Nr. 76 (16 martie 2006)

EXOD

Marea Britanie:
Legislatie mai buna pentru fetele traficate

Directorul Amnesty International din Marea Britanie, Kate Allen, a facut recent o declaratie de presa in care viza activitatea politiei in vederea combaterii traficului de fiinte umane in Londra, declaratie in care s–a referit si la situatia victimelor provenite din Moldova.

"Amnesty apreciaza actiunile politiei impotriva traficantilor si comertul lor vicios cu femei care sunt tinute in captivitate si fortate sa lucreze in prostitutie."

Problema tinerelor care sunt acum traficate in Marea Britanie consta in faptul ca nu au o situatie garantata. Legea le califica pur si simplu ca imigranti ilegali si cetatenii Marii Britanii ar putea fi foarte mirati sa afle ca dupa aceasta fetele traficate sunt expediate inapoi in tara lor, acolo unde exista riscuri destul de mari ca sa fie racolate din nou.

Aceste persoane au toate drepturile fundamentale violate — trebuie sa intoarcem sistemul in asa fel, incat acestea sa fie recunoscute drept victime si nu facilitatori ai unei crime. Guvernul Marii Britanii trebuie sa adopte noua Conventie Europeana Impotriva Traficului.

Conventia Europeana Impotriva Traficului garanteaza conditii de cazare si ingrijiri medicale pentru victime si le asigura o luna pentru revenire din trauma si pentru a putea lua o decizie cu privire la ceea ce pot face in continuare.

Oficiile de imigrare arata ca doar in 2000 in Marea Britanie au fost traficate 1420 de femei in scopuri de exploatare sexuala. In timp ce acest studiu asupra situatiei tinerelor traficate nu a fost inca finalizat, problema traficului de femei e in crestere dramatica.

Victimele din tari cum ar fi Moldova, Romania, Albania, Thailanda si Nigeria, au fost fortate sa lucreze ca prostituate in Londra. Ele sunt determinate sa isi paraseasca casele lor natale din cauza conditiilor dure de trai.

Conventia Europeana Impotriva Traficului garanteaza urmatoarele pentru persoanele traficate:

— O perioada de reflectie de cel putin 30 de zile, pe durata careia ele pot primi ajutor pentru refacere, inclusiv cazare si tratamente medicale.

— Permis temporar de resedinta pentru persoanele traficate care ar putea fi in pericol la returnarea acasa, precum si asistenta legala in cazul anchetarii criminalului acuzat de trafic.

Serviciul de Imigrare din Marea Britanie finanteaza in prezent un singur centru de reabilitare pentru femeile traficate. Acest centru se numeste "Poppy Project" si este situat in Londra.

"Poppy Project" dispune de 25 de paturi si ofera femeilor sustinere legala atunci cand acestea decid sa depuna marturii impotriva traficantilor. Cererea de spatiu in acest centru este mult mai mare decat oferta. De asemenea nu exista un loc sigur pentru copiii care au fost traficati.

CIPRU: «O rusine pentru societatea noastra»

"Aceasta tanara de 17 ani a fost importata ca o dansatoare de balet, dar de fapt a fost vanduta la un cabaret. Dupa ce a fost violata de sapte barbati in prima zi, un soc adanc si o trauma psihica au adus–o la sectia psihiatrie a Spitalului General din Nicosia. Ea a incercat sa se sinucida, sarind peste geam. Cand am vizitat–o la spital, a cerut un singur lucru — un ursulet de plus."

Traficul de femei in Cipru este una dintre cele mai mari maladii sociale astazi, pe ambele parti ale insulei, la nord si la sud.

Ciprul, fiind situat in Marea Mediterana intre Grecia si Turcia, acolo unde vestul intalneste estul, are o semnificatie geografica deosebita. Diversitatea locurilor de munca si a posibilitatilor de angajare a atras de ani de zile sute de mii de muncitori migranti din tarile ex–sovietice si din Asia.

