Nr. 61 (17 noiembrie 2005)

 Politic

Deconspirarea Patriarhului
Abia sambata seara, din declaratiile televizate ale Patriarhului Rusiei, Alexei al II–lea, publicul din R. Moldova a aflat ca, de fapt, vizita acestuia este un raspuns la invitatia oficiala, facuta din timp de presedintele Voronin Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Scamatorii de peste Nistru
La 11 decembrie 2005, in Transnistria vor avea loc alegeri in sovietul suprem (organul legislativ al rmn) Continuare 

Tarlev «turnat» la Presedintie?
Va fi sau nu demis prim–ministrul Vasile Tarlev Continuare 

Rusia si Ucraina... au aceleasi interese
Locuitorii din zona de securitate din stanga Nistrului au investit sperante in reluarea negocierilor in format extins privind reglementarea conflictului transnistrean Continuare 

Oameni si Siberii
La navalirea barbarilor bolsevici, in iunie 1940, fiecare a fugit cum a putut si cum a reusit, numai sa scape de furia celor cu care convietuiseram pana atunci pasnic Continuare 

Mor partide, sperante si idealuri
Un interviu cu Ilie Bratu, Miscarea Unionista din R. Moldova (MURM) Continuare 

Tarlev «turnat» la Presedintie?

Va fi sau nu demis prim–ministrul Vasile Tarlev? Aceasta intrebare si–o adreseaza tot mai frecvent in ultimul timp atat liderii de opinie, cat si simplii cetateni. Multi considera ca dupa ce Tarlev a fost luat la "karandas" de presedintele Vladimir Voronin in sedinta Guvernului din 26 octombrie, demiterea prim–ministrului este iminenta.

Zvonurile despre "plecarea" din Guvern a premierului au fost lansate si in 2003. Pe atunci, un ziar de limba rusa anunta ca "in curand capul lui Tarlev va pica". De ce? Presedintele Voronin cica s–a suparat rau pe premier. Motivul oficial — "activitatea nesatisfacatoare a Guvernului", in special, cat priveste combaterea saraciei si cresterea economica. Insa, seful cabinetului de ministri a calmat spiritele, anuntand ca nu–l paste "deocamdata pericolul demiterii". El a mai apreciat ca este vorba despre "o provocare organizata de niste forte destabilizatoare din opozitie".

Iarasi zvonuri?

Recent, subiectul caderii lui Tarlev a revenit in actualitate. Acest lucru se intampla dupa sedinta Guvernului din 26 octombrie, la care a participat si Vladimir Voronin. Discutiile au avut loc cu usile inchise, continuand circa doua ore. In timpul discutiilor Voronin a lasat sa se inteleaga ca este nemultumit de modul in care Guvernul Tarlev implementeaza reformele economice. Dupa sedinta, presedintele a iesit furios din sala, refuzand sa discute cu presa. Doar viceprim–ministrul Zinaida Greceanii a declarat ca discutiile dintre Voronin si Tarlev "au fost destul de dure si destul de sincere". Ea a mai spus ca presedintele nu a facut o apreciere concreta a activitatii Guvernului, dar a indicat asupra "unor neajunsuri". Viceprim–ministrul a exclus posibilitatea demiterii unor ministri in timpul apropiat.

In curand i se va spune "Adio"?

Experti independenti sunt de parerea ca Tarlev va fi demis imediat dupa adoptarea Legii bugetului pentru anul 2006, deoarece la acest eveniment, in mod obligatoriu, trebuie sa participe si seful cabinetului de ministrii. Pe de alta parte, deputatii comunisti au calificat zvonul despre demiterea lui Tarlev drept o provocare.

Veaceslav Ionita, expert la IDIS–Viitorul, este sigur ca, in curand, Vasile Tarlev va fi, totusi, demis. "Tarlev s–a epuizat si va ramane pe linie moarta. Cand am avut nevoie de stabilitate in tara, el nu s–a afirmat cu nimic, a tacut malc, desi putea face schimbari. Acum, cand i se cere sa dea dovada de creativitate, devine incapabil. Cred ca Tarlev a fost "turnat" la Presedintie, Voronin afland doar acum care sunt, de fapt, "succesele" premierului. Presupun ca anume Zinaida Greceanii va fi succesoarea lui Tarlev. Nu exclud si faptul ca dupa Tarlev vor cadea si capetele unor ministri...", mai spune expertul.

Victor Prohnitchi, de la Expert–Group, considera ca daca "conjunctura" va decide asupra demiterii premierului, atunci asa va fi. "Nu pot sa spun ca Guvernul Tarlev a obtinut realizari remarcabile in domeniul economic sau politic. Actualul Guvern nu este mai bun decat precedentele, deoarece predomina interesele birocratice. Tara ar avea nevoie de un Guvern tanar si tehnocrat", mentioneaza Prohnitchi.

Ion Osoianu, director executiv la "Casa Europei–Moldova", spune ca nu este pentru prima data cand seful statului critica activitatea cabinetului condus de Tarlev. "De fiecare data s–a prezis demiterea acestuia, lucru care nu s–a intamplat. Motive pot fi invocate multe si in eventualitatea unei demisii, cele reale vor fi cunoscute doar de liderii partidului de guvernamant. Insa oricare ar fi acestea, ele nu se refera la Tarlev ca persoana, ci la guvernare in ansamblu. Seful statului este, potrivit Constitutiei, parte a puterii executive, care desemneaza candidatul la functia de prim–ministru si care trebuie sa poarte raspundere pentru rezultatele guvernarii. Insa, prestatia guvernului depinde in mare masura de politicile promovate de partidul de guvernamant", conchide Ion Osoianu.

Zvonuri din "oboseala"

Am incercat sa aflam si opinia catorva deputati comunisti vizavi de aceste zvonuri. Secretara Eugeniei Ostapciuc, presedintele fractiunii parlamentare a PCRM, ne–a spus ca deputata este intr–o sedinta si "nu merita s–o deranjati". Alti cativa parlamentari au refuzat sa raspunda la intrebarile noastre sau ne–au rugat sa le expediem prin posta. Totusi, am reusit sa aflam opinia deputatei comuniste Galina Balmos care ne–a spus ca acestea sunt niste zvonuri lansate "din oboseala". Intrebata cum apreciaza activitatea Guvernului, parlamentara ne–a spus: "Stiti din ce partid sunt? Atunci cred ca intuiti si raspunsul".

Dosarul "Bucuria" — la CEDO

Vasile Tarlev a fost implicat si intr–un scandal de proportii. In 2000, pe timpul cand era director general al SA "Bucuria", el a semnat o scrisoare de garantie privind acordarea unui credit in valoare de 2,5 mil. dolari de catre BC "Moldincombank" firmei SRL "Feodosia". Inca in 2003 intreprinderea a contestat legalitatea semnarii actului in instanta de judecata.

Eugenia Ghiric, presedintele Sindicatului, inginer pe probleme sociale de la SA "Bucuria", a declarat ca dupa ce instantele judiciare nationale au fost epuizate, intreprinderea a depus o cerere la CEDO.

Se mai spune ca pe cand era la carma SA "Bucuria", Tarlev si–a construit o vila in "inima" capitalei. Aspectul fastuos al casei e un semn ca prim–ministrul traieste pe picior larg. Imobilul cu trei niveluri, vopsit in albastru deschis, este cel mai luxos din zona.

Irina Codrean


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com