Cum va arata componenta Parlamentului urmator tinand cont de faptul ca joi, 10 martie, legislatorii au votat in lectura finala o modificare la Codul Electoral, prin care pragul electoral a fost majorat cu 2 % si va constitui 6 %?
Cert PCRM si AMN, incert
ceilalti
Igor Botan, «ADEPT»:
Este cert ca, la un prag de 6%, Parlamentul va arata altfel decat cu unul de 4%.
Cu certitudine, in Parlament vor nimeri PCRM si AMN. La un prag de 6% este problematica, dar posibila trecerea in Parlament a PPCD, PD, PSDM, PLDM si PL. Nu este posibila in nici un caz trecerea lor concomitenta, dar ar fi posibila trecerea a cel mult 2 sau chiar 3 din cele 5 formatiuni. Ridicarea pragului electoral la 6% ridica substantial si sansele PCRM de a ramane la o guvernare de coalitie.
30 de arginti, oferiti pentru tradare
Catinca Mardarovici, Clubul femeilor 50/50:
Dupa alegerile din 2009 in Parlament vor fi reprezentate urmatoarele partide:
PCRM 40 mandate
AMN 22 mandate
PSD 14 mandate
PD 10 mandate
PLD 8 mandate
PL 7 mandate
Majorarea pragului electoral va determina partidele politice sasi intensifice activitatea, iar pragul de 4% a fost, oricum, unul de 30 de arginti oferiti pentru tradare. Partidele serioase nu au contat pe acea modificare.
6% un prag antidemocratic
Ion Marandici, analist politic
Modul de scrutin proportional ar fi trebuit sa conduca teoretic la majorarea numarului de partide mici si mijlocii in Parlament, sa asigure o reprezentativitate mai mare a diverselor interese sociale si sa evite suprareprezentarea partidelor mari. Totusi, in R. Moldova, inclusiv datorita pragului electoral inalt, modul de scrutin proportional a avut drept efect pervers suprareprezentarea Partidului Comunistilor pe parcursul a doua legislaturi. Pragurile electorale pot fi relativ mici si, din aceasta cauza, inofensive, cum sunt, de exemplu, pragul procentual de 0,67% in Olanda sau cel de 1,5% in Israel, dar cand ating 4% ca in Suedia si Norvegia, 5% ca in Romania, Germania si Noua Zeelanda sau tocmai 11% ca in Turcia, ele constituie o bariera semnificativa pentru partidele mici. Adeptii pragurilor electorale sustin ca ele ar conduce la eficientizarea activitatii politice, dar de fapt acestea sunt, in esenta, antidemocratice, pentru ca limiteaza participarea politica a grupurilor sociale mai putin numeroase.
Actuala majorare a pragului electoral este, in mod clar, in favoarea PCRM din cauza modului de redistribuire a mandatelor. De altfel, presedintele Voronin a declarat recent ca micsorarea pragului de la 6% la 4% a fost o eroare comisa de PCRM. Cresterea pragului electoral arata ca a crescut si frica unor partide de a pierde influenta parlamentara. Consiliul Europei, de monitorizarea caruia RM incearca sa scape, a recomandat Moldovei sa diminueze pragul electoral, pentru a asigura o reprezentativitate mai mare, mai ales pentru minoritati. Totusi, PCRM a decis contrariul, ceea ce demonstreaza cat de mult tine PCRM la recomandarile Consiliului Europei.
Sondajele arata ca, daca sar organiza alegeri in aceasta perioada, Partidul Comunistilor, Alianta «Moldova Noastra» si Partidul Democrat ar trece pragul de 6%. Mai putin sigura este situatia in cazul a o serie de partide care, tinand cont de marja de eroare a sondajelor, se afla la limita de 6%, adica Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Partidul Popular Crestin Democrat si Partidul Social Democrat. Un alt grup de partide este format din Miscarea Actiunea Europeana si Partidul National Liberal, care mai au multe de facut pentru a deveni mai vizibile. Partidul European, Partidul Conservator, Miscarea Actiunea Populara au sanse extrem de mici de a accede singure in Parlament.
Raul e deja facut
Igor Munteanu, IDIS «Viitorul»
Cred ca aceasta actiune, precum si interzicerea blocurilor electorale sunt masuri exagerate pentru sistemul politic existent in R. Moldova, dar este evident ca nu de logica sau condus cei care au votat pentru aceste amendamente, ci de anumite socoteli electorale.
Atunci cand politicienii spun casi doresc «sa rationalizeze» campul politic al R. Moldova, cineva ar trebui sa le aminteasca ca regimul politic al URSS era un sistem foarte rational si economicos, dar nimeni, daca e zdravan la cap, nu ar putea sa duca dorul Congresului URSS. Altii spun ca, in acest fel, Codul electoral le ofera alegatorilor sansa de a nusi risipi voturile pe partid «netrecatoare», care se distribuie ulterior printre invingatori, ceea ce conduce in final la situatia paradoxala in care voturile anticomunistilor ajuta PCRM sa obtina mai multe mandate ca urmare a repartizarii «resturilor». Si aici insa problema sistemului electoral rezida in mentinerea stricta a votului pe liste, si a unei singure circumscriptii uninominale, care limiteaza initiativa locala si transmite liderilor de partide puteri absolut «monarhice» la crearea de liste. Dar, cum raul e deja facut, care sunt consecintele?
