Nr. 81 (20 aprilie 2006)

Batai si violente in Postul mare

De Paste, enoriasii din Floresti nu vor avea acces in biserica cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului". Joi, 13 aprilie, locasul a fost asediat de carabinieri. Asediul s–a produs dupa ce preotul Petru Botezatu, care oficia slujbele aici, a fost agresat fizic de un grup din cinci persoane, sustinatoare ale Mitropoliei Moldovei, in frunte cu preotul Andrei Sestovschi.

Mihai Tudose, consilier local, spune ca dupa incidentul din seara zilei de 24 martie, cand biserica a fost asediata de politisti, crestinii instalasera zavoare masive. De atunci, credinciosii ramaneau in biserica peste noapte. In seara zilei de 13 aprilie in locas nu au ramas decat parintele Petru, epitropul Petru Chiriac, Ghenadie Ciobanu si doua fete care faceau curatenie. La acea ora, enoriasul care ramasese peste noapte in ajun plecase, iar Mihai Tudose, care urma sa asigure pacea in biserica, era in drum spre locas. "Cred ca cei de la Mitropolia Moldovei au pandit momentul potrivit pentru a intra in biserica", afirma Tudose. In momentul in care grupul de enoriasi in frunte cu preotul Andrei Sestovschi se apropia de biserica, Ghenadie Ciobanu se afla in curte, curatind un sfesnic. Chiar in fata bisericii, el a fost agresat. Ceilalti au fost atacati in locas.

«Rebeata, zahadite...»

"Ne pregateam de Sfintele Pasti. Faceam ordine in biserica. Pe la 17.00 am auzit niste strigate. Cei care erau cu mine au fost atacati de preotul Sestovschi si de cativa crestini. Tot confruntandu–ne, am auzit cum parintele Andrei a telefonat cuiva si a spus: "Rebeata, zahadite cerez zadniiu dveri!" Tot atunci, pe usa din spate au intrat cativa tineri in stare de ebrietate", deapana firul evenimentelor parintele Petru Botezatu. Preotul spune ca in urma confruntarilor a fost dat afara descult, iar mai apoi luat ostatic si agresat fizic. Isi aminteste ca era tinut de niste tineri, iar parintele Sestovschi il lovea peste picioare, maini, spate, tragandu–l si de par. "Apoi a telefonat in alta parte si a spus: "Veniti ca l–am luat". Tot atunci au venit politistii care ma fortau sa merg la politie. Am refuzat, pentru ca cel care a provocat conflictul este Andrei Sestovschi", continua parintele, precizand ca, in acel moment, s–a apropiat un autobuz cu vreo 30 de carabinieri care au blocat intrarea enoriasilor in biserica. Mihai Tudose spune ca acest conflict era pus la cale de ceva timp, pentru ca in Floresti venise deja un autobuz cu 30 de carabinieri. Motivul oficial — mentinerea ordinii publice. Dupa situatia de conflict de la 13 aprilie, in biserica a fost instalat un sistem de alarma, peste noapte ramanand cate 2–3 carabinieri. Preotul Botezatu spune ca, la 13 aprilie, enoriasii au ramas in fata bisericii toata noaptea. Venisera si mai multi preoti, impreuna cu preotesele, din tot raionul Floresti — toti impotriva sa si a enoriasilor Mitropoliei Basarabiei. In acea noapte in fata "Acoperamantului Maicii Domnului" s–a adunat foarte multa lume, dar nici o autoritate din Floresti. In acea zi de la Chisinau au venit doi deputati PPCD, Valentina Serpul si Zoia Jalba, care au incercat sa clarifice situatia creata.

Contactat de Ziarul de Garda, primarul de Floresti, Iurie Tap, spune ca a fost la locul conflictului a doua zi, la 14 aprilie. Primarul a incercat sa aplaneze situatia de conflict, chemand partile implicate la discutie. "Singura modalitate de a rezolva problema este calea juridica. Desigur, mai intai, presedintele raionului, Mihai Rusu, ar trebui sa dea aviz pozitiv enoriasilor Mitropoliei Basarabiei, or, nici una dintre comunitatile crestine nu poate confirma ca anume ea a construit biserica, deoarece, chiar de la bun inceput, toti crestinii au pus umarul la edificarea acestui locas. Acum nimeni nu are drept exclusiv de a stapani biserica", declara Tap. Primarul ne informeaza ca grupul de carabinieri nu a venit in mod intentionat la Floresti, ci participa in cadrul unui program special, preconizat pe durata a 20 de zile. El mai spune ca politia care pazeste locasul are un comportament decent.

Tudose explica trist ca sustinatorii Mitropoliei Basarabiei au fost cei care au cedat. Acum, acestia urmeaza sa improvizeze in curte o incapere speciala pentru Sfintele Pasti.

Natalia Morosanu, enoriasa parintelui Sestovschi, fost epitrop, afirma ca sustinatorii Mitropoliei Basarabiei au intrat ilegal in biserica. "Ei nu au nici un document. Noi am muncit acolo. In plus, mai avem si toate actele. Ne tot cheama prin judecati. Da, joi, la biserica au fost batai. De ce ei au dreptul sa intre, iar noi nu? Noi avem dreptate, dar ei ne–au alungat ca pe niste caini", explica fostul epitrop.

