Nr. 73 (23 februarie 2006)

 Politic

Europa sprijina Buna Vecinatate
Biroul de Cooperare Tehnica al Germaniei (GTZ) in colaborare cu Consiliul raional Ungheni a lansat, la 18 februarie, un nou proiect — "Suport regiunii de frontiera Ungheni, R. Moldova — Romania". Continuare 

BERD si–a promovat programele de consultanta in afaceri
BERD a desfasurat la Chisinau o conferinta informationala in scopul cunoasterii mai ample a programelor sale TAM Continuare 

Europa sprijina Buna Vecinatate

Biroul de Cooperare Tehnica al Germaniei (GTZ) in colaborare cu Consiliul raional Ungheni a lansat, la 18 februarie, un nou proiect — "Suport regiunii de frontiera Ungheni, R. Moldova — Romania".

Proiectul se incadreaza in contextul politicii de Buna Vecinatate a Uniunii Europene si cea de cooperare bilaterala intre Guvernul Germaniei, pe de o parte, si Romania — R. Moldova, pe de alta parte.

"Politica de vecinatate a UE prevede obiective ambitioase bazate pe angajamente comune si implementarea reformelor economice si institutionale. Aderarea la UE determina aplicarea unei politici orientata spre dezvoltarea regionala. In acest concept cooperarea transfrontaliera reprezinta o parghie si o modalitate eficienta pentru rezolvarea problemelor de dezvoltare social–economica a regiunilor de frontiera", a spus presedintele Consiliului Raional Ungheni in cadrul festivitatii de lansare a proiectului.

Nicolae Gaviuc a mai mentionat ca importanta cooperarii internationale in vederea dezvoltarii relatiilor dintre Romania si R. Moldova au fost recunoscute de catre Consiliul Judetean Iasi si Consiliul Raional Ungheni inca in anul 2000, aceste relatii fiind oficializate printr–un acord de colaborare semnat de ambele parti la 17 mai 2000, iar in decembrie 2002 a fost instituita Euroregiunea Siret– Prut–Nistru.

"Este important ca UE nu ne lasa sa ne despartim, cel putin din punct de vedere al politicii administrative, dar si din punct de vedere cultural si economic. La nivelul judetului Iasi avem foarte multe proiecte pe care vrem sa le finalizam pana la sfarsitul anului 2006, pentru ca odata cu aderarea la UE in 2007 acestea sa fie puse in practica. Odata cu intrarea Romaniei in UE, Iasiul va deveni cea mai principala zona mitropolitana de la vestul UE. In cadrul viitoarelor intalniri ar trebui sa fie atinsa ideea proiectelor comune pe care le vom dezvolta intre Romania si R. Moldova", a declarat Lucian Profir, vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi.

Actualul proiect, implementat de catre GTZ, in parteneriat cu organizatia de Perfectionare si Dezvoltare Internationala (InWent), incearca sa prezinte perspectivele durabile ale unei astfel de cooperari in regiunea–pilot Ungheni — Iasi, astfel contribuind la dezvoltarea economica si colaborarea transfrontaliera dintre administratia publica locala, unitatile economice si societatea civila.

"Aderarea europeana nu trebuie vazuta de catre R. Moldova ca un obstacol. Viza poate este o mica bariera, dar pe de alta parte faptul de a deveni granita a UE va insemna un potential extraordinar de dezvoltare economica si mai ales pentru Ungheni care este un oras de frontiera", a subliniat Daniel Cosnita, manager de proiect IBD/GTZ din Romania, InWent.

"Este o initiativa interesanta si utila in acelasi timp. Da posibilitatea unei cunoasteri reciproce intre cei care suntem implicati in administratia locala, facem cunostinta cu nevoile care sunt simtite atat de colegii nostri din R. Moldova, cat si de noi, cei din judetul Iasi. Bineinteles, ne da sansa sa depistam problemele pe care le avem de rezolvat in administratia locala, incat sa invatam unii de la altii din experientele pozitive. De la inceput cunosteam despre infiintarea Euroregiunii si deja stiu care sunt obiectivele urmarite si astazi participam, de fapt, la o actiune dintr–un program mai larg care vizeaza cooperarea transfrontaliera intre judetele din partea de est a Romaniei si raioanele din R. Moldova", a spus Ovidiu Ursache, primarul comunei Letcani, judetul Iasi.

Scopul acestui proiect este de a inlesni cooperarea transfrontaliera durabila dintre raionul Ungheni (Moldova) si judetul Iasi (Romania).

Contributia Guvernului german consta in activitati de consolidare a capacitatilor — instruire si consiliere oferite actorilor politici, reprezentantilor administratiei publice locale si asociatiei Euroregiunii Siret–Prut–Nistru, organizatiilor de suport al businessului si societatii civile. Asistenta pusa la dispozitie in cadrul acestui proiect va favoriza realizarea obiectivelor de dezvoltare pe care si le propun partenerii.

Durata proiectului "Suport regiunii de frontiera Ungheni, R. Moldova–Romania" este de doi ani. In prezent, GTZ implementeaza in R. Moldova 6 proiecte.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com