Nr. 80 (13 aprilie 2006)

TRICOLORUL

Tricolorul este simbolul oficial al R. Moldova. El simbolizeaza trecutul, prezentul si viitorul statului, reflecta principiile lui democratice, traditia istorica a poporului, egalitatea in drepturi, prietenia si solidaritatea tuturor cetatenilor republicii.
Hotararea Parlamentului nr. 17-XII (12 mai 1990)


Retinuti si batjocoriti

La 27 martie 2006, cand toti romanii consemneaza Ziua Unirii Moldovei cu Tara Rmanesca, la chisinau, 9 tineri au fost "retinuti pentru Tricolor".

Ce a urmat dupa aceste retineri abuzive?

"Dupa ce ne–au fost intocmite procese verbale in temeiul mai multor articole ale Codului Administrativ, au fost decise si sanctiuni diferite. Astfel luni, 27 martie, tinerii de la Botanica, 3 persoane la numar, sunt sanctionati cu o amenda de un salariu minim. Trei zile mai tarziu, in urma unei interpelari facute in Parlament, ocazie cu care au fost solicitate raspunsuri concrete de la Ministerul de Interne si de la Serviciul de Informatii si Securitate vizavi de abuzurile intreprinse asupra tinerilor care incercau sa consemneze yiua de 27 Martie, dar si in urma mediatizarii incidentelor, alti trei tineri s–au ales cu "avertizari", acestea considerandu–se "pedepse" mai usoare. Procesele verbale au fost intocmite in temeiul art. 175 ("samavolnicie") al Codului Administrativ, precum si in temeiul art. 150 al aceluiasi Cod. O saptamana mai tarziu, doi tineri acuzati de incalcarea aceluiasi articol 175 sunt anuntati ca dosarele lor au fost suspendate.

La intrebarea Ziarului de Garda: cum se face ca 9 tineri care participa la aceeasi actiune, se implica in egala masura in activitatile organizate cu acelasi prilej sunt sanctionati in mod diferit, experti in drept au motivat ca "astfel de exemple demonstreaza nivelul insuficient de pregatire al angajatilor Politiei".

9 aprilie — Ziua Unirii pe stil nou

Deoarece, la 27 Martie, din cauza implicarii fortelor de ordine, tinerii nu au reusit sa–si realizeze scenariul preconizat, acestia au decis sa repete actiunea, pe stil nou… In ajunul zilei de 9 aprilie ei au distribuit fluturasi in casutele postale, iar a doua zi au distribuit fluturase trecatorilor in centrul Chisinaului, pe bd. Stefan cel Mare si in parcul din Valea Trandafirilor. Dimineata, pe panourile autorizate pentru anunturi, au lipit fluturase mari, insotite de Tricolor. Pe fluturasele, ramase de la 27 Martie, au fost aplicate stampile continand inscriptia: 9 aprilie (stil nou). Tinerii spun ca populatia a fost pasnica si binevoitoare. Nu au fost tratati cu replici necenzurate. La 9 aprilie au fost distribuite fluturase inclusiv colaboratorilor de politie.

 

Tricolorul calcat in picioare

Tesaturi in culorile drapelului de stat al Moldovei sunt folosite in calitate de "material protector" pe podelele trenului de pe ruta Chisinau–Moscova–Chisinau. Mai bine de un an, pasagerii moldoveni, rusi, ucraineni etc. calca in picioare ceea ce unii venereaza de–o viata...

In una din zile, angajatii Intreprinderii de Stat "Calea Ferata din Moldova" (CFM) si–au dat seama ca materialul protector are "ceva" in comun cu steagul tarii. Pentru a–i induce in eroare pe calatorii atenti, ceferistii au decolorat "tricolorul" cu permanganat de kaliu (!). Totusi, gafa a fost descoperita de deputatul fractiunii parlamentare AMN, Alexandru Lipcan, care a cerut Procuraturii Generale sa–i traga la raspundere pe "cetatenii vinovati de profanarea simbolului national".

