«Romani arestati la Rezina»
Luni dimineata, 12 martie, la Chisinau, la cele cateva posturi de televiziune, controlate de actuala putere, se organizau febril echipe de filmare pentru deplasari la Rezina. Tema era prezentata sumar, in trei cuvinte: Romani arestati la Rezina!
Desi
echipele au facut un drum de cateva sute de km, seara,
in programele de stiri nu sa spus
niciun cuvant despre incidentul de la Rezina. Era clar ca «se pregateste
ceva». Intre timp, instanta de judecata de la Rezina
demarase examinarea dosarelor administrative, deschise cetatenilor romani,
angajati oficial la munca in cadrul firmei franceze care detine
in proprietate intreprinderea de ciment din aceasta localitate.
Oamenii erau amendati. O parte dintre angajati, ingrijorati de incertitudine,
au plecat din R. Moldova. Este important ca aceasta actiune
a MAI a fost organizata exact in zilele in care
directorul general al intreprinderii, Hubert Pillet, era plecat
pentru cateva zile din Moldova.
Mai constatam o suprapunere in timp: raidul MAI a fost efectuat exact in ziua in care premierul nostru sia lansat faimoasa declaratie in care ii aduce Romaniei acuzatii dure. In timpul descinderii de la Rezina, efectuata de tocmai 20 de angajati ai MAI, premierul chema comunitatea internationala sa «influenteze readucerea intereselor Romaniei in albia fireasca unor relatii de buna vecinatate si intelegere, intrun spirit cu adevarat european». Invazia de la Rezina sa soldat cu intimidarea muncitorilor romani, angajati oficial la munca la intreprinderea franceza.
Agitatia de luni, de la cele cateva posturi de televiziune, controlate de stat, a fost urmata de o conferinta de presa a MAI, dedicata in mare parte subiectului de la Rezina, dupa care, marti seara, televiziunilor li sa permis sa «dezvaluie» subiectul «Romani arestati la Rezina».
Doua provocari in aceeasi zi: una organizata de premierul Tarlev, alta de ministrul Papuc. Se asteapta, probabil, supararea Romaniei. O suparare care ar ingheta apele Prutului si near lasa in bratele comunistilor pentru mult timp inainte.
A.G.
Muncitori romani retinuti la Rezina
La 6 martie, circa 20 de colaboratori ai Biroului Migratie si Azil al MAI al R. Moldova au efectuat un control la Ciment SA Rezina, membru al Grupului Lafarge. Verificarile sau soldat cu intocmirea a peste 60 de procese administrative.
La nivel de procuror al raionului si de comisar al CPR am aflat numai ca acest «control a fost efectuat de colaboratori ai Biroului Migratie si Azil al MAI». Stiind ca comisariatul de politie are inspector pentru combaterea migratiei ilegale a strainilor,
lam rugat pe Maxim Catanoi sa ne ofere detalii despre acest raid, organizat de MAI. Inspectorul nu nea putut spune nimic, din simplul motiv ca nu a participat la acest control. El nea comunicat ca, la Rezina, activeaza 10 intreprinderi cu capital strain sau mixt, iar de legalitatea desfasurarii activitatii de munca a cetatenilor straini pe teritoriul raionului se ocupa Comisariatul raional de Politie.
Surse confidentiale au precizat ca, «la 6 martie, Biroul Migratie si Azil al MAI a controlat activitatea de munca la uzina de ciment, unde sa depistat activitatea unor cetateni straini carora li sau permisele sau autorizatiile de munca. In consecinta, pe 7 martie, in instanta de judecata au fost transmise 69 de dosare administrative, intocmite pentru »desfasurarea activitatii de munca de catre cetateni straini, aflati provizoriu pe teritoriul R. Moldova, fara autorizatii de incadrare in campul muncii, eliberate in modul stabilit de legislatia in vigoare« si »domicilierea sau aflarea pe teritoriul R. Moldova cu depasirea termenului de sedere a persoanelor straine«. In aceeasi zi, dosarele administrative au fost inregistrate in judecata, iar pe data de 12 martie a inceput examinarea lor si, la aceeasi data, au fost examinate 18 dosare administrative. Judecata a stabilit amenzi in valoare de cate 600 de lei pentru fiecare angajat strain. Toate deciziile judiciare sunt cu drept de apel la Curtea de Apel. Avocatii angajatilor solicita in instanta incetarea cauzelor administrative, din lipsa faptelor contraventiilor administrative». Intrebata daca exista componenta contraventiei in acest caz, sursa citata a afirmat ca «urmeaza a mai fi prezentate argumentari cu referire la prevederile tratatelor internationale si a conventiilor europene».