In primul rand, sunt afectate partidele mici, relativ nouaparute pe esichierul politic. Majoritatea acestora au aparut ca urmare a unor dezertari multiple, din radacinile unor partide traditionale (PPCD, PD, PSL, PDAM). Fiind mult prea absorbite de «arderea podurilor» cu formatiunile pe care leau parasit, aceste noi partide politice au pierdut prea mult timp si resurse inainte de a se angaja propriuzis intro lupta adevarata. Lupta de uzura, pe care toate aceste partide au sustinuto pe diverse fronturi, fie pentru a obtine confirmarea legalitatii lor la MJ, fie pentru a sprijini initiative de recunoastere publica (referendumuri), a creat diverse starturi, dar niciodata inca un proces de coagulare pannationala a unei alternative la guvernare.
Printro malefica traditie, partidul puterii va incepe cursa pentru alegerile din martie 2009 cu cel putin 20% in avans, la care se adauga si inertia votului pentru «putere». Pragul electoral ar mai putea fi trecut de AMN si de PPCD, urmand ca PD si PLDM sa se lupte la mustata pentru obtinerea de voturi. Daca nimeni nu va dezbate din mainile puterii instrumentarul resurselor administrative, ar trebui sa ne asteptam atunci ca PCRM sa obtina cel putin 35%, colectand in urma repartizarii voturilor «risipite» 1520 de mandate suplimentare. Daca PCRM nu va putea obtine mai mult de 60 de mandate, chiar si in conditiile in care un numar mai mare de cetateni ai RM, locuitori ai regiunii transnistrene, ar fi pusi sa voteze, atunci nu este inca destul de clar pe ce ar putea conta AMN, care nu sia cristalizat pozitiile teritoriale dupa alegerile locale din iunie 2007. Nici PPCD, in acest moment, nu sta excelent in sondaje, desi ramane si astazi public recunoscut si inimitabil. Vom vedea daca va putea sasi gestioneze pana la capat crizele de imagine.
Sondaj realizat de D.R.
«Obiectiv ramane doar votul din 2009»
Veceaslav Untila, AMN:
Daca duminica ar avea loc alegerile electorale, sondajele sociologice arata ca vor trece doar doua formatiuni politice AMN si PCRM. In dreptul celei dea treia formatiune politica sta un semn mare de intrebare. Depinde de schimbarile care vor aparea in continuare, de felul in care se vor fuziona fortele politice. De fapt e nevoie de consolidarea fortelor democratice. Astfel se va insufla increderea intro formatiune politica care va avea sanse sa treaca pragul electoral. Dar pana la urma totul e destul de subiectiv. Obiectiv ramane a fi doar votul din 2009.
«Multi va vor spune ca anume formatiunea lor
va trece»
Vladimir Filat, PLDM:
Dorinta apartine cetatenilor, nu noua, politicienilor
Dar cu siguranta, in noul Parlament, vor trece cel mult patru partide. Nu voi da nume pentru ca ar fi prea mult. E prematur sa vorbim la acest capitol. Ar putea urma multe schimbari. Ar putea aparea consolidari prin fuziune. Dar sunt sigur ca multi va vor spune ca anume formatiunea lor va trece cu procente mari.
«Nu fac reclama altor partide»
Dumitru Braghis, PSD:
Analizele mele demonstreaza ca acest prag electoral il vor trece vreo patru partide printre care si PSD. Nu fac reclama altor partide asa ca nu spun cine va mai trece.
«Alegatorii imprevizibili»
Valentina Buliga, PD:
Sunt sigura de faptul ca Partidul Democrat va trece acest prag electoral. La fel, chiar daca sunt in diminuare, PCRM va trece si in continuare. Se mai spune ca si Alianta Moldova Noastra va mai trece. Electoratul de la noi, totusi, este destul de imprevizibil.
«Electoratul este zapacit si suparat»
Valentina Stratan, PDM:
Cred ca sansa pana la urma o au vreo trei patru partide. Tocmai de asta in 2005 sa facut o schimbare a Codului Electoral cu trecerea la 4% a pragului electoral. Desigur, acest prag este foarte mare pentru R. Moldova. In mai multe tari dezvoltate, e un prag electoral mai mic. Cred ca ar trece PCRM, din pacate, pentru ei pragul nu este o problema
Misin spunea candva in Parlament ca nu ii deranjeaza faptul ca sondajele arata ca vor avea doar 26%. Ei sunt siguri ca vor avea si in continuare majoritatea. In lista va fi si PD, sunt sigura. La fel ar putea trece si AMN.
Ridicarea pragului electoral, cred eu, ii va pune pe multi in situatia sa se gandeasca daca au sanse reale sa treaca. In pofida asta, partide noi continua sa apara. Din aceasta cauza electoratul este zapacit si suparat.
