Mihai Sercel a pierdut un picior in razboiul de pe Nistru din 1992, devenind invalid pe viata. Statul la rasplatit numai cu o pensie de... 119 lei. Anul trecut, barbatul a crezut ca guvernantii siau amintit de combatanti, oferindule credite preferentiale pentru procurarea spatiului locativ. Insa, pentru a obtine banii promisi, Mihai Sercel este nevoit sa bata la zeci de usi de birocrati.
In 2003 si 2004, Guvernul a adoptat doua hotarari menite sa usureze viata grea a "fiilor neamului". Una, "Cu privire la creditele preferentiale pentru unele categorii de populatie", iar alta, "Privind marirea creditelor preferentiale acordate unor categorii de cetateni". In conformitate cu aceste acte normative, bancilor comerciale li se recomanda sa acorde credite preferentiale unor categorii de populatie: veteranilor razboiului transnistrean, veteranilor razboiului din Afganistan si participantilor de lichidare a consecintelor avariei de la Cernobil, care in conditiile legii beneficiaza de acest drept. Sa stabilit ca anual in bugetul de stat sa fie prevazute surse financiare pentru rambursarea sumelor creditelor acordate, cu garantia autoritatilor publice locale si a sumei dobanzii aferente. Mihai Sercel a decis sa beneficieze de aceste "inlesniri" pentru a achizitiona un apartament.
"Legea spune ca pot obtine de la SA "Banca de Economii" un credit in suma de 82 000 lei. 50 la suta din bani trebuie sai ramburseze Primaria Chisinau, din bugetul municipal, iar restul, pe parcursul a cinci ani, beneficiarul. Vara trecuta, mam adresat la Primarie, solicitand o scrisoare de garantie in acest sens. In scurt timp, am obtinut actul... dar acesta a fost abia primul pas", nea declarat Sercel.
Banca ia cerut sa prezinte un pachet de documente. M. Sercel a ramas uimit cand functionarii bancari iau zis ca pe langa acestea el trebuie sa puna "ceva gaj", pentru a obtine creditul. Combatantul afirma ca in Hotararea de Guvern nr. 1146 cu privire la creditele preferentiale pentru unele categorii de persoane nu este stipulat ca beneficiarii creditelor preferentiale sunt obligati sa gajeze bunurile lor pentru a obtine banii promisi de stat.
"Este o nedreptate! Chiar si angajatii Preturii Buiucani miau zis ca banca nu are dreptul sami ceara gaj. Dar, cu birocratii nu te pui. De aceea miam zis sa le fac pe plac, adunand act cu act. Insa, Pretura a refuzat sami elibereze "un certificat care permite gajarea cotei parti a minorului", afirmand ca "nu ar fi necesar". Totusi, am reusit sai conving sa mil elibereze…", declara barbatul.
Dar, aceasta nu e singura problema. Pentru a obtine acordul de creditare de la banca, Mihai Sercel trebuie sa astepte tocmai patru luni. El afirma ca iarasi se comite o incalcare a legislatiei, deoarece in Hotararea de Guvern nu este stipulat termenul in care banca trebuie sai ofere banii. "Este un exemplu clasic de birocratism. In situatia mea mai sunt cateva sute de persoane. Toti asteapta ani intregi sasi primeasca banii de la banca. Cand iam intrebat din ce cauza termenul de eliberare a banilor este atat de lung, angajatii bancari miau spus ca au fost depuse multe cereri si ca ei nu reusesc sa le examineze pe toate. Cred ca institutia tergiverseaza intentionat acordarea unor astfel de imprumuturi. Cunosc foarte putini beneficiari care au obtinut credite, dar si aceea au avut mari batai de cap. Probabil, cei de la banca cred ca beneficiarii de credite preferentiale vor renunta la aceste sume de bani dupa ce vor avea de infruntat acest sistem birocratic. Dar eu nu voi ceda. Daca va fi nevoie, voi cere sa mi se faca dreptatea in instantele de judecata", sustine Mihai Sercel.
Intro sedinta de Guvern, la 01.02.2006, primministrul Vasile Tarlev a mentionat ca este nemultumit, deoarece procesul de eliberare a creditelor este foarte lent. Seful cabinetului de ministri a mai remarcat ca persoanele responsabile vor fi pedepsite pentru tergiversarea si birocratizarea acestui proces. Totodata, premierul a spus ca este nemultumit de faptul ca in afara "Bancii de Economii", nici o banca comerciala nu sa implicat in acest proces, solicitand Ministerului Finantelor "monitorizarea stricta a procesului de creditare si informarea saptamanala a Guvernului despre problemele existente". Potrivit datelor oficiale de la adoptarea Hotararii cu privire la creditele preferentiale pentru unele categorii de populatie au fost depuse 3741 de cereri. Insa, pana la 1 martie 2006 au primit creditele doar 468 de persoane.
Solicitat de Ziarul de Garda, Ruslan Gladchii, seful Sectiei de creditare din cadrul "Bancii de Economii" SA, nu a dorit sa discute despre conditiile si termenii de oferire a unui credit preferential. El nea recomandat sa expediem o scrisoare oficiala pe numele directorului bancii, prin care sai solicitam oficial aceste informatii.
I.C.