Cine pleaca la CEDO?
La 6 martie, Comisia pentru selectarea candidatilor la postul de judecator la CEDO a ales trei dintrun numar de 13 persoane care siau prezentat candidaturile la concursul pentru functia de judecator CEDO. Dosarele celor 3 candidati urmeaza a fi propuse Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care va desemna un judecator din partea R. Moldova.
La concurs siau inaintat candidaturile 13 persoane: Galina Bostan, director al Centrului de analiza si prevenire a coruptiei; Mihai Buruiana, avocat, lector universitar; Vasile Dolghieru, avocat (exMinistru al Justitiei); Victoria Iftodi, seful misiunii diplomatice a R. Moldova in Franta (exMinistru al Justitiei); Victor Orindas, judecator la Judecatoria Economica de circumscriptie Chisinau; Tudor Osoianu, lector universitar; Stanislav Pavlovschi, actualul judecator din partea R. Moldova la CEDO; Ion Paduraru, avocat (exMinistru al Justitiei); Igor Pohila, avocat; Silvia Pogolsa, ofiter pentru drepturile omului, Misiunea OSCE in Yerevan (exdirector al Centrului republican pentru perfectionarea cadrelor din sistemele Ministerului Justitiei si ale Procuraturii); Lilia Vasilevici, judecator la Judecatoria Centru (expresedinte al acestei instante); Xenofon Ulianovschi, judecator la Curtea de Apel Chisinau; Veaceslav Zaporojan, judecator asistent al Curtii Constitutionale.
Comisia ia selectat pe: Victoria Iftodi (cu 10 voturi pro); Victor Orindas (cu 11 voturi pro);
Lilia Vasilevici (cu 8 voturi pro).
Ceilalti candidati au acumulat 12 voturi, iar actualul judecator din partea Moldovei la CEDO nici un vot. APCE urmeaza sa decida asupra candidaturilor la functia de judecator la CEDO in termen de 2,5 luni de la propunerea candidaturilor, dar cel putin cu 4 luni inainte de expirarea mandatului judecatorului care isi exercita mandatul. Urmatoarele sedinte ale APCE vor avea loc la 1619 aprilie 2007 si la 2528 iunie 2007.
Actualul judecator la CEDO din partea R. Moldova este Stanislav PAVLOVSCHI, al carui mandat expira la 1 noiembrie 2007. In mod obligatoriu, un judecator CEDO participa la examinarea dosarelor ce vizeaza cazuri din tara sa, fiind totodata membru in cadrul celor 5 sectiuni ale inaltei instante europene.
Solicitat sa comenteze corectitudinea si obiectivitatea concursului, Vlad Gribincea, de la Juristi pentru Drepturile Omului, a declarat ca, in opinia sa, au fost alese cele mai neimportante candidaturi, pentru a mari sansele Victoriei Iftodi. Candidatii ar fi trebuit sa raspunda unor criterii speciale de ordin profesional. Ei ar trebui sa aiba o reputatie ireprosabila, sa fie eligibili pentru a detine o inalta functie judiciara si sa detina o competenta juridica recunoscuta.
Or, Lilia Vasilevici a devenit cunoscuta datorita unor hotarari despre care presa a scris ca au fost luate la comanda. Aceasta, pana la urma, este imaginea judecatoarei Vasilevici. Victor Orindas este judecator doar de 3 ani, iar din acest motiv nu satisface cerintele de a detine inalte functii judiciare.
Cea dea treia candidatura, Victoria Iftodi, a fost notar, ministru al Justitiei, iar in present este ambasadoare. Ea nu a scris lucrari stiintifice, nu are experienta de judecator, cu toate acestea, insa, din numarul celor 3 candidati, tocmai ea ar putea avea sansa sa fie aleasa judecator al R. Moldova la CEDO.
Este regretabil ca singurul candidat care, in opinia expertilor, era cel mai potrivit, ma refer la Mihai Buruiana, a fost trecut cu vederea, chiar daca are un dosar ireprosabil, cunoscand si cateva limbi moderne, printre care engleza si germana, care sunt limbi de lucru la CEDO.
A. G.