Nr. 76 (16 martie 2006)

 Social

Vesteste–l, mama,
pe Dumnezeu ca am murit!
Este oare o crima sa nu vinzi echipament de lansare a armelor nucleare catre Iran? Asa e in Moldova, o tara care primeste suport financiar si politic de la SUA... Continuare 

Singuri pe lume
Persoanele care au provocat cel mai grav accident rutier din anul 2005 raman nepedepsite Continuare 

Francezii au renovat baile Spitalului ftiziopneumologic pentru copii
In ultimii 15 ani, in cadrul Spitalului clinic ftiziopneumologic nu a fost efectuata nici o reparatie capitala Continuare 

Francezii au renovat baile
Spitalului ftiziopneumologic pentru copii

"In ultimii 15 ani, in cadrul Spitalului clinic ftiziopneumologic nu a fost efectuata nici o reparatie capitala. Acest lucru se intampla in conditiile in care aici sunt tratati copii afectati de boli infectioase. Reparatia ar trebui facuta cel putin o data pe an, daca nu chiar de doua sau de trei ori",
a declarat pentru Ziarul de Garda directoarea Spitalului ftizipneumologic din Chisinau, Maria Cetulean, la inaugurarea localurilor reparate in incinta institutiei. Renovarea a doua sali de baie pentru micuti a fost posibila datorita sustinerii Ambasadei Frantei, Aliantei Franceze, a companiei "Voxtel", precum si a companiei franceze "Veolia", in cadrul unui proiect social de reparare si amenajare a spatiilor sanitare din cadrul sectiei pentru copii a Spitalului clinic ftiziopneumologic din Chisinau.

«In ultimii ani putem supravietui doar cu sustinerea mai multor organizatii non-guvernamentale", a continuat Maria Cetulean. "Anul trecut, spre exemplu, cu ajutorul Ambasadei Germaniei au fost amenajate sase sali pentru copii. Este bine- venit fiecare ajutor, deoarece, in caz contrar, am fi nevoiti sa le oferim copiilor un tratament in conditii imposibile. Cele doua sali sanitare renovate ne vor usura munca, fiindca pana acum incalzeam apa in caldari si ligheane pentru a spala copiii. In prezent avem in spital 80 de copii. Niciodata nu ducem lipsa de pacienti. Spatiile sunt intr-o permanenta solicitare. Sarmanii micuti! De multe ori provin din familii vulnerabile, in care nu sunt protejati de tuberculoza.

Din partea statului primim cate 5 500 de lei pentru tratarea fiecarui bolnav. Insa costul tratamentului este de 9 000 de lei. Medicamentele sunt foarte costisitoare, iar bolnavii au nevoie de o alimentatie speciala.»

Valeria Ghertescu, asistenta medicala superioara:

"Suntem obisnuiti sa lucram cu acesti copii. Cand afla ca sunt bolnavi, le este foarte greu, dar apoi se obisnuiesc. Multi dintre ei sunt din familii vulnerabile, de aceea incercam sa le oferim toata dragostea noastra. Avem si copii din internate, sau chiar micuti orfani. Se ataseaza de noi. Reparatia salilor de baie, este o usurare a muncii noastre si a vietii copiilor, deoarece pana acum eram nevoiti sa umblam cu ligheanele cu apa pentru a spala fiecare pacient."

Chantal Pamboukjian, sotia Ambasadorului Frantei:

"Acest act de caritate este continuarea unui proiect inceput acum doi ani de Ambasada Frantei. Am apelat la ajutorul marilor companii din teritoriu. Poate ca rezultatul nu este atat de semnificativ, dar, la sigur, foarte util micutilor de aici. Pentru reparatia salilor de baie au fost cheltuiti 4900 de euro."

Francis Gelibter, director general al companiei "Voxtel":

"Am fost contactati de Ambasadorul Frantei pentru a sustine implimentarea acestui proiect. Este foarte important sa ajutam copiii, deoarece cand vezi bucuria in ochii micutilor, banii nu au nici o valoare."

Svetlana, pacianta din Truseni:

"Sunt din decembrie la spital. Inainte ne spalam cu apa calduta. Uneori insa eram nevoiti sa folosim si apa rece. Sunt aici cu sora si cu fratele meu. Fratele mai mic avea tuberuloza in forma deschisa, iar eu, impreuna cu surioara mea, ne-am imbolnavit de la el. Suntem 5 in familie. Tata nu am, ne-a parasit cand eram mici. Locuim impreuna cu mama, ii este foarte greu sa aiba grija de noi. Lucreaza servitoare la scoala. Are un salariu de 400 de lei. Fratele cel mai mare este plecat sa munceasca la negru in Rusia. Mama, cand primeste salariul, ne aduce cate ceva de mancare. Medicii mi-au promis ca la finele lunii aprilie au sa-mi dea voie sa plec acasa. Mi-e dor de casa."

Maricica, pacienta din Ialoveni:

"In Ialoveni stau la internat. Acolo m-am imbolnavit. Am parinti, dar nu am casa. Sunt aici de 2 luni. Ma simt acum mai bine. Insa mi-e dor de internat."

Mihai, pacient din Chisinau:

"Abia astept sa vad rezultatele testelor medicale. Sper sa fie pozitive, deoarece medicii mi-au promis ca ma lasa acasa. Ma simt aici bine, am multi prieteni. Sunt singur la parinti. Mi-e dor de mama. Avem noroc ca este iarna si avem apa calda. Inainte incalzeam apa si ne spalam in ligheane."

Diana RAILEANU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com