Nr. 76 (16 martie 2006)

 Editoriale

Voronin nu e
presedintele meu
Pentru ca nu ma reprezinta in nici un fel in politica de stat pe care–o promoveaza, pentru ca eu nu ma regasesc in "idealurile" sale, pentru ca ma desconsidera in idealurile mele nationale, pentru ca este duplicitar, pentru ca spunand UE subintelege CSI... Continuare 

Manole&Co
Acum cateva zile, de la Strasbourg, a revenit un grup de avocati care, la CEDO, a participat la audierile publice initiate pe marginea dosarului "Manole si altii impotriva R. Moldova". Continuare 

Manole&Co

Acum cateva zile, de la Strasbourg, a revenit un grup de avocati care, la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), a participat la audierile publice initiate pe marginea dosarului "Manole si altii impotriva R. Moldova". La audieri s–au prezentat avocatii Vitalie Nagacevschi, Vlad Gribincea si Alexandru Tanase. Din partea celor 9 petitionari, la CEDO a fost prezent Mircea Surdu. Audierile publice au fost initiate pe motiv ca un astfel de dosar este unul cu titlu de unicat la CEDO. Amintim aici ca dosarul vizeaza cazurile de cenzura inregistrate la "Teleradio–Moldova" pana la disponibilizarea fortata a unui numeros grup de angajati care s–au opus cenzurii. Pe atunci, de la Televiziune au plecat Larisa Manole, Dinu Rusnac, Corina Fusu, Angela Arama, Viorica Cucereanu… Acestia sunt 5 dintre cei 9 petitionari disponibilizati din cauza ca s–au opus cenzurii si altor abuzuri de la "Teleradio–Moldova", numarul celor neangajati, in urma unui concurs neprofesionist, fiind insa mult mai mare.

Deloc usor sa–ti refaci viata dupa ce ai fost lipsit de munca, cea mai iubita, pe care ai prestat–o zeci de ani intr–o institutie ce ti–a luat energia si noptile nedormite. Unii, dintre cei disponibilizati, nu au reusit nici pana astazi sa se regaseasca in lumea pe care, fiind in Dealul Schinoasei, o vedeau si o considerau, poate, altfel. Aveau alt statut, fiind acolo. Lumea tinea cont de imaginea si de numele lor. Statutul de somer, insa, de cele mai dese ori nu mai impresioneaza pe nimeni, chiar daca, fiind la un loc de munca, ai avut nume de vedeta.

Timp de doua saptamani. Avocatii grupului de petitionari urmeaza sa pregateasca o serie de raspunsuri la intrebarile Curtii. Din aceste raspunsuri CEDO va conchide daca a existat sau nu cenzura la "Teleradio". Sunt foarte importante aceste raspunsuri, sustin avocatii, sistematizand date despre cazuri concrete de cenzura, cum ar fi inchiderea microfonului, in ziua de 3 martie 2002, atunci cand Dinu Rusnac prezenta stirile, refuzul de a pune pe post programul "Buna seara", cu participarea unor experti straini, la 28 noiembrie 2003, atunci cand Chisinaul a suspendat semnarea Memorandumului Kozak…

Acest dosar este unul nemaiintalnit in experienta CEDO, pentru ca nu au mai fost sesizate asemenea abuzuri in vreun stat membru al CE. Desi este foarte complex si deosebit de important pentru reconfirmarea democratiei in R. Moldova, si in aceasta cauza, la fel ca si in altele, se ajunge, inainte de lupta, la discutii despre eventuale intelegeri amiabile. Ziaristii petitionari stiu, insa, ca Guvernul actual nu va accepta conditiile pe care acestia, eventual, le–ar putea avansa: neaplicarea cenzurii sau revenirea la munca a celor eliminati abuziv… Nu vor accepta, pentru ca ora cenzurii inca nu a trecut in Moldova.

Aneta Grosu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com