Nr. 61 (17 noiembrie 2005)

 Politic

Deconspirarea Patriarhului
Abia sambata seara, din declaratiile televizate ale Patriarhului Rusiei, Alexei al II–lea, publicul din R. Moldova a aflat ca, de fapt, vizita acestuia este un raspuns la invitatia oficiala, facuta din timp de presedintele Voronin Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Scamatorii de peste Nistru
La 11 decembrie 2005, in Transnistria vor avea loc alegeri in sovietul suprem (organul legislativ al rmn) Continuare 

Tarlev «turnat» la Presedintie?
Va fi sau nu demis prim–ministrul Vasile Tarlev Continuare 

Rusia si Ucraina... au aceleasi interese
Locuitorii din zona de securitate din stanga Nistrului au investit sperante in reluarea negocierilor in format extins privind reglementarea conflictului transnistrean Continuare 

Oameni si Siberii
La navalirea barbarilor bolsevici, in iunie 1940, fiecare a fugit cum a putut si cum a reusit, numai sa scape de furia celor cu care convietuiseram pana atunci pasnic Continuare 

Mor partide, sperante si idealuri
Un interviu cu Ilie Bratu, Miscarea Unionista din R. Moldova (MURM) Continuare 

Scamatorii de peste Nistru

Foto autor La 11 decembrie 2005, in Transnistria vor avea loc alegeri in sovietul suprem (organul legislativ al rmn). Chiar daca acest eveniment nu merita mediatizat, din anumite principii morale si politice, nu ar trebui, totusi, sa trecem indiferenti fata de ceea ce se intampla in stanga Nistrului.

Ar trebui sa fim atenti, in primul rand, la mesajele electorale, dar si la planurile politice, pe care le dezvaluie in cadrul actualei campanii, pretinsii parlamentari smirnovisti. Desi ilegale, rezultatele acestor alegeri ar putea sugera cum va fi dialogul dintre Chisinau si Tiraspol in urmatorii patru ani, va fi acesta mai apropiat si mai productiv sau va continua in aceeasi maniera de pana acum, lasand in urma o serie de probleme nesolutionate.

Cert este insa faptul ca, spre deosebire de campaniile electorale anterioare, candidatii electorali de la Tiraspol se arata cu mult mai optimisti si increzatori in planurile lor separatiste. Drept dovada pot servi cateva articole publicate saptamana trecuta de agentia de stiri Olvia–press. Potrivit autorilor acestora, Smirnov si Maracuta si–ar putea vedea visele implinite in cazul in care reusesc sa convinga oficialii de la Kremlin ca, in 2006, Rusia, in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, va vota in favoarea independentei si suveranitatii regiunii Kosovo in schimbul recunoasterii internationale a rmn. Tot in aceste articole ziaristii se arata extrem de nemultumiti in raport cu deciziile SUA si UE care, in opinia lor, ii sprijina pe albanezii din Kosovo sa obtina independenta statala fara a le cere in schimb democratizare sau demilitarizare, pe cand Transnistria, care de 15 ani lupta pentru "drepturile" si "libertatile" cetatenilor sai, atunci cand abordeaza problema suveranitatii sale este acuzata ca ar avea intentii separatiste.

Ar mai fi de mentionat ca si de aceasta data sovietul suprem de la Tiraspol va fi constituit dintr–un conglomerat de reprezentanti ai unor partide marxiste si neofasciste, care se vor opune cu inversunare proceselor de democratizare si il vor ajuta pe Smirnov sa–si impuna si in continuare propria dictatura asupra proceselor politice, sociale si economice din stanga Nistrului.

Bunaoara, Serghei Ceban, presedintele Miscarii Republicane Sociale "Obnovlenie", printr–o scrisoare deschisa adresata lui Vladimir Putin, ii cere acestuia sa faca tot posibilul ca alegerile din acest an in rmn sa fie recunoscute pe plan interntional, si ca Rusia sa–si schimbe radical pozitia fata de Chisinau atata timp cat Voronin refuza sa recunoasca zona din stanga Nistrului ca fiind un subiect independent si suveran fata de teritoriul R. Moldova. Alt personaj, V. Gavrilicenko liderul Partidului Comunist Transnistrean, incearca sa convinga electoratul ca URSS mai poate fi reconstruit, numai ca nu va mai avea acelasi nume, fiind intitulata, in opinia acestuia, "Uniunea Rusia–Belarus" sau "Organizatia Shanghai", precizand totodata ca socialismul este singura forma de organizare sociala pe care el si partidul sau o admite.

Concomitent observam ca aceasta campanie electorala smirnovista are tendinta de a se transforma intr–o actiune masiva indreptata impotriva Chisinaului. Faptul ca anume in aceasta perioada conducerea CTE Cuciurgan a decis sa sisteze livrarea energiei electrice in dreapta Nistrului, cu siguranta nu este o coincidenta, ci mai degraba o miscare politica a lui Smirnov care incearca sa demonstreze alegatorilor ca planurile lui au forta si coerenta necesara de a scoate Transnistria din criza politica si economica in care se afla de mai bine de 15 ani.

Astfel, separatistii incearca in disperare, fie prin scrisori sau memorii, adresate lui Putin, fie prin exercitarea unor presiuni economice asupra R. Moldova, sa convinga alegatorii transnistreni ca in ziua de 11 decembrie sa mearga la urnele de vot intr–un numar cat mai mare, pentru ca in urmatorii patru ani sa–si poata legitima actiunile lor ilegale si degradante, atat in fata populatiei din stanga Nistrului, cat si in fata comunitatii internationale.

Dumitru CHITOROAGA


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com