Kebabul din gatul autoritatilor
Doner Kebabul este un preparat care face parte din bucataria traditionala turceasca. In unele tari europene cum ar fi Germania, Bulgaria sau Romania, acesta este foarte solicitat. La noi, primul fastfood care prepara kebaburi a aparut in 2003. Clientii erau multumiti, la fel ca si comerciantii, care incasau zilnic mii de lei.
Mai putin incantati de aparitia acestor fastfooduri sau aratat Centrul National StiintificoPractic de Medicina Preventiva (SANEPID), Directia municipala Comert si Alimentatie Publica si politia. Acestia sustin ca comerciantii incalcau normele igienice de pregatire a bucatelor, din care cauza lea si fost stopata activitatea.
Ziarul de Garda a contactat patronii singurului local din Chisinau care detine autorizatia de comercializare a kebabului.
Sotul Svetlanei E. este originar din Turcia. Stiind ca kebabul este un produs preferat si de foarte multi europeni, in 2003, a decis sa deschida primul fastfood de pregatire a acestui tip de bucate, «KebabHouse». Consumatori de kebab erau foarte multi. Chiar de la inceputul activitatii, numarul clientilor depasea cateva sute de persoane pe zi.
«Va controlam pentru ca aveti prea multi clienti»
Svetlana sustine ca, la doar doua luni si jumatate dupa inceperea activitatii, reprezentantii SANEPIDului au efectuat o vizita la fata locului.
«Neau spus: »Am fost trimisi sa va controlam pentru ca stim ca aveti zilnic foarte multi clienti.«
Atunci lea fost suspendata activitatea pentru prima data, fiind taxati cu o amenda de cateva mii de lei pe motiv ca, in procesul de pregatire a bucatelor, incalcau normele de igiena sanitara.
Au urmat mai multe procese de judecata, in urma carora instantele au dat castig de cauza Svetlanei si au anulat hotararea SANEPIDului. Li sa permis sa functioneze in continuare, dar nu sa si prepare kebab, desi in autorizatia sanitara pe care o detin scrie negru pe alb ca li se permite sa comercializeze anume kebab.
Svetlana sustine ca din momentul deschiderii afacerii sa conformat tuturor cerintelor Centrului National de Medicina Preventiva. «La inceput, aprobau un plan al incaperii, insa dupa treipatru luni ne obligau sa facem schimbari. Zeci de mii de euro am investit in aceasta afacere.»
«Sotul meu a fost amenintat ca va fi inchis
si deportat in Turcia»
Desi sia dorit foarte mult sa continue
activitatea, Svetlana zice ca nu a mai putut, in conditiile
in care in fiecare saptamana avea parte de controale
de la politie sau de la SANEPID. A renuntat
sa prepare kebab in vara anului trecut, cand in localul
pe care il patroneaza au dat buzna mai mult de zece
politisti, care, fara sa prezinte vreun document, iau
cerut sa inchida fastfoodul. «Neau spus:
"Trebuie sa inchideti, asa sunt indicatiile." Politistii
vorbeau foarte brutal cu angajatii. Sotul meu, care este de origine
turca, a fost amenintat ca va fi inchis si deportat
in Turcia, spunanduise ca este reprezentantul
lui Osama Ben Laden.»
Potrivit Svetlanei, unul din motivele din care agentilor economici le este interzis sa comercializeze kebab ar fi ca acest tip de bucate nu face parte din bucataria traditionala moldoveneasca. «Nici pizza nu face parte din bucataria moldoveneasca, dar localuri care pregatesc acest fel de bucate sunt la fiecare colt de strada.»
Conform autorizatiei pe care o detine, Svetlana poate comercializa si in prezent kebab, dar nu indrazneste, deoarece, zice ea, politia ar fi imediat la usa localului.
Desi «KebabHouse» este o marca inregistrata, patronii afacerii au fost siliti sa schimbe denumirea localului. Acum, pentru ca vand placinte, pui grill si cartofi prajiti, numarul vizitelor din partea politiei si SANEPIDului sa redus considerabil.
Patronii «KebabHouse» sunt rugati zilnic de zeci de clienti sa le pregateasca kebaburi, acestia fiind de acord sa plateasca dublu. «Ei sunt cei care ne indeamna sa preparam kebaburi pe sub masa sau sa le vindem prin usa din spate.»
In cadrul unei mese rotunde organizate de Centrul National StiintificoPractic de Medicina Preventiva, Iurie Panzaru, mediculsef sanitar de stat al R. Moldova, a declarat ca, din partea SANEPIDului, a Politiei si Directiei municipale Comert si Alimentatie Publica nu ar exista niciun fel de presiuni asupra agentilor economici.
«In ultimele luni, au fost efectuate raiduri ale politiei si reprezentantilor SANEPID, in urma carora sa depistat ca, deseori, produsele comercializate in fastfooduri erau purtatoare de bacterii periculoase pentru sanatate.»
Potrivit lui Panzaru, masurile de constrangere, aplicate in cazul agentilor economici in activitatea carora au fost depistate grave nereguli sunt: suspendarea activitatii, amenzi in suma de 1620 mii de lei, interzicerea comercializarii produselor si inlaturarea persoanelor implicate de la serviciu.
«La cererea conducerii tarii au fost efectuate
mai multe raiduri»
Vladimir Nirca, seful Directiei Comert si Alimentatie Publica Chisinau, a mentionat ca, in prezent, la Chisinau, functioneaza peste 1800 de unitati de alimentatie publica. «Multi agenti economici, care nu cunosc cerintele in domeniul alimentatiei publice, isi permit sa deserveasca populatia cum vor, si nu cum trebuie. Numai anul trecut, ca rezultat al cerintelor impuse de conducerea tarii, au fost efectuate mai multe raiduri de control. Au fost depistate 30 de unitati care siau permis sa comercializeze kebab si shaourma. In consecinta, au fost emise dispozitii de stopare a activitatii lor.»
Potrivit lui Nirca, alimentatie publica inseamna «comercializarea produselor alcoolice si doar a catorva bombonele».
«Cel mai bun lucru ar fi ca agentii economici sa nu intre in conflict cu administratia publica locala si sa respecte legislatia in vigoare.»
Vasile Olaru, adjunctul Comisariatului General de Politie Chisinau, sustine ca atunci cand sunt depistate nereguli in activitatea agentilor economici legea prevede intocmirea proceselorverbale si aplicarea amenzilor administrative.
Olaru a avertizat comerciantii ca in viitor vor fi efectuate controale inopinate de catre politisti si reprezentantii SANEPID, pentru verificarea respectarii legislatiei in vigoare.
Diana RAILEAN