In 1989, in Basarabia a reinceput lupta pentru Limba Romana si Tricolor.

27 aprilie 1990, detinutul politic Gheroghe Ghimpu, deputat in Parlamentul de la Chisinau, a arborat Tricolorul pe sediul Legislativului R. Moldova.

La 12 mai 1990, prin Hotararea Parlamentului nr. 17–XII, Tricolorul devine Drapel de stat al R. Moldova.

In 1992, sub semnul Tricolorului, aparatorii integritatii si statalitatii R. Moldova au luptat in rayboiul de la Nistru.

In 1993, in cusca detinutilor politici de la Tiraspol, Tricolorul a mentinut spiritul de lupta al grupului Ilascu, condamnat de regimul criminal transnistrean.

In 1995, Tricolorul a mobilizat tineretul studios de la Chisinau la lupta pentru studierea Istoriei Romanilor.

In Parlamentul de legislatura XIV–a, liderul fractiunii comunistilor a numit drapelul R.Moldova, ca fiind steag fascist.

In 2002, in timpul protestelor anticomuniste, Tricolorul era arborat peste "Oraselul Libertatii" din fata Presedintiei R. Moldova.

In 2006, Tricolorul devine o amenintare pentru autoritatile comuniste. Stofa cu imaginea Tricolorului este asternuta peste presurile din vagoanele trenului Chisinau–Moscova, iar tinerii basarabeni sunt arestati pentru Tricolor.

Intrebari retorice

Joia trecuta, in sedinta in plen a Parlamentului, deputatul Lipcan a declarat ca in timp ce se deplasa cu trenul din capitala Federatiei Ruse spre Chisinau a observat ca pe podele, peste covoare, este asternuta o tesatura in culorile drapelului de stat al R. Moldova. Parlamentarul sustine ca "tricolorul" este calcat in picioare de pasageri 24 din 24 de ore.

"De ce conducerea CFM n–ar comanda niste tesaturi in culorile drapelului de stat al Rusiei, Ucrainei sau Belarusului? Sa vedem pana unde va ajunge un astfel de tren?", se intreba de la tribuna Legislativului deputatul Lipcan.

Numai in rusa

Parlamentarul a mai depistat ca notele informative "privind regulile de conduita la frontiera si in tren", tintuite pe peretii vagoanelor, sunt tiparite numai in limba rusa. De ce? Un angajat al CFM i–ar fi lamurit ca este vorba de o "intelegere interstatala, prin care s–a convenit ca documentele cailor ferate sa fie scrise in limba rusa". Explicatia nu l–a convins pe deputat, care considera ca astfel a fost ignorata legislatia cu privire la functionarea limbilor pe teritoriul R. Moldova.

"Cer conducerii CFM sa retraga imediat din uz materialul — tricolor aflat in toate trenurile moldovenesti, iar Procuraturii Generale sa investigheze cazul de profanare a drapelului si sa–i pedepseasca pe vinovati. Totodata, insist ca Guvernul R. Moldova sa examineze respectarea legii cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova in cadrul CFM, sanctionandu–i pe faptasi", a declarat Alexandru Lipcan.

"Mai frumos si mai reprezentativ"

Solicitat de Ziarul de Garda, Gheorghe Moraru, seful Directiei deservirea pasagerilor din cadrul CFM, ne–a spus ca anume el a selectat materialul cu pricina. La sfarsitul anului 2004, o intreprindere din Tiraspol i–a propus mai multe tesaturi, el insa a ales "tricolorul", considerand ca e "mai frumos si mai reprezentativ". A cumparat pentru CFM 200 de metri de astfel de panza, din care a si croit "material protector" pentru covoare si saci pentru saltele.

"Ordinea culorilor pe drapelul de stat al R. Moldova este albastru, galben si rosu pe cand pe tesatura noastra este inversata. Mai mult, pe steag culorile sunt mai vii si mai frumoase, in schimb ale noastre initial erau mai intunecate. Cel mai important e ca pe panza nu este imprimata stema R. Moldova, deci nu poate fi vorba de profanarea simbolurilor nationale", a explicat ceferistul.

