Nr. 73 (23 februarie 2006)

 Politic

Doua zile la Chisinau
Ministrul de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, s–a aflat intr–o vizita de doua zile la Chisinau Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

PCRM 2005–2009
"Intarirea parteneriatului strategic cu Rusia" Continuare 

PCRM 2005–2009:
«Intarirea parteneriatului strategic cu Rusia»

Recent la Moscova a avut loc plenara Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. In cadrul acestei adunari, parlamentarii APCE au fost numiti oameni "ghiftuiti de monopolurile imperiale", care "traiesc bine de pe contul jefuirii altor popoare", care "otravesc situatia politica din Europa si din lume". Aceasta declaratie a fost semnata si de PCRM, iar liderul comunistilor rusi, Ghennadi Ziuganov, a declarat ca relatiile dintre aceste doua partide sunt "foarte bune si respectuoase".

La inceputul celui de–al doilea mandat al sau, presedintele comunist al R. Moldova s–a lansat cu cateva declaratii rasunatoare despre varianta proeuropeana de dezvoltare a statului nostru, in timp ce apartenenta sa de partid, trage tot mai mult Moldova inapoi spre comunism si spre Rusia. Bunaoara, site–ul reinnoit al PCRM–ului (www.pcrm.md) prezinta programul de guvernare al liderului comunist Vladimir Voronin, in care, la capitolul "Integrare europeana", se spune urmatoarele:

"Consolidarea bunelor relatii cu vecinii — Ucraina si Romania ca baza pentru dezvoltarea potentialului CSI la o noua etapa si intarirea parteneriatului strategic cu Rusia", ultimele 5 cuvinte fiind subliniate cu rosu, fara a fi specificat de ce.

Astfel, consolidarea parteneriatului strategic cu Rusia este un obiectiv la care se lucreaza si prin prisma colegilor comunisti de la Moscova. Inainte de plenara din ianuarie 2006, de la Moscova, desfasurata imediat dupa prezentarea de catre APCE a Raportului cu privire la condamnarea crimelor comunismului, Ziuganov a declarat pentru Ziarul de Garda, referindu–se la relatiile dintre comunistii din Moldova si Rusia: "Suntem in relatii bune, chiar foarte bune si respectuoase. Noi ii ajutam la maximum pe colegii din Moldova, ne intalnim permanent. Eu conduc Uniunea Partidelor Comuniste de pe teritoriul URSS (Soiuz kommunisticeskih partii SSSR), sunt 17 partide care fac parte din aceasta organizatie. Ai vostri vin cu regularitate la noi, iata chiar sambata viitoare (28 ianuarie n.r.) ne vor vizita ca sa discutam planurile pentru anul in curs." Liderul comunistilor rusi a mentionat ca este in relatii bune cu presedintele Voronin, deoarece il cunoaste de mult timp. "Avem relatii prietenesti de pe cand era ministru de Interne."

Relatiile apropiate dintre comunistii din Rusia si cei din Moldova mai sunt afisate si pe site–ul comunistilor rusi (http://www.cprf.ru). Acolo, alaturi de publicitatea pentru site–ul national–bolsevicilor, este prezentata componenta Consiliului Partidului Comunistilor din URSS, printre membrii acestui consiliu fiind si Victor Fiodorovici Stepaniuc. Din componenta Comisiei de revizie a organizatiei comunistilor din URSS face parte deputata Parlamentului R. Moldova Ludmila Borgula, potrivit aceleiasi surse.

Despre cooperarea stransa dintre comunistii de la Chisinau si cei de la Moscova vorbesc si deciziile luate in unison. Dupa cum am relatat mai sus, la plenara recenta de la Moscova au participat si comunisti de la Chisinau, care au votat si au semnat o declaratie de blamare a rezolutiei APCE despre condamnarea crimelor comunismului.

Declaratia publicata in presa si semnata in rusa este contrasemnata si de PCRM, din care citam:

"Cu indignare respingem acuzatiile, aduse de parlamentarii europeni in adresa miscarii comuniste. Prin aceasta campanie vedem o incercare a asa–numitelor tari "civilizate" de a opri miscarea omenirii catre o societate a dreptatii sociale, a prieteniei si fraternitatii, care sta la baza ideologiei comuniste si faurita cu adevarat in URSS." Parlamentarii europeni sunt acuzati ca ar fi "ghiftuiti de monopolurile imperiale", au memoria "scurta si constiinta castrata", "traiesc bine de pe contul jefuirii altor popoare", iar "tendinta APCE de a elimina lupta de clasa, de a acoperi crimele capitalismului cu o rezolutie, care condamna comunismul, este un marasm politic", totodata "organizand judecarea comunismului, fortele antidemocratice fasciste ale APCE otravesc situatia politica din Europa si din lume". In finalul declaratiei se mai spune ca "APCE seamana vant si va culege furtuna".

Amintim ca, in 2005, presedintele Voronin a declarat ca ar fi posibil ca denumirea PCRM sa fie schimbata, dand de inteles ca tinde sa se dezica treptat de simbolurile invechite ale acestui partid. In ultimul timp, insa, presedintele nu a mai revenit la aceasta tema. Despre o posibila schimbare a denumirii PCRM, Ziuganov a mai declarat pentru Ziarul de Garda: "Nu cred ca trebuie sa o faca si ei tin cont de parerea mea. Opinia mea e importanta pentru multi, inclusiv pentru voi. Denumirea de partid comunist apartine fiecarui membru al partidului in parte, si in perioada marilor tradari nu va grabiti sa faceti asta — oamenii vor considera ca v–ati speriat si va deziceti de mostenirea stramosilor."

Dictionar: Castrat — caruia i–au fost extirpate glandele genitale

Alina RADU


PCRM    

Victor Stepaniuc:
Cu partidul comunist din Rusia suntem in relatii tovarasesti. Ne intalnim adesea la plenare si congrese. Sunt niste relatii normale, precum sunt cele dintre alte partide. Ghennadi Ziuganov a facut o declaratie obiectiva. Desigur, ne ajutam atata timp cat suntem membri ai partidului comunist din fosta URSS. Ghennadi Ziuganov este un om tare de treaba, sincer in politica si un luptator vechi.

Sergiu Stati:
Nu pot sa comentez pana nu vad textul. Ma intrebati de relatii intre partide, dati–mi textul si va comentez. Nu incercati sa ma luati pe sus.

Iurie Stoicov:
Sunt de acord ca relatiile dintre partidul comunist din Rusia si cel din R. Moldova sunt bune. Atat noi, PCRM, cat si partidul rus suntem in cautarea unei schimbari a locului in societate. Aici trebuie luat in consideratie si contextul geopolitic. Fiecare incearca sa schimbe ceva, tinand cont de aceste circumstante. La baza partidului sta marxismul care trebuie invatat si folosit in dependenta de punctul istoric in care se afla R. Moldova. Cu partidul comunist din Rusia avem schimb de informatie si de practica. Dar ei sunt un partid de opozitie, noi, insa, suntem la conducere.

Ludmila Borgula:
Sunt niste relatii normale de tovarasie. Cum adica daca ne ajutam? Fiecare are calea sa. Desigur, avem schimb de informatie si de practica. Sunt niste relatii precum sunt cele dintre partidele democrate din Europa. Niste relatii normale.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com