Un tanar din Moldova care studiaza in strainatate trebuie sa cheltuie sute de dolari ca sa isi reinnoiasca pasaportul. Ministerul Dezvoltarii Informationale declara ca prin noile conditii de pasaportizare nu face decat sa respecte hotararea recenta a Guvernului. Parintii copiilor cred ca astfel conducerea Moldovei vrea sa scape de o inflatie de pasapoarte, produse candva in cantitati exagerate. Banca care deserveste institutiile de pasaportizare apartine lui Boris Birstein.
Mariana Prisacaru are 20 de ani si studiaza managementul in SUA. Ea a ajuns la una dintre cele mai prestigioase institutii americane de invatamant gratie cunostintelor, efortului si participarii la concursuri pentru obtinerea unei burse. Statul american ii acorda o bursa de studii si ii ofera domiciliu, iar Mariana trebuie sa respecte niste rigori, inclusiv sa aiba actele in regula. In martie 2006 termenul de valabilitate a pasaportului ei expira si ea a incercat sa prelungeasca in mod legal termenul acestui document. Astfel, a aflat ca recent Guvernul a abilitat Ministerul Dezvoltarii Informationale cu noi imputerniciri, care asigura acestei institutii ministeriale venituri si mai mari, dar loveste crunt in tinerii din R. Moldova aflati la studii in strainatate.
Mariana a facut apel la Ambasada Moldovei la Washington, cu o cerere de prelungire a termenului valabilitatii actului pe care il avea. La ambasada a fost informata ca legislatia a fost schimbata si deja nici un pasaport nu mai poate fi prelungit, unica posibilitate e sa isi faca un pasaport nou. Desi la un pasaport nou Mariana pierdea viza SUA, pe care o avea pe mai mult timp, ea a decis totusi sa isi faca un nou pasaport. Tot atunci, a fost instiintata ca un pasaport nou poate fi eliberat doar pe parcursul a 6 luni. "Nu puteam sa astept jumatate de an, caci curand trebuie sa ma transfer de la o universitate la alta, dintrun stat american in altul, si nu pot sa ma inscriu la aceasta noua facultate fara acte in regula", nea declarat Mariana. Pentru ca nu dispune nici de circa 1000 de dolari in plus pentru o calatorie din SUA la Chisinau ca sa isi perfecteze un nou pasaport in termeni redusi, ea a aflat ca mai exista o sansa sa roage parintii sa ii faca unul nou in baza procurii. Astfel, insa cheltuielile cresc si mai mult.
"Procedura cu perfectarea de catre parinti a unui pasaport pentru propriul copil in baza procurii nu este mai ieftina decat sa platesti un bilet la avion pe ruta WashingtonChisinau", nea marturisit Valentina Prisacaru, mama Marianei. Astfel, initiind aceasta procedura de perfectare a unui pasaport in baza procurii, ea a descoperit ca fiica trebuie sa obtina in SUA aceasta procura vizata in trei instante de stat, situate in trei localitati diferite. In asa mod, cateva sute de dolari cheltuite pe drumuri pentru calatoria la aceste instante, sunt "imbogatite" cu cel putin o suta pentru posta rapida, unica modalitate de expediere garantata a documentelor. Aici, mama Marianei, a avut o alta surpriza. Perfectarea pasaportului pentru propriul copil in baza procurii costa mult mai scump si se face in alti termeni decat pentru orice om de rand. Astfel, in timp ce un pasaport nou pentru orice cetatean costa 254 de lei, pentru un copil aflat in strainatate la studii 1300 de lei.
