Nr. 85 (25 mai 2006)

 Politic

Parlamentarii cer limba romana in Constitutie
Un grup de deputati din Parlament au semnat doua initiative de modificare a Constitutiei — a art.11 si 13. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Despagubiri basarabenilor deportati de NKVD
Procesul de despagubire a persoanelor supuse represiunilor a fost mereu tergiversat. Continuare 

Am calcat pe grebla
a doua oara
Agentii economici autohtoni sustin ca vor falimenta, daca Rusia nu va realua importul de vinuri moldovenesti. Continuare 

Summitul Forumului Marii Negre pentru dialog si parteneriat
MAE a inceput campania de promovare in mass media internationala a Summitului care va reuni la Bucuresti personalitati politice, economice, stiintifice si culturale din zona Marii Negre. Continuare 

Am calcat pe grebla a doua oara

Agentii economici autohtoni sustin ca vor falimenta, daca Rusia nu va realua importul de vinuri moldovenesti. Ei mai spun ca le este practic imposibil sa gaseasca intr–o perioada scurta alte piete de desfacere. Ziarul de Garda a realizat un sondaj de opinie in randul expertilor economici din cadrul IDIS "Viitorul", pentru a afla care vor fi repercusiunile blocadei economice asupra producatorilor de vinuri?

Veaceslav Ionita, expert in economie din cadrul IDIS "Viitorul":

Rusia a regizat aceasta blocada economica din considerente pur politice. Declaratiile privind calitatea produselor vinicole nu corespund adevarului. Cu toate acestea efectul blocadei va fi pozitiv. In primul rand, va fi adoptata de urgenta o Hotarare privind diversificarea pietei de desfacere. In 1998 a mai fost adoptat un astfel de act normativ, drept urmare a crizei economice din Federatia Rusa. Insa, pana in prezent aceasta hotarare nu a fost implementata in practica. S–a taraganat si astazi vedem consecintele. Am calcat a doua oara pe aceeasi grebla. Acum Executivul va adopta o noua Hotarare privind diversificarea pietei de desfacere si cred ca de data aceasta prevederile ei vor fi luate in serios. In al doilea rand, calitatea produselor va fi mai buna si vor fi acceptate fara probleme in Uniunea Europeana. Dar acum este mai complicat, deoarece vinurile nu sunt promovate. Noi nu avem o industrie de distributie si promovare a produselor, fapt ce ne complica lucrurile. R. Moldova are nevoie de investitii serioase in acest domeniu. Este lesne de inteles ca numai asa vom evita toate crizele economice. Sunt sceptic in ceea ce priveste reluarea exportului de vinuri in Federatia Rusa. De regula, cucerirea noilor piete in conditii economice adecvate necesita minimum 5 ani, dar in R. Moldova totul se petrece ad–hoc, astfel ca problema va fi solutionata mult mai rapid. Exportul nu trebuie inceput cu Germania sau cu pietele deja formate. Sa ne orientam spre noile tari membre ale Uniunii Europene. Aici vinurile moldovenesti ar prezenta un interes deosebit, asta daca ar exista o industrie de distributie si promovare bine pusa la punct.

Viorel Chivriga, expert in agricultura din cadrul IDIS "Viitorul":

Interdictiile de export constituie pentru producatorii de vinuri o lovitura mare sub centura. In realitate, blocada economica face parte dintr–un scenariu politic, regizat cu scopul de a impune R. Moldova sa cedeze Transnistria. Repercusiunile in urma blocadei economice vor fi mari, deoarece preturile la produse vor creste brusc. Totodata va avea loc o suprasaturare a pietei interne, iar producatorii autohtoni nu vor avea unde sa–si desfaca marfa. In Uniunea Europeana nu vom putea comercializa vinul, deoarece nu vom rezista in fata concurentilor straini. S–ar putea negocia un alt sistem de export, dar si aici sunt careva probleme. Nu avem timp, iar factorii de decizie manifesta putina vointa in acest sens. In plus, la noi nu exista un sistem adecvat de ambalare a produselor, fapt ce stirbeste din "atractivitatea" marfei. S–au inregistrat mai multe tentative de a exporta vinuri in alte tari si constatam ca acestea sunt apreciate pe potriva. Acest lucru ne demonstreaza toate medaliile si diplomele de apreciere a vinurilor obtinute la diverse concursuri specializate. La fel si promovarea pe alte piete constituie un lucru benefic pentru producatorii autohtoni, deoarece treptat acestia vor putea sa cucereasca noi piete de desfacere. Din pacate nu vom putea miza pe tarile din Uniunea Europeana. Totodata in tarile vecine nu putem exporta vinul, fiindca atat Romania, cat si Ucraina, si Bulgaria au vinul lor.

Ghenadie Rusu, expert in politici de export din cadrul IDIS "Viitorul":

Intr–adevar R. Moldova se confrunta cu o criza economica. De fapt, acest lucru nu va dauna, deoarece vom avea posibilitatea de a cauta solutii eficiente si sa depistam noi piete de desfacere, cum ar fi cele din Europa Centrala si de Vest. Insa, aici pentru aceasta guvernantii ar trebui sa invite niste experti internationali in marketing care sa–i ajute pe producatorii autohtoni sa elaboreze niste strategii de promovare, cu ajutorul carora vom putea "cuceri" piata din UE. In caz contrar riscam sa ramanem pentru mult timp intr–un "viciu economic". Aportul Guvernului ar consta, totodata, si in organizarea conferintelor internationale de specialitate, unde agentii economici ar putea sa stabileasca niste relatii cu potentialii distribuitori straini.

I.C.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com