De ce, totusi, controlul de la uzina de ciment nu a fost efectuat de catre comisariatul de politie raional, dar direct de colaboratori ai Biroului Migratie si Azil? In cadrul MAI, numele functionarului MAI, responsabil de efectuarea raidului este tainuit, motiv din care nu am putut afla daca controlul efectuat a fost unul planificat din timp sau unul inopinat, efectuat in contextul actiunilor antiromanesti, declansate de autoritatile de la Chisinau. Potrivit comunicatelor de presa MAI, «angajatii Biroului Migratie si Azil au depistat si au retinut, pe parcursul saptamanii trecute, pe teritoriul SA »Ciment« (membru al grupului Lafarge din Franta) din or. Rezina, 83 de cetateni romani, care isi desfasurau ilegal activitatea. Pentru a munci la SA »Ciment«, cetatenii Romaniei au fost angajati la munca de firmele SRL »Refra cim«, ICS »Imsat cim« SRL si SC »Abres« SRL, care incheiase in prealabil acorduri cu compania franceza »Lafarge«, prin care firmele enumerate isi asumau angajamentul de a gasi persoane calificate pentru muncile solicitate. Din start, insa, aceste SRLuri au actionat contrar legislatiei in vigoare, incalcand prevederile art. 24, 25, 26 al Legii cu privire la migratiune din 06.12.2002, fara a avea autorizatie de incadrare si fara aprobarea organelor competente. (
) Cazul imediat a fost remis in judecata, iar conform legislatiei in vigoare fiecare roman plasat ilegal in campul muncii va plati amenzi in marime de 600800 de lei, iar in privinta angajatorilor urmeaza a fi intocmite procese verbale cu sanctiune de la 4 000 la 6 000 de lei".
Cu ajutorul Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (AOFM) a raionului Rezina am incercat sa aflam daca firmele nominalizate de catre Biroul Migratie si Azil din cadrul MAI solicita si angajeaza la munca si bastinasi, adica cetateni ai R. Moldova. Eugenia Efremova, sefa acestei agentii, sustine ca structura raionala pentru ocuparea fortei de munca conlucreaza cu «Imsat cim»: reprezentantii firmei au fost prezenti la Targul locurilor de munca din luna mai de la Rezina, in luna noiembrie au fost solicitate 24 de persoane pentru a fi angajate la munca, in special sudori, si agentia a satisfacut solicitarea, mai apoi AOFM singura a oferit doi specialisti. Au mai fost solicitari, insa agentia nu a reusit sa satisfaca cererea. Eugenia Efremova spune ca firma are anumite cerinte fata de specialisti. Este necesar ca acestia sa posede experienta de munca, sa fie de inalta calificare
Ea precizeaza, insa, ca nu au fost cazuri de refuz in angajare a tinerilor specialisti.
Hubert Pillet, director general, si Leonid Nicorici, director afaceri corporative, al Ciment SA Rezina, sustin ca «Ciment SA , membru al Grupului Lafarge din 1999, se afla intrun proces amplu de investitii si retehnologizare, evaluat la 30 mil. euro. Lucrarile sunt preconizate pentru perioada 20062008. In cadrul acestui proces utilizam contractori si subcontractori locali si, pentru anumite lucrari specifice, contractori externi, validati la nivelul Grupului Lafarge. De altfel, cerem tuturor contractantilor si subcontractantilor nostri prin clauze contractuale specifice, respectarea legislatiei in vigoare a R. Moldova. Exprimam increderea ca in cazul in care au fost constatate de organele abilitate incalcari sau neconformitati, ele vor fi solutionate, in conformitate au legislatia, in cel mai scurt timp, iar Ciment SA Rezina va urmari cu prioritate respectarea acestor prevederi».
Reporter «C»