Nr. 80 (13 aprilie 2006)

 Investigatii

Dupa ce a tradat Patria, si–a torturat propriii studenti
Politistul Vladimir Gorbov, 1992 Continuare 

«Lautarii» lui Loteanu
la 10 dolari
Unde sunt varsati banii obtinuti din vanzarea drepturilor de difuzare a filmelor? Continuare 

O firma «anonima»
este scutita de 90 mil euro
Banii publici si interesul privat Continuare 

O firma «anonima»
este scutita de 90 milioane de euro

Joia trecuta, doua fractiuni parlamentare au votat un proiect de lege cu privire la scutirea de taxe a firmei «Mold Itera Energy», care urmeaza sa construiasca la Cahul o centrala electrica.

Desi compania nu a fost selectata in baza unui concurs, legea proaspat votata o scuteste de aproape o suta de milioane de euro. Expertii spun ca aceasta suma este una astronomica, reprezinta a 10–a parte din bugetul Moldovei si de aici rezulta ca cineva din administratia centrala de la noi sta in spatele acestei afaceri.

Interesul privat in afaceri de stat

La sedinta parlamentara au fost auzite mai multe voci care, inainte de procedura de votare, au cerut elucidarea completa a situatiei acestei firme. Dar, in timp ce oponentii solicitau sa se spuna in baza carui concurs sau a caror principii a fost selectata anume "Mold Itera Energy" , raportorul, Vasile Mamaliga, ministru adjunct al Industriei si Infrastructurii, vorbea mereu despre importanta constructiei unei centrale electrice in Moldova. La fel si Nicolae Bondarciuc, presedintele Comisiei pentru economie, buget si finante, incuraja "votantii" din Parlament ca acest proiect este foarte important si ca Guvernul deja a avizat pozitiv documentul.

Deputatul Serafim Urechean a solicitat verificarea fondatorilor acestei firme, precum si a situatiei financiare, deoarece capitalul ei statutar actual nu este decat unul de 5000 de lei, insa ea urmeaza sa fie scutita de circa 90 milioane de euro. Si parlamentarul Vlad Cubreacov a cerut sa fie elucidata legatura dintre firma "Mold Itera Energy" si concernul rus "Itera", dar dupa niste raspunsuri evazive Parlamentul a votat prin majoritate de voturi aceasta afacere, primii ridicand mana deputatii comunisti si cei ai Partidului Democrat, iar reprezentantii presei declarand ca printre votanti au fost chiar si membri ai PPCD si ai AMN, chiar daca conducatorii acestor fractiuni au semnalat conditia profund nebuloasa in care este promovata aceasta firma.

Solicitat de Ziarul de Garda, Serafim Urechean a declarat ca se vede cu ochiul liber ca in "promovarea" acestei legi exista un interes privat. "De ce nu s–a facut un concurs, ca sa fie selectata o firma care va prezenta cea mai buna oferta? De ce nu s–a explicat in Parlament cine conduce aceasta firma si ce experienta are in acest domeniu? Aceste intrebari le–am adresat si in plen, dar nimeni nu a raspuns, toti au votat", sustine liderul AMN.

Privatizari in Transnistria, scutiri de taxe la Chisinau

Faptul ca reprezentantul Guvernului nu a raspuns direct la aceste intrebari si nu a negat faptul ca firma "Mold Itera Energy" ar fi legata de concernul rus "Itera" aduna suspiciuni asupra acestei afaceri. In primul rand, organizatia rusa "Itera" si–a permis sa inscrie in activitatea sa mai multe bile negre la capitolul relatii cu R. Moldova. Mai intai, "Itera" a participat activ la privatizari ilegale si impotriva intereselor Moldovei in Transnistria, cumparand Combinatul Metalurgic de la Ribnita si organizand diferite afaceri ilicite de import–export sub acoperirea acestei privatizari. Apoi, cativa ani mai tarziu, concernul rus a trecut Nistrul si a pornit afaceri cu conducerea de la Chisinau, privatizand Fabrica de Carton. Problemele economice care au inlantuit acest combinat, avand datorii la energia electrica, au adus mai multe semne de intrebari asupra intereselor ce domina in cazul acestei privatizari.

De fapt, relatia dintre conducerea R.Moldova si concernul "Itera" inseamna o relatie speciala dintre presedintele Vladimir Voronin si presedintele companiei ruse, Igor Makarov. Cei doi au avut intalniri speciale la Chisinau, businessmanul primind si medalia "Gloria Muncii" din mainile presedintelui Moldovei, in loc sa fie tras la raspundere pentru privatizari ilegale. Medaliatul nu a catadicsit sa se laude cu succesele pe care le–a obtinut in raport cu conducerea de la Chisinau. Asa au aparut in presa rusa si chiar pe site–ul concernului stiri ca "Itera" a deschis in Moldova locuri de munca si contribuie prin actiuni de binefacere la ajutorarea populatiei de aici. Apoi, pe acelasi site www.itera.ru s–a scris ca "Itera" a semnat un contract de constructie a unei centrale electrice in Moldova. Astfel, devine limpede de ce Guvernul si Parlamentul au vizat pozitiv si au votat scutirea de taxe pentru aceasta intreprindere cu fraiele in Rusia, care nu a fost supusa nici stresului de a participa la un concurs de selectare, nici celui de a plati taxe pentru introducerea utilajelor in Moldova. Vom ajunge probabil si la conditia sa platim preturi triple si pentru energia produsa de aceasta centrala, daca va fi sa fie vreodata, si daca asa va dori Rusia.

Georgia pedepseste «Itera», Moldova o decoreaza

Acelasi concern rus a dat batai de cap si altor state. Ministrul Economiei din Georgia a criticat recent "Itera" pentru datorii fata de bugetul Georgiei , aplicandu–i o amenda in marime de 800 000 de dolari pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, declarand ca aceasta va fi lipsita de dreptul la proprietate in marime de 90 la suta din combinatul chimic "Azot", cel putin asa scrie presa din Georgia.

La Chisinau, in loc ca acest concern vinovat sa fie penalizat, se pare ca i se da mai multa lumina verde, fie si prin firme–fiice proaspat create. Mihai Roscovan, director al Business Consulting Institute, considera ca in cazul unei actiuni atat de importante cum este constructia unei centrale electrice era obligatorie procedura unui concurs de maxima transparenta. "Cu atat mai mult, scutirile de TVA ar trebui sa se faca prin licitatie publica, si daca acest lucru nu s–a facut — este clar ca cineva din cadrul puterii centrale are un interes personal.

Finalul acestei afaceri probabil ca va fi similar cu cel din multe alte afaceri de coruptie: dupa ce a fost creata firma si proiectul pentru ea, a fost votat bugetul sau scutirile, au fost cheltuiti banii, se vor face remanieri de cadre, se va pierde urma banilor si nimeni nu va mai fi tras la raspundere", a conchis Mihai Roscovan, adaugand ca atunci cand au existat proiecte cu adevarat serioase si fundamentate in privinta solutionarii problemei energetice in Moldova, votul oficialilor de stat nu a fost niciodata atat de unanim.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com