Cele 10 tari cu numarul cel mai mare de migranti gazduiti nu au semnat sau ratificat Conventia Natiunilor Unite despre protectia drepturilor lucratorilor migranti, se spune intrun comunicat de presa al ONU.
"Este ingrozitor faptul ca aceste state nu doresc sa aiba grija de situatia cetatenilor lor", a declarat un oficial ONU. Cele 10 tari sunt SUA, Rusia, Germania, Ucraina, Franta, Arabia Saudita, Canada, India, Marea Britanie si Spania in care se estimeaza ca au fost circa 102 milioane de migranti in 2005. Anul trecut, SUA a gazduit circa 38,4 milioane de migranti, Rusia 12,1 milioane, Germania 10,1 milioane, Ucraina 6,8 milioane si Franta 6,5 milioane. Numarul persoanelor plecate la munca a crescut la nivel international de la 175 de milioane in 2000 la 191 de milioane in 2005. Sase migranti dintre zece, circa 115 milioane, locuiesc in tari bogate, unde le sunt incalcate drepturile de baza, o parte dintre acestia avand statutul de refugiat.
Potrivit unui raport, circa o jumatate dintre migranti sunt femei, iar in tarile in curs de dezvoltare numarul femeilor care pleaca din tara natala il depaseste pe cel al barbatilor. Totodata, trei patrimi din migrantii din intreaga lume sunt in fond concentrati in doar 28 de tari si unul dintre cinci locuieste in SUA.
In raportul ONU se mai arata ca aceasta Conventie din 1990 este cel deal treilea instrument major care reglementeaza situatia migrantilor si stabileste "dreptruile umane de baza si libertatile fundamentale de care trebuie sa se bucure fiecare imigrant si membrii familiilor lor".
Conventia a fost adoptata de Asambleea Generala a ONU in decembrie 1990 si a intrat in vigoare in iulie 2003. Dar pana in prezent ea a fost ratificata doar de 34 de tari dintre cele 191 de state membre ale ONU. Totodata, nici una dintre cele 34 de tari ratificatoare nu este o sursa majora de imigranti, se spune in acest raport intitulat "Migratia Internationala si Dezvoltarea". Printre tarile care au acceptat Conventia sunt unele ca surse majoritare de lucratori migranti. Saptamana aceasta, problema exodului si a efectelor acestui fenomen asupra demografiei si economiei a fost discutata in cadrul unei sesiuni speciale, organizata de ONU. Sa pus accentul pe efectul banilor lucratorilor migranti care salveaza economia multor tari sarace. Sa stabilit ca volumul remitentele in aceste state depaseste deja bugetele nationale sau volumul ajutoarelor trimise de statele bogate. Banii trimisi in Moldova de persoanele plecate constituie circa 27 la suta din PIB, dar specialistii considera ca volumul este mai mare daca tinem cont de sumele expediate pe cai neoficiale de catre cetatenii nostri aflati in strainatate.
Totodata, in raport se constata cu ingrijorare ca emigrarea lucratorilor calificati, lasa tarile de origine si mai sarace, deoarece acestea pierd cei mai buni specialisti care ar putea schimba in bine patriile lor, in timp ce contribuie la imbogatirea continua a tarilor dezvoltate.
Thoraya Ahmed Obaid, directorul executiv al Fondului ONU pentru Populatie, a declarat autorilor raportului ca fenomenul "plecarii creierelor" din tarile sarace solicita actiuni urgente din partea comunitatii internationale, deoarece aceste state raman devastate de cei mai buni specialisti, in special medici.
GRECIA: Fabrica de pasapoarte false
Un barbat din Moldova a fost arestat in Grecia pentru activitati ilegale cu acte de identitate. Conationalul nostru este acuzat ca , in cooperare cu alte cateva persoane din Ucraina si Georgia, au creat o retea de producere si de vanzare a pasapoartelor si permiselor de sedere. Ancheta spune ca ei ar fi reusita sa ofere asemenea documente unui numar de cel putin 500 de muncitori migranti, la un pret de circa 3200 euro fiecare. Cel putin 15 persoane pe saptamana isi cumparau actele de la acesti "fabricanti". Pasapoartele false aratau ca posesorii lor intrasera in Grecia in 2004, termen care le facilita obtinerea unui permis de sedere permanenta in Grecia. Acum politia din Grecia investigheaza in ce masura sunt implicati in aceasta afacere functionarii publici din Grecia.
Noua Zeelanda: Moldova sursa de droguri noi
Un maestru de bodybuilding din Noua Zeelanda, pe nume Justin Rys, de 29 de ani, este anchetat pentru trafic de droguri din Moldova. Acuzarea cere o pedeapsa cu privatiune de libertate pe un termen de zece ani si jumatate. El e acuzat ca a importat 207 litri de drog numit GBL sau GBH si lea adus in 98 de pachete catre Noua Zeelanda intre octombrie 2003 si decembrie 2004. Valoarea acestor droguri este estimata la peste 2 milioane de dolari, fiind aduse din Moldova si Romania in butelii de vin sau in cutii de conserve.
In transportarea acestor droguri a participat o intreaga retea de oameni din tara de origine a acestora pana in Zeelanda, dar capul retelei a fost maestrul Rys.
Rys detine multe titluri inalte, cum ar fi Mr. Coasta de Aur, Mr. Oceania, si presa declina implicarea unei asemenea personalitati in retele criminale de vanzare de droguri in Europa de SudEst. Circa 100 de martori au fost implicati in acest proces. Justitiarii au avut o atitudine dura fata de Rys, deoarece acest drog pare sa fie unul foarte nou si propagarea acestuia are un impact negativ asupra societatii, deoarece doar calculele sumare arata ca aceasta cantitate poate fi divizata in 53.000 de doze de drog. Aceasta substanta noua afecteaza sistemul nervos central si orice supradoza poate fi fatala.
IRLANDA: Un foc de 3 milioane de euro
Marti, 11 aprilie, judecatoria din Cork, Irlanda, a examinat cazul unui cetatean din Moldova, acuzat de provocarea unui incendiu enorm in orasul Skibbereen duminica trecuta. Incendiul a afectat mai multe cladiri din Bridge street, iar pierderile materiale au fost evaluate la circa 3 milioane de euro.
Pompieri din orasele Skibbereen, Schull si Clonakilty au luptat mai mult de 12 ore ca sa stinga focul care sa extins asupra cladirilor invecinate din centrul orasului. Cu tot efortul lor, atractia istorica a orasului cladirea Lojei masonice a fost grav deteriorata, iar cladirea unei foste biserici in care era amplasat un restaurant a ars complet. Martorii oculari au declarat ca inainte de declansarea incendiului au vazut doi barbati cu butelii de gaz in spatele restaurantului. Unul dintre cei doi banuiti a si fost arestat peste cateva ore, stabilinduse ca este un imigrant din Moldova.
Presa irlandeza mai relateaza ca aceasta cladire de la care a pornit incendiul are o valoare istorica deosebita, fiind infiintata ca biserica in 1833 si transformata intrun restaurant de succes cu 2 ani in urma.