«Vor trece partidele puternice»
Angela Arama, PPCD:
Cu siguranta vor trece partidele puternice. Oricum va trece PCRM, PPCD si AMN daca se va pastra pana atunci. Cel putin, asta sar putea de spus cu siguranta. Dar pana la alegeri mai este un an. Nu se stie niciodata
A.N.
Sondaj
|
Pe cine alegem sa (ne) treaca pragul?
Fara rasisti si xenofobi
Mariana Cazac, 21 de ani, studenta: Detest
rasistii si xenofobii. Nu as accepta in casa
mea oameni care au o atitudine negativa fata de mine,
alaturi de care nu ma simt in siguranta si oameni
care nu ma asculta. Nu as primi in casa
mea un dictator, deoarece din cauza unora dintre ei mor
milioane de oameni. Daca e sa ma refer la actorii
politici, ias explica presedintelui Vladimir
Voronin ca astazi nu este la moda sa fii comunist.
Pe dl Tarlev las intreba care este
esenta atator discursuri fara niciun rost, atatia «metri
cubi de intelepciune» se imprastie in aer
zadarnic. Ias primi insa cu inima
deschisa pe Veaceslav Ionita, expert economic, si pe Oazu
Nantoi. Nu accept prostia omeneasca si respect oamenii
destepti, omenosi, persoanele care accepta compromisul si se lasa
convinse.
Fara hoti si corupti
Ruslan Berliba, 20 de ani, student: Detest
hotii si mincinosii. Nu as primi niciodata in casa
persoane corupte, cu toate ca ele nu au nevoie
de lacat la usa. Se spune ca lacatul este
pentru oamenii buni. Resping talharii, care obisnuiec sa obtina
mult prin eforturi straine. Acesti oameni nu au idealuri
si scopuri. Ei nu stiu ce este viata. Leas
inchide usa si celor care nu cunosc regulile elementare
de etica.
Fara vagabonzi
Valentina Cernea, 22 de ani, studenta: Leas
inchide usa persoanelor care fac propaganda si incearca sami impuna
idei pe care nu le accept. Eu am conceptia
mea despre viata. De aceea nu pot sa accept concepte
straine. Ignor vagabonzii, care cheltuiesc banii adunati pe bauturi
alcoolice. Sunt atatea mame cu nounascuti
care cersesc pentru o bucata de paine, iar acestia cersesc
pentru alcool. Urasc nedreptatea.
Curati la chip si la suflet
Pavel Maftei, 20 ani, student: Deschid
in primul rand usa unei persoane curate, atat fizic si cat
si spiritual. Daca nu cunosc persoana, trebuie sa aiba
un comportament adecvat si o tinuta decenta. Nu as suporta
din partea unei persoane necunoscute tradarea, minciuna, si mandria.
Un om nu poate intra in casa mea pur si simplu
ca un oaspete care a plecat. Trebuie sa existe
motive, indiferent este sau nu cunoscut.
Bogati spiritual Natalia Valicova,
26 de ani, administrator: «Aparama doamne
de prieteni ca de dusmani ma apar si singur»,
este calitatea de care trebuie sa se dezica omul
pentru a intra in casa mea. Stimez si respect oamenii
onesti si sinceri. Nu am nevoie de prieteni
care daca reusesc mai bine financiar uita de mine. In viata
banii nu ajung niciodata, dar exista o multime de situatii
in care nu are cine sati spuna un sfat,
sa te consoleze cand iti este greu. Saracia spirituala
este mai grea decat cea financiara. Respect oamenii care se multumesc
cu venitul pe carel au, dar
care aspira la mai mult. «Multumestete cu ceea
ce ai si ti se va mai mult. Nuti
construi fericire pe nenorocire straina, caci vei ajunge
nefericit».
Oameni de cuvant
Ion Sorici, 21 ani, student: Nu voi deschide
usa persoanei care nu este «om». Omul trebuie
sa fie cinstit, onest, sasi ajute
prietenii la nevoie, sa fie un bun sfatuitor, deoarece
oamenii au nevoie de sprijin in viata. Omul care
paseste pragul casei mele nu trebuie sa fie barfitor
si tradator. Numi plac oamenii care spun
una, insa in suflet simt cu totul altceva. Marturisirea
sincera atenueaza pedeapsa. Mai bine spune sincer, deoarece oricum
adevarul iese la iveala.
Deschisi pentru oricine
Lidia Oprea, studenta, 19 ani: Pragul casei
mele il poate pasi oricine. Un om cu educatie
o sa deschida usa oricui. Dupa atitudine si comportament
voi vedea daca pot continua prietenia. Nu am nevoie
de mult timp pentru a intelege omul, deoarece sunt o fire
calculata si percep oamenii. Daca o persoana a venit
la mine acasa, inseamna ca o cunosc si am ce sa discut
cu ea. Deschid usa oricui, fie si un cersetor.
A venit la mine, prin urmare ma considera un om bun,
de ce sa nul ajut.
Sondaj realizat de Svetlana TURCU
|