partial dezghetate, ceea «ce poate cauza alterarea acestora, si intoxicarea militarilor».

La scurt timp dupa efectuarea controlului, Ministerul Apararii (MA) a anuntat ca plutonierul adjutant Alexandru Sumenovici, seful depozitului in cauza, a fost demis si obligat sa returneze suma prejudiciului cauzat.

Procuratura Generala sustine ca, in afara de sefii de depozite care sunt responsabili nemijlocit de pastrarea in conditii optime a produselor alimentare, vina o poarta si sefii sectiilor alimentare, adjunctii comandantului cat si comandantul insusi. Procurorii spun ca sefii magaziilor nu pot sa repare depozitele vechi, dar se fac responsabili de pastrarea curateniei, astfel incat «sa nu fie nevoie de masca antigaz ca sa poti intra».

Din cantina direct la medic

Ion Tarvon, medicul–sef al MA, s–a eschivat sa spuna daca au avut loc intoxicatii in randurile soldatilor. Cateva surse din cadrul Procuraturii spun insa ca, au fost inregistrate trei cazuri de intoxicare cu produse alimentare sau in rezultatul modalitatii de preparare a acestora.

Potrivit acelorasi surse, pe 17 aprilie 2006, 57(!) de militari din unitate s–au adresat medicului, invocand dureri de burta, iar 19 dintre acestia au fost spitalizati. Ulterior, Centrul de Medicina Preventiva (CMP) a ajuns la concluzia ca totul s–a intamplat din cauza incalcarii conditiilor de pastrare si preparare a bucatelor.

Potrivit Procuraturii Generale, Alexandru Sumenovici, seful depozitului alimentar al Brigazii II, ar fi motivat dezghetarea produselor prin faptul ca frigiderul s–ar fi defectat cu vreo doua zile inainte de control. L–am contactat pe Alexandru Sumenovici, la telefonul mobil, dar nu a fost de gasit.

In schimb, capitanul Radu Pociumban, seful Serviciului Alimentar de la Brigada II, subliniaza faptul ca, lucrurile stau un pic altfel decat asa cum le–au interpretat procurorii militari, deoarece «organul de ancheta a exagerat un pic cu neregulile depistate, in special la capitolul conditiilor de pastrare a alimentelor».

El zice ca unele produse erau partial dezghetate nu pentru ca frigiderul ar fi fost defectat, ci pentru ca a fost scos din priza, mentioneaza Pociumban. Astfel se intampla cam o data la 2–3 zile, deoarece produsele trebuiesc transmise pentru preparare. E un sistem circular, mai spune Pociumban, unele produse sunt dezghetate si transmise, in timp ce altele le iau locul.

Depozitul, la varsta majoratului

Totodata, el a mentionat si faptul ca din 1992, an in care s–a constituit Armata Nationala, depozitele alimentare nu au fost reparate capital, deci au deja peste 16 ani de activitate. In perioada respectiva s–au facut doar niste reparatii mai putin decat cosmetice. «Bani pentru intretinerea acestora nu se aloca, in schimb vine ordin de la minister prin care suntem anuntati ca trebuiesc pregatite incaperile magaziei pentru primirea alimentelor pentru sezonul rece,» spune seful Serviciului Alimentar.

Potrivit lui cheltuielile pentru intretinerea depozitelor alimentare trebuie sa fie suportate din surse extrabugetare. Insa acestea sunt, practic, inexistente, si reparatia magaziilor se rezuma doar la varuitul peretilor.

Am insistat sa aflam care e pozitia MA fata de imposibilitatea unitatilor militare de a intretine magaziile. Locotenent–colonelul Iustin Vacarenco, seful Serviciului Relatii Publice, a solicitat un demers oficial, pe motiv ca «Ziarul de Garda nu scrie asa cum trebuie».

Ludmila Antosi, sefa Sectiei Igiena Alimentatiei din cadrul Centrului Municipal de Medicina Preventiva, spune ca, fiecare categorie de produse alimentare are conditii si termeni de pastrare diferite. Totusi, pentru produsele agricole si de bacanie cerintele sunt practic aceleasi: ca incaperea sa fie uscata, bine aerisita si protejata de insecte si rozatoare. Ea spune ca se interzice pastrarea produselor alimentare intr–un depozit umed, plin de mucegai. Potrivit unor cercetari efectuate la catedra Sanatate Publica a Universitatii de Medicina si Farmacie «Nicolae Testemitanu», principalele cauze de intoxicare acuta sunt nerespectarea cerintelor sanitare in procesul de producere a alimentelor, cat si conditiile de insalubritate.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–44–38
ziaruldegarda@yahoo.com