In tendinta lor de a se incadra in campul muncii, totusi, multi ajung victime ale traficantilor de oameni. Cluburile de noapte din Cipru angajeaza mii de femei migrante, majoritatea din Ucraina si Rusia, ca sa lucreze ca "artiste". Se cunoaste ca multe dintre aceste femei sunt prostituate, presupunandu–se ca doar putine dintre ele sunt victime ale traficului.

Guvernul cipriot a facut multi pasi la etapa initiala pentru a solutiona problema crescanda a traficului de femei pe insula, inclusiv stabilirea unor politici antitrafic in 2004 si un plan national de actiuni adoptat in mai 2005.

Dar in pofida acestor actiuni, Ciprul are inca de parcurs o lunga cale atat in domeniul combaterii traficului de femei, cat si a educarii publicului in privinta dimensiunilor exacte ale problemei. Saptamana trecuta, cu ocazia Zilei Internationale a Femeilor, UNFICZP a gazduit o conferinta pe aceasta tema, invitand o multime de doamne de vaza din ambele parti ale insulei Cipru.

In acest an, tema adoptata de ONU este "Femeile si luarea deciziilor", de aceea a parut destul de adecvata centrarea atentiei acestui grup de femei "care nu iau parte activa in luarea unor decizii ce vizeaza imediat viata lor", a declarat reprezentanta UNFICZP Sally Anne Corcoran.

Corcoran a declarat ca practic orice stat din lume este afectat de trafic, fie ca tara de origine, de destinatie sau de tranzit. Iar UNFPA estimeaza ca circa doua milioane de femei sunt traficate in intreaga lume. "Cererea constanta de prostituate face ca traficul de oameni sa fie a treia sursa majora de venit pentru reprezentantii crimei organizate, venituri mai mari provenind doar din droguri si arme", a declarat ea.

Oya Talat, presedinta Uniunii Patriotice a Femeilor, a relatat ca migratia a fost cauza acestui business de succes al trarficantilor de femei. "Dorinta migrantilor de a cauta conditii economice mai bune a asigurat succesul acestei afaceri ilicite. Din cauza unei inechitati persistente in oportunitatile de supravietuire, migratia continua sa fie una dintre cele mai mari probleme in lume". Oya a solicitat audienta sa faca totul pentru a distruge acest stereotip care prezinta fiintele umane si corpurile feminine ca pe niste marfuri.

Olga Demetriades a mentionat cazul unei tinere din Moldova care a venit in Cipru crezand ca va fi dansatoare, dar a ajuns de fapt sa fie vanduta si violata de sapte barbati chiar in prima zi in care a ajuns in Cipru. "Aceasta tanara de 17 ani a fost importata ca o dansatoare de balet, dar de fapt a fost vanduta la un cabaret. Dupa ce a fost violata de sapte barbati din prima zi, un soc adanc si o trauma psihica au adus–o la sectia psihiatrie a Spitalului General din Nicosia. Ea a incercat sa se sinucida, sarind peste geam. Cand am vizitat–o la spital, a cerut un singur lucru — un ursulet de plus"

Ea a mai adaugat ca Ciprul este pe lista neagra a tarilor in care femeile sunt traficate, prin modalitatea colectarii de "artiste", prin care agentii de turism si proprietarii de cabarete le importa ca pe o marfa. Susana Elisa Pavlou, reprezentanta Institutului Mediteranean pentru Studii Gender, a declarat ca o cauza a amplorii acestui tip de trafic ar fi cresterea cererii de femei pentru deservirea barbatilor in cluburile de noapte. Ea a afirmat ca aceasta cerinta nu este un fenomen natural. "Cererea e un fenomen construit de societate, oamenii sunt determinati sa gandeasca ca au nevoie de un produs in plus pe care incearca sa il cumpere."

Meral Akinci, psiholog si presedinta a ONG KAZAD din Nicosia, a sugerat ca ar fi bine ca in Cipru sa fie introdus modelul legislativ suedez, unde clientul este urmarit penal, nu prostituata.

"Legea suedeza din 1999 este unica, deoarece pedepseste clientul, si eficacitatea acestei legi a fost deja demonstrata, fiindca traficul de femei a fost diminuat simtitor", a declarat ea.

Scris de Jacqueline Theodoulou pentru "Cyprus Mail"


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com