28 800 de lei pentru o defaimare de 6 ore

Crestinii din Floresti spun ca postul local "Flor TV" a mediatizat de mai multe ori o emisiune in care preotul Sestovschi, impreuna cu sustinatorii sai, il defaimeaza pe parintele Petru Botezatu. In calitate de consilier local, Mihai Tudose a cerut dreptul la replica. Proprietarii postului "Flor TV", insa, le–au cerut aceeasi suma pe care a platit–o cei de la Mitropolia Moldovei. Solicitat de Ziarul de Garda, Valeriu Postolache, directorul "Flor TV", spune ca sustinatorii preotului Sestovschi au achitat pentru o ora de emisie 4 800 de lei. Filmul de o ora si jumatate a fost pus pe post de patru ori. Reiese ca cele sase ore de emisie i–au costat pe cei interesati 28 800 de lei. Parintele Botezatu spune ca in acest film, pe langa faptul ca este defaimat el personal, apare un alt preot care spune ca Mitropolia Basarabiei este o grupare religioasa mai periculoasa decat religia musulmanilor (!). De asemenea, cu scopul de a–l ponegri pe el si Mitropolia Basarabiei, a fost publicat un articol in ziarul local "Drapelul". Tot in acest scop au fost impartite vreo mie de foi volante. Parintele Petru spune ca biserica a fost asediata de carabinieri si politisti la comanda presedintelui raionului, Mihai Rusu, care a spus ca "in Floresti nu exista si nu va exista nici un locas al Mitropoliei Basarabiei" (!).

"Vreau sa–i transmit IPS Vladimir sa nu faca politica in biserica, iar preotii sa nu devina prada jocurilor murdare. Ar trebui sa luptam cu sectele si nu intre mitropolii. Acum, in ajunul Pastelui nu trebuie sa ne uram si sa transformam casa de rugaciuni intr–un targ", adauga parintele Petru.

P.S. Amintim ca, la 30.03.2005, Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a emis o hotarare irevocabila prin care obliga Consiliul raional Floresti sa elibereze avizul de recunoastere a comunitatii religioase cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului". De la emiterea acestei hotarari a trecut deja un an, iar presedintele Consiliului raionului, Mihai Rusu, nu indeplineste decizia CSJ...


Sondaj    
Deputatii habar n–au
despre conflictul de la Floresti...

Larisa Zimin, deputata PCRM, Comisia pentru Drepturile Omului:
"Este pentru prima oara cand aud de cazul de la Floresti. Cred ca in Postul mare este o situatie iesita din comun. Acum e momentul in care ar trebui sa fim mai ingaduitori. Consider ca statul isi onoreaza obligatia de a nu se implica in viata bisericii. Situatia trebuie pusa la punct doar de crestinii aflati in conflict. Doar ei au acces in biserica. In ceea ce priveste atacul carabinierilor asupra bisericilor Mitropoliei Basarabiei cred ca este o dezinformare totala. Cineva are scopul de a promova o informatie falsa!"

Ludmila Borgula, deputata PCRM, Comisia pentru Drepturile Omului:
"Cum pot sa–mi exprim opinia, daca nu cunosc cazul? Este absurd sa–mi spun parerea! Pot sa afirm doar ca fortele armate nu trebuie sa se implice in aspectul bisericesc."

Serviciul de presa al MAI:
La serviciul de presa nu ne–a venit nici o informatie precum ca Departamentul Carabinieri organizeaza atacuri asupra bisericilor!

Mihai Mocan, deputat PCRM, Comisia pentru Securitatea Nationala, Aparare si Ordine Publica:
"Nu am auzit despre conflictul de la Floresti. Trebuie de verificat daca intr–adevar au fost carabinieri acolo, iar daca au fost, trebuie de aflat de ce au fost. De fapt, accesul in biserica nu trebuie interzis nici unui crestin. Acest fapt este clar expus in Constitutie."

Semion Dragan, deputat PCRM, Comisia pentru Securitatea Nationala, Aparare si Ordine Publica:
"Eu nu cunosc aceasta prablema. Eu din sudul Moldovei, nu de la Floresti. Nu intereseaza! Nu stiu nimic."

Vladimir Filat, deputat PD, vicepresedintele Comisiei pentru Securitatea Nationala, Aparare si Ordine Publica:
"Nu cunosc prea multe detalii despre acest conflict. Dar vreau sa mentionez faptul ca divizarea puterilor in stat ar trebui sa fie stabilita nu doar de iure, ci, in primul rand, de facto. In ceea ce priveste acest conflict, actiunile si finalul sunt deranjante. Nu stiu daca este adevarat ceea ce spuneti despre carabinieri, faptul ca acestia urmeaza sa atace mai multe biserici care apartin Mitropoliei Basarabiei. Sa speram ca incidentul de la Floresti va ramane unul singular."

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com