Plangeri similare am avut si de la doi colegi ai Marianei din SUA, care au confruntat aceeasi situatie. Avand pasaportul cu viza valabila pentru SUA pentru intreaga perioada de studii, ei ar fi avut nevoie doar de prelungirea valabilitatii acestuia, care costa anterior cateva zeci de lei, dar regulamentele sau schimbat si acum ei au de suportat cheltuieli enorme, care nu le sunt pe potriva statutului de student moldovean intro tara straina. Totodata, atat ei cat si parintii lor, sau plans pe proasta deservire in localurile MDI, la preturi atat de inalte. "Am sunat sa intreb prin ce sunt motivate aceste cheltuieli, si mi sa zis sa nu pun intrebari, daca vreau sa fac acte bine, daca nu nu. De parca asi avea de ales!" sa revoltat Constantin Burca, parintele unui alt copil care studiaza in strainatate. "Eu am mers personal la biroul de pasaportizare. Au descoperit ca o litera dintro adeverinta nu corespundea cu alte acte, si de parca asi fi vinovat eu de eroarea unui functionar, mau dat afara, urmand sa platesc sute de lei pentru refacerea acelei adeverinte, unde iarasi au preturi in dependenta de termen si de urgenta," nea declarat Elena Marcu, o cetateana a R.Moldova.
La Ministerul Dezvoltarii Informationale ni sa confirmat ca ambasadele R. Moldova nu mai pot prelungi termenul de valabilitate a pasapoartelor si nici nu sunt abilitate cu perfectarea actelor noi.
"Acesti studenti pot veni singuri sa isi perfecteze pasaportul la pret de 245 de lei, daca li se pare scump prin procura la 1300 de lei", nea declarat Valeriu Patrasco, seful Directiei Pasapoarte al Ministerului mentionat. In acelasi context tinerii neau spus ca deja au fost in vacanta si nu au fost preveniti despre schimbarile legislative care au fost efectuate chiar la inceputul acestui an.
"Vorbiti cu Ministerul de Externe, sa va comenteze ei de ce ambasadele nu le dau pasapoarte, noi doar respectam hotararea de Guvern", a mai adaugat Valeriu Patrasco.
La Biroul de presa al Ministerului de Externe ni sa spus ca nu se poate divulga numarul studentilor moldoveni care studiaza in strainatate si ce anume sar putea face pentru rezolvarea acestei probleme, deoarece "e informatie din domeniul consular si redactia trebuie sa faca un demers special in scris pentru a primi asemenea informatii".
Totodata, la Directia Colaborare Internationala din cadrul Ministerului Invatamantului neau declarat ca nu se stie cati studenti sunt plecati la studii peste hotare, deoarece "multi studiaza in baza unor contracte individuale". Ludmila Pavlov nea relatat doar ca in baza protocoalelor de colaborare interguvernamentale, anual pleaca in China circa 3 studenti, in Turcia 40, in Bulgaria peste 50, in Ucraina 100 si in Rusia 150. Despre cei care isi fac studiile universitare in SUA sau in alte state europene nu se stie prea multe.
La Ambasada SUA am fost informati ca doar pe parcursul anului 2005 191 de cetateni ai R.Moldova au primit vize pentru studii.
Parintii acestor tineri, care urmeaza sa suporte cheltuieli nemotivate si suplimentare cu perfectarea acestor acte, apreciaza decizia de a nu mai prelungi pasapoartele ci de a elibera altele noi, prin "dorinta de a vinde cat mai multe, indiferent cui si la ce pret". Valentina Prisacaru nea spus ca a auzit de mai multe din presa ca exista un surplus de pasapoarte, de aceea se iau decizii diferite pentru al diminua, cum ar fi eliberarea pasapoartelor noi in locul prelungirii celor detinute deja, sau chiar hotararea de a elibera oamenilor cate doua si mai multe pasapoarte. "Acesti tineri, care au facut eforturi majore pentru a fi acceptati de universitati occidentale, primind studii de cea mai inalta calitate fara ca Moldova sa investeasca nimic, sunt loviti si dezavantajati financiar de autoritatile noastre. Ei fiind descurajati si de faptul ca nu li se respecta drepturile si interesul de a fi cei mai buni", nea declarat Constantin Burca.
