Ministrul de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, sa aflat intro vizita de doua zile la Chisinau. Intrevederile si discutiile cu ministrul de Externe, Andrei Stratan, cu premierul, Vasile Tarlev, cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu, cu liderii fractiunilor parlamentare, dar si cu seful statului, Vladimir Voronin, au fost urmate de declaratii de presa.
Temele dezbatute au vizat in principiu problema noului statut juridic al frontierelor, dar si al necesitatii revizuirii, odata cu aderarea Romaniei la UE, a multiplelor acorduri semnate de Chisinau si Bucuresti.
Seful diplomatiei romane a reconfirmat la Chisinau ca Bucurestiul poate oferi R. Moldova sugestii sau chiar solutii acolo unde exista probleme.
"In prezent, se afla in stadiu de elaborare un calendar de lucru la un acord de parteneriat pentru Europa, intre Guvernul Romaniei si Guvernul R. Moldova, acord care ar evidentia interesul pe care il avem pentru perspectiva europeana a R. Moldova", a specificat Ungureanu. Despre incheierea negocierilor privind regimul calatoriilor reciproce si al vizelor, ministrul roman de Externe a precizat ca: "R. Moldova este ultima tara, din lista tarilor cu care avea obligatia sa incheie acorduri inainte de 1 ianuarie 2007, cu care Romania incheie un asemenea acord". Conventia reprezinta una dintre conditiile avansate de Bruxelles in cazul integrarii Romaniei in UE.
"Nu concepem regimul de vize ca un mod de a cenzura calatoriile cetatenilor moldoveni in Romania sau ca folosire a tarii in calitate de stat de tranzit pentru atingerea unor destinatii occidentale. Tinand cont de acest principiu, dorim o flexibilizare la maxim a acestui regim. Gratuitatea vizelor, obtinerea lor pentru o durata mai lunga de timp arata cat de interesati suntem. Urmeaza sa initiem o serie de discutii la Bucuresti, privind obtinerea cu mai multa usurinta a cetateniei romane. Este nevoie de a gasi o solutie pentru toti cei care stau la cozi interminabile in speranta obtinerii unui pasaport romanesc. Odata ce cetatenia multipla este prevazuta de legislatia R. Moldova, nu vad nici un impediment in a vorbi despre acest lucru foarte liber si clar", a declarat la Chisinau Mihai Razvan Ungureanu. In acest context, premierul Vasile Tarlev a solicitat concursul Romaniei in vederea obtinerii unui regim facilitar de calatorii in spatiul Schengen pentru cetatenii moldoveni.
"Moldova nu este intotdeauna pe harta intereselor Europei", sustine seful diplomatiei romane, chemand inca o data autoritatile de la Chisinau ca prin mai multa intelepciune si tact sa inainteze Bruxellesului noi argumente pentru a determina UE sai acorde R. Moldova sansa de a incepe tratativele de aderare.
Proiectele economice comune au constituit subiectul unei discutii mai detaliate in special pentru ca, in viitorul apropiat, Guvernul Tarlev va fi pus in situatia de a lua, totusi, o decizie de importanta strategica. Daca guvernarea actuala va reusi conectarea R. Moldova la sistemul energetic SudEst European, va obtine, neindoielnic, mai multa libertate de actiune in raport cu Federatia Rusa privind parteneriatul cu UE, fiind nevoita, insa, sa achite preturi de piata pentru consumul produselor respective.
O alta problema abordata in cadrul intrevederilor, care poate fi catalogata deja ca fiind una traditionala, este reglementarea transnistreana. Potrivit ministrului Ungureanu, Ucraina ar trebui sa respecte cu mai multa responsabilitate Protocolul semnat la Kiev intre V. Tarlev si I. Timosenko cu privire la efectuarea controlului vamal la frontiera moldoucraineana, evitand astfel sa mai sustina financiar si politic regimul smirnovist.
Totodata, autoritatile de la Bucuresti sunt disponibile de a participa in cadrul negocierilor, or, acceptarea SUA si UE in calitate de observatori la masa de tratative nu epuizeaza multiplele probleme acumulate in procesul de aplanare a acestui diferend.
"Romania este si va fi un partener de incredere al R. Moldova si va acorda sustinere atat in solutionarea problemei transnistrene, cat si in realizarea scopului de integrare europeana", a mai precizat ministrul Ungureanu.
Dumitru CHITOROAGA