Nr. 69 (26 ianuarie 2006)

 Social

Acum 40 de ani,
la fel de frig
Ger cu bataie de cap    Continuare 

Muzeu pe banii romanilor din exil
La varsta de 80 de ani, Petru Istrati incearca sa–si recapete casa Continuare 

Muzeu pe banii romanilor din exil

Undeva, prin cartierele Chisinaului, sta "ascunsa" durerea victimelor represiunilor staliniste. Este Centrul cultural "Memoria neamului" de pe bulevardul Negruzzi 4, care si–a inceput activitatea in 2002. Suma necesara pentru muzeu a fost adunata de romanii din exil. Guvernarea actuala, dar si cele anterioare, nu au contribuit in nici un fel la deschiderea acestui muzeu.

Vadim Pirogan, vicepresedintele Asociatiei victimelor regimului de ocupatie si a veteranilor de razboi ai Armatei Romane, spune ca acest muzeu a fost facut cu ajutorul romanilor din strainatate.

Bani de la oameni cu suflet mare

"Cel care ne–a ajutat primul a fost colegul meu de liceu, Sergiu Grossu. El ne–a trimis primii bani, 500 de dolari. Ne–au fost trimise mai apoi si alte ajutoare. De aici a pornit totul", explica Vadim Pirogan. "Am gasit adresa Asociatiei "Avram Iancu" din SUA si le–am trimis o scrisoare. Ne–au trimis si ei o mie de dolari. Atunci am inceput amenajarea acestui muzeu."

Conceptia muzeului a fost elaborata de doctorul in istorie Elena Postica, de la Muzeul National de Istorie, in colaborare cu alti muzeografi.

Vadim Pirogan isi mai aduce aminte ca a trimis si alte mesaje in SUA. La unul dintre acestea a reactionat Gabriel Buju, un roman din Maramures care, pe timpul comunismului, a reusit sa evadeze din Tara. "Ma suna intr–o zi dl Buju si ma intreaba daca suntem oameni seriosi. I–am raspuns: "Da". I–am trimis trei carti scrise de mine. El le–a citit si ne–a trimis o mie de dolari. M–a mirat acest fapt, deoarece el nu este din Basarabia. Mi–a povestit niste fragmente impresionante din viata sa pe care mai apoi mi le–a relatat prin intermediul scrisorilor. In cartea scrisa de mine, "Destine romanesti", am inserat si povestea sa. Nu e milionar, dar are un suflet mare", spune Vadim Pirogan.

Muzeul valoreaza trei mii de dolari

Cineva a dat zece lei, altul o suta, astfel adunandu–se suma necesara pentru aceasta institutie. "Muzeul valoreaza aproximativ trei mii de dolari. O singura vitrina, bunaoara, costa o suta de dolari. Avem documentate toate cheltuielile pentru ca sa nu se creada ca am cheltuit aiurea banii donati. Vin multe ajutoare din strainatate, dar multe dintre ele nu ajung la destinatie. Muncim aici din suflet ca sa ramana pentru generatia tanara aceste pagini de memorie. Este adevarul istoric, tragedia neamului nostru care nu poate fi uitata", declara Vadim Pirogan.

In fiecare zi de miercuri, la "Muzeul neamului", pentru tineri, au loc cursuri cu tematica istorica. Acestea sunt prezentate de personalitati ale culturii si istoriei noastre curente: Ion Ungureanu, Anatol Petrenco, Grigore Vieru.

Oaspeti la muzeu

"Mi–as fi dorit sa vin la acest muzeu mai inainte, pentru ca mi–ar fi placut sa vorbesc cu Vadim Pirogan despre istorie. Sunt la curent cu perioada anilor represiunilor staliniste, fiindca am lucrat cu oameni care au fost deportati. Este foarte interesant si as dori ca si altii sa afle cat mai multe despre aceasta perioada si despre acest muzeu. Am cunoscut mai multe evenimente si pagini triste din istorie atunci cand am inceput sa activez in calitate de voluntar la Centrul de reabilitare "Memoria", acum trei ani. Cred ca cei care ar trebui mai intai sa cunoasca istoria sunt elevii, pentru ca altfel nu ar cunoaste anumite lucruri despre parintii si bunicii lor. Nu stiu cum am putea ajuta victimele deportarilor. Inainte de a gasi o metoda prin care i–am putea sustine pe cei care au suferit, ar trebui cunoscuta mai bine actualitatea si istoria. Pe de alta parte, cred ca nu exista o modalitate de a recupera durerea", spune Molly Lamphear, voluntar la Corpul Pacii.

"Cred ca pentru a ajuta aceste victime ar trebui gasite niste fonduri. Pensiile mici sunt problema tuturor oamenilor in varsta, indiferent daca au fost sau nu deportati", afirma Eliane Sentenac, reprezentantul Crucii Rosii in R. Moldova.

"Este datoria noastra ca muncim in numele celor care au ramas in Siberia. Poporul trebuie sa stie adevarul pentru ca repetarea tragediilor trecutului sa poata fi evitata", declara Vadim Pirogan.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com