Nici Valeriu Patrasco, nici alte surse din cadrul Ministerului Dezvoltarii Informationale nu a dorit sa ne spuna cate pasapoarte au fost exact produse si la ce pret si cate ar mai fi in stoc. Valeriu Patrasco nea recomandat sa o intrebam pe Elena Horosih, sefa biroului de presa, iar aceasta nea readresat la Angela Chicu, de la Biroul de presa al MTI. Angela Chicu a fost draguta sa ne spuna doar ca intradevar pasapoartele moldovenesti au fost tiparite mai demult si ca va incerca sa afle cate au fost produse, cate au mai ramas si care e pretul lor real, dar a doua zi nea spus ca procedura de dobandire a acestei informatii e mai complicata. Cu doi ani in urma, in cadrul unui scandal cu privire la disparitia unor pasapoarte curate, costurile actelor de identitate au fost discutate chiar in parlament. Atunci presa a scris ca au fost tiparite 5,039,000 pasapoarte pentru o populatie de mai putin de 4 milioane. Totodata, presa de la Chisinau a comentat de mai multe ori preturile exagerate ale actelor de identitate din Moldova, consideranduse ca acestea sunt vandute cetatenilor la un pret care asigura profit dublu, triplu si chiar inzecit institutiilor de stat. "Au tiparit milioane de pasapoarte, de parca ar trebui sa pasaportizam si animalele de companie. Acum se straduie sa le vanda si urmariti inca un lucru in toate birourile de pasaportizare, precum si la Camera de Licentiere exista ghiseuri ale unei singuri banci, care colectioneaza aceste sume in fiecare zi."
Nici in hotararea Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului Ministerului Dezvoltarii Informationale, adoptata la 10 ianuarie 2006, nu sunt prezentate date cu privire la preturile noilor acte si la categoriile favorizate, spunanduse doar ca una dintre abilitatile Ministerului rezida in "participarea la formarea politicii investitionale in domeniul informatizarii si comunicatiilor, atragerea si distribuirea investitiilor, alocate pentru dezvoltarea infrastructurii informationale si de comunicatii ale statului", iar despre sustinerea accesului tinerilor la educatie ar vorbi punctul "e" prin "elaborarea si realizarea programului cu destinatie speciala pentru dezvoltarea productiei autohtone in sfera informationala orientata, in primul rand, spre sustinerea si dezvoltarea stiintei si educatiei nationale (programele RENAN si SALT), crearea sistemului de parcuri tehnice de producere si de implementare stiintifica ("Registru" si "Orasele programistilor"), crearea conditiilor pentru organizarea producerii de asamblare si testare a calculatorului "moldovenesc", ridicarea nivelului educatiei generale si profesionale, dezvoltarea sistemului de perfectionare a cadrelor si desfasurarea sistemului de ridicare a nivelului de cunostinte informationale (de computer) (in cadrul Programului "Satul Moldovenesc")".
Amintim ca anul trecut Intreprinderea de Stat "Registru", care se afla in subordinea Ministerului, a fost in centrul unui scandal international din cauza unui contract de producere a pasapoartelor pentru Kirghizstan. Presa straina a scris ca legislativul kirghiz a fost nemultumit si de pretul exagerat al acestor pasapoarte, fiecare cetatean urmand sa plateasca circa 9 dolari pentru un exemplar, valoarea de producere a acestui fiind destul de mica. Am contactat cateva birouri de eliberare a pasapoartelor din Chisinau, precum si Camera de Licentiere. In toate aceste institutii ni sa confirmat ca unica banca autorizata pentru primirea platilor ce tin de acte oficiale se face prin "Eximbank". Insusi presedintele "Eximbank", Marcel Chirca, a declarat anterior presei, ca actionarul principal al "Eximbank" este Boris Birstein. Tot despre Boris Birstein sa scris foarte mult ca ar fi unul dintre stapanii din umbra ai "fabricii de pasapoarte" din Moldova. Totodata, prin hotararea sa recenta Guvernul a abilitat Ministerul Dezvoltarii Informationale cu un control total asupra datelor ce tin de actele populatiei, intreprinderile din Moldova, baza de autoturisme, precum si institutiile financiare.
Reporter de Garda