Explicatii

Gheorghe Moraru isi aminteste ca cineva l–ar fi atentionat ca "materialul protector" are ceva in comun cu tricolorul. Pentru a potoli polemicile, seful de directie a decis sa decoloreze panza cu permanganat de kaliu. Rezultatul nu a fost cel asteptat. De aceea a dispus ca tesatura sa fie folosita mai rar. Cu toate acestea, spiritul de observatie a deputatului Lipcan i–a jucat festa... Acum, Moraru este nevoit sa dea explicatii Procuraturii Generale.

La a doua observatie a parlamentarului, ceferistul raspunde scurt pe doi: "Am primit numai note informative in limba rusa." Atat.

Irina Codrean


Sondaj    
Cine este vinovat de profanarea drapelului de stat in RM?

Alexandru Tanase, jurist, Centrul de Studii si Politici Juridice:

"Din perspectiva legislatiei R. Moldova, un covor sau o tesatura de culoarea tricolorului nu poate fi considerata ca simbol national. In Constitutie este scris negru pe alb: "Simbolurile national–statale ale R. Moldova sunt considerate drapelul, imnul si stema." Si nu o panza.

Politia i–a retinut ilegal pe tinerii care sarbatoreau Unirea Principatelor Romanesti. Acestia nu incalcau ordinea publica, nu instigau trecatorii la violenta etc., ci marcau pasnic un eveniment istoric. Retinutii au tot dreptul sa actioneze in judecata politia si chiar sa ceara despagubiri morale.

Ludmila Balmos, deputat PCRM:

"Se cam exagereaza. Poate acea tesatura nu a fost asternuta pe jos, ba mai mult nu cred ca pe ea erau imprimate exact culorile tricolorului. Cred ca se face o aluzie la adresa cuiva… Despre celalalt caz ce pot sa spun? Tinerii distribuiau in mod pasnic panglicile cu tricolor si… "

Gheorghe Vrabie, plastician, autorul stemei de stat a R. Moldova:

"Intr–un fragment din cartea "Tricolorul Romaniei: simbol al unitatii, integriatii, suveranitatii nationale" se spune ca cei care profaneaza simbolurile de stat sunt pasibili de sase ani de privatiune de libertate. In astfel de cazuri, faptasul trebuie retinut. Lumea e plina de ticalosi. Chiar si Vasile Stati a declarat pentru ziarul "Vremea" ca "actualul drapel al R. Moldova este identic cu cel "profascist"(!). Firma "Legion", de exemplu, a luat drept element reprezentativ pentru simbolica sa stema statului pe care eu am pictat–o. Ei si–au permis sa o "dezgoleasca". In capul stemei ei au aplicat un "L". La fel a procedat si un birou notarial. Astfel de cazuri la fel reprezinta denigrari ale simbolurilor de stat."

Mihai Ghimpu, presedinte PL:

"Bineinteles, trebuie pedepsiti cei care au profanat Tricolorul. In aceasta privinta exista si o prevedere in Codul Penal. Actiunile practice tin de competenta organelor de drept. In cazul Tricolorului asternut in trenul Chisinau–Moscova, trebuie pedepsit cel care a dat comanda si a dispus aplicarea tesaturii peste presul din vagoane. De fapt, drapelul R. Moldova este considerat cel cu stema. Cel care are numai trei culori: rosu, galben si albastru este drapelul Romaniei. Am putea admite ca institutia respectiva a profanat nu, pur si simplu, Tricolorul, ci drapelul de stat al Romaniei."

Stefan Secareanu, deputat PPCD:

"Oricine care a profanat Tricolorul trebuie tras la raspundere, chiar si in cazul in care Tricolorul a fost asternut in tren. Aceasta este pozitia oricarui cetatean care se stimeaza si pretuieste simbolurile de stat. PPCD apara aceste simboluri si le–a promovat inainte de declararea independentei R. Moldova."


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com