Nr. 121 (15 martie 2007)


 Investigatii

Bani neoficiali,
colectati pentru SIS
Autoritatile publice ignora fenomenul «impozitelor neoficiale», numindu–le «actiuni de caritate» ale agentilor economici Continuare 

«Romani arestati la Rezina»
La 6 martie, circa 20 de colaboratori ai Biroului Migratie si Azil al MAI al R. Moldova au efectuat un control la Ciment SA Rezina, membru al Grupului Lafarge Continuare 

Instrainarea posturilor municipale: privatizare
sau hotie ordinara?
Recent, dupa o interpelare catre conducerea Primariei, am obtinut un set de documente legate de instrainarea posturilor municipale Antena C si Euro TV Continuare 

Kebab–ul
din gatul autoritatilor
Doner Kebab–ul este un preparat care face parte din bucataria traditionala turceasca Continuare 






Kebab–ul din gatul autoritatilor

Doner Kebab–ul este un preparat care face parte din bucataria traditionala turceasca. In unele tari europene cum ar fi Germania, Bulgaria sau Romania, acesta este foarte solicitat. La noi, primul fast–food care prepara kebab–uri a aparut in 2003. Clientii erau multumiti, la fel ca si comerciantii, care incasau zilnic mii de lei.

Mai putin incantati de aparitia acestor fast–food–uri s–au aratat Centrul National Stiintifico–Practic de Medicina Preventiva (SANEPID), Directia municipala Comert si Alimentatie Publica si politia. Acestia sustin ca comerciantii incalcau normele igienice de pregatire a bucatelor, din care cauza le–a si fost stopata activitatea.

Ziarul de Garda a contactat patronii singurului local din Chisinau care detine autorizatia de comercializare a kebab–ului.

Sotul Svetlanei E. este originar din Turcia. Stiind ca kebab–ul este un produs preferat si de foarte multi europeni, in 2003, a decis sa deschida primul fast–food de pregatire a acestui tip de bucate, «Kebab–House». Consumatori de kebab erau foarte multi. Chiar de la inceputul activitatii, numarul clientilor depasea cateva sute de persoane pe zi.

«Va controlam pentru ca aveti prea multi clienti»

Svetlana sustine ca, la doar doua luni si jumatate dupa inceperea activitatii, reprezentantii SANEPID–ului au efectuat o vizita la fata locului. «Ne–au spus: »Am fost trimisi sa va controlam pentru ca stim ca aveti zilnic foarte multi clienti.« Atunci le–a fost suspendata activitatea pentru prima data, fiind taxati cu o amenda de cateva mii de lei pe motiv ca, in procesul de pregatire a bucatelor, incalcau normele de igiena sanitara. Au urmat mai multe procese de judecata, in urma carora instantele au dat castig de cauza Svetlanei si au anulat hotararea SANEPID–ului. Li s–a permis sa functioneze in continuare, dar nu sa si prepare kebab, desi in autorizatia sanitara pe care o detin scrie negru pe alb ca li se permite sa comercializeze anume kebab.

Svetlana sustine ca din momentul deschiderii afacerii s–a conformat tuturor cerintelor Centrului National de Medicina Preventiva. «La inceput, aprobau un plan al incaperii, insa dupa trei–patru luni ne obligau sa facem schimbari. Zeci de mii de euro am investit in aceasta afacere.»

«Sotul meu a fost amenintat ca va fi inchis si deportat in Turcia»

Desi si–a dorit foarte mult sa continue activitatea, Svetlana zice ca nu a mai putut, in conditiile in care in fiecare saptamana avea parte de controale de la politie sau de la SANEPID. A renuntat sa prepare kebab in vara anului trecut, cand in localul pe care il patroneaza au dat buzna mai mult de zece politisti, care, fara sa prezinte vreun document, i–au cerut sa inchida fast–food–ul. «Ne–au spus: "Trebuie sa inchideti, asa sunt indicatiile." Politistii vorbeau foarte brutal cu angajatii. Sotul meu, care este de origine turca, a fost amenintat ca va fi inchis si deportat in Turcia, spunandu–i–se ca este reprezentantul lui Osama Ben Laden.»

Potrivit Svetlanei, unul din motivele din care agentilor economici le este interzis sa comercializeze kebab ar fi ca acest tip de bucate nu face parte din bucataria traditionala moldoveneasca. «Nici pizza nu face parte din bucataria moldoveneasca, dar localuri care pregatesc acest fel de bucate sunt la fiecare colt de strada.»

Conform autorizatiei pe care o detine, Svetlana poate comercializa si in prezent kebab, dar nu indrazneste, deoarece, zice ea, politia ar fi imediat la usa localului. Desi «Kebab–House» este o marca inregistrata, patronii afacerii au fost siliti sa schimbe denumirea localului. Acum, pentru ca vand placinte, pui grill si cartofi prajiti, numarul vizitelor din partea politiei si SANEPID–ului s–a redus considerabil.

Patronii «Kebab–House» sunt rugati zilnic de zeci de clienti sa le pregateasca kebab–uri, acestia fiind de acord sa plateasca dublu. «Ei sunt cei care ne indeamna sa preparam kebab–uri pe sub masa sau sa le vindem prin usa din spate.» In cadrul unei mese rotunde organizate de Centrul National Stiintifico–Practic de Medicina Preventiva, Iurie Panzaru, medicul–sef sanitar de stat al R. Moldova, a declarat ca, din partea SANEPID–ului, a Politiei si Directiei municipale Comert si Alimentatie Publica nu ar exista niciun fel de presiuni asupra agentilor economici. «In ultimele luni, au fost efectuate raiduri ale politiei si reprezentantilor SANEPID, in urma carora s–a depistat ca, deseori, produsele comercializate in fast–food–uri erau purtatoare de bacterii periculoase pentru sanatate.»

Potrivit lui Panzaru, masurile de constrangere, aplicate in cazul agentilor economici in activitatea carora au fost depistate grave nereguli sunt: suspendarea activitatii, amenzi in suma de 16–20 mii de lei, interzicerea comercializarii produselor si inlaturarea persoanelor implicate de la serviciu.

«La cererea conducerii tarii au fost efectuate mai multe raiduri»

Vladimir Nirca, seful Directiei Comert si Alimentatie Publica Chisinau, a mentionat ca, in prezent, la Chisinau, functioneaza peste 1800 de unitati de alimentatie publica. «Multi agenti economici, care nu cunosc cerintele in domeniul alimentatiei publice, isi permit sa deserveasca populatia cum vor, si nu cum trebuie. Numai anul trecut, ca rezultat al cerintelor impuse de conducerea tarii, au fost efectuate mai multe raiduri de control. Au fost depistate 30 de unitati care si–au permis sa comercializeze kebab si shaourma. In consecinta, au fost emise dispozitii de stopare a activitatii lor.» Potrivit lui Nirca, alimentatie publica inseamna «comercializarea produselor alcoolice si doar a catorva bombonele». «Cel mai bun lucru ar fi ca agentii economici sa nu intre in conflict cu administratia publica locala si sa respecte legislatia in vigoare.»

Vasile Olaru, adjunctul Comisariatului General de Politie Chisinau, sustine ca atunci cand sunt depistate nereguli in activitatea agentilor economici legea prevede intocmirea proceselor–verbale si aplicarea amenzilor administrative. Olaru a avertizat comerciantii ca in viitor vor fi efectuate controale inopinate de catre politisti si reprezentantii SANEPID, pentru verificarea respectarii legislatiei in vigoare.

Diana RAILEAN


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com