Nr. 81 (20 aprilie 2006)

EXOD

AUSTRALIA: Angajati, in baza casetelor video

Agentiile de recrutare a muncitorilor straini din Australia preseaza patronii sa angajeze lucratori din tarile Europei de Est, inclusiv din Moldova, in baza vizelor temporare de munca.

De obicei, posturile vacante sunt cele de macelari, sudori, mecanici, zidari, bucatari si coafori. Totodata, prevederile legislatiei australiene spun ca vizele temporare de munca sunt acordate muncitorilor care au profesii sau calificari rar intalnite in Australia, in timp ce solicitarile de vize sunt facute pentru muncitori care deja exista pe acest continent, de aceea analistii considera ca ar fi vorba de "un import de forte ieftine de munca", pur si simplu. Cu toate acestea, oferta de locuri de munca e in crestere, iar agentiile de recrutare recurg la metode tot mai convingatoare de promovare a angajatilor.

O companie letona "Visastaff" utilizeaza metoda casetelor video care contin imagini cu macelari din Ucraina care portioneaza porci, cu constructori din Moldova care tencuiesc, cu sudori cehi care unesc magistrale.

Tony Hayes, seful "Visastaff", a declarat pentru presa din Australia ca acesti oameni sunt filmati si prezentati patronilor locali, din timp, pentru ca la sosire ei sa fie deja asigurati cu un loc de munca, din cauza distantei uriase dintre continente. Deseori CV–urile nu sunt tocmai adecvate sau convingatoare, pe cand imaginile video prezinta clar abilitatile acestor muncitori.

Hayes considera ca in Australia sunt locuri suficiente pentru lucratorii din abatoare, ingineri, constructori, coafori si lucratori menajeri. Pentru fiecare muncitor angajat aceasta firma ia 500 de dolari, in timp ce alti agenti din China iau cate 15 000 de dolari pentru un angajat.

EUROPA: O prapastie intre salariile saracilor si bogatilor

Raportul "Salariul in Europa 2006", efectuat de Federatia Europeana a Angajatorilor, arata care sunt tarile in care sunt platite cele mai mari salarii si tarile in care sunt cele mai proaste remunerari. Presa din Europa a comentat pe parcursul ultimelor zile marea discordanta intre statutul de angajat din Danemarca, tara in care sunt cele mai bune salarii si … Moldova, statul in care salariile sunt cele mai mici. "O prapastie mare exista intre muncitorii din tarile bogate si cele sarace", relateaza presa, argumentand ca moldovenii castiga de zeci de ori mai putin decat oamenii din tarile vecine. In timp ce Danemarca, Norvegia, Elvetia, Lihtenstein, Luxemburg, Germania, Guernsey (insula), Olanda, Insula Omului (langa Irlanda) si Finlanda — sunt primele zece state in care angajatii primesc salarii de vis, aceasta lista este incheiata de un sir de tari triste, in care Albania, Ucraina si Bulgaria sunt incununate de Moldova, aflata pe ultima pozitie.

ISRAEL: Sclavii de candva devin exploatatori

Ziarul israelian "Haaretz" a publicat recent un articol despre multiplele cazuri de exploatare a imigrantilor straini in Israel. Zeci de istorii redau tragedia lucratorilor migranti, care ajung sa indeplineasca cele mai grele si prost platite munci, doar pentru ca au indraznit sa plece din tarile lor sarace in cautarea unei vieti mai bune. Acest articol prezinta si cazul unei femei din Moldova. Ea a platit 4000 de euro pentru a–si perfecta actele ca sa vina in aceasta tara sa ingrijeasca de un batran. Ajunsa la adresa indicata, in orasul Kfar Sava, ea a descoperit contrariul la ceea ce i s–a spus in Moldova, deoarece a fost obligata sa ingrijeasca doi batrani de peste 90 de ani, care aveau nevoie de asistenta non–stop, 6 zile pe saptamana, pentru care primea un salariu derizoriu. I–a fost sechestrat pasaportul ca sa nu poata parasi casa in care era exploatata.

"Nu mi se permitea sa parasesc locuinta, caci usa era incuiata. Obtineam ceva de mancare cu mult greu. Puteam manca ceva doar daca ai casei nu ma vedeau. Nu mi se dadea voie sa sun pe nimeni. Barbatul din casa mi–a spus ca daca vreau sa telefonez, pot sa imi cumpar o cartela si sa folosesc telefonul public. Dar nu m–au lasat sa ies si sa imi cumpar un cartela telefonica", a povestit aceasta femeie din Moldova pentru ziarul israelian. Dupa vreo 6 saptamani, ea a reusit sa fuga, dar a fost arestata de autoritati si deportata, fara sa mai reuseasca sa primeasca un salariu. Probabil ca ea nu si–a recuperat macar cheltuielile pe care le–a suportat ca sa vina in Israel.

Un alt caz arata cum un barbat invalid din Israel i–a cumparat bilet unei femei din Ucraina pentru a veni la el sa lucreze ca ingrijitoare. Ajunsa in Israel, ucraineanca a aflat ca are sa ingrijeasca de acesta si de mama sa batrana timp de un an fara plata, deoarece "el a cheltuit enorm cu invitatia si biletul". Pentru ca femeia nu avea bani si nu cunostea pe nimeni, l–a slujit pe gratis timp de un an, apoi barbatul i–a zis ca ii va plati, si tot asa — femeia a ajuns sa ceara dreptate in curtea de justitie dupa trei ani de munca silnica neremunerata.

La fel de trista este si istoria unei femei de 35 de ani care a lucrat in Israel timp de 5 ani. Termenul sederii ei legale expira, dar ea vroia sa munceasca, iata de ce a incercat sa gaseasca de lucru in pofida acestei prevederi. Un angajator i–a declarat ca o ia la lucru legal, cu conditia ca aceasta sa ii presteze servicii sexuale. Cazul este judecat acum in instanta.

Ziarul sustine ca evreii, care au cunoscut fenomenul sclaviei in secolul trecut pe propria piele, devin tot mai des exploatatori duri in raport cu migrantii din tarile sarace.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com