Nr. 61 (17 noiembrie 2005)

 Politic

Deconspirarea Patriarhului
Abia sambata seara, din declaratiile televizate ale Patriarhului Rusiei, Alexei al II–lea, publicul din R. Moldova a aflat ca, de fapt, vizita acestuia este un raspuns la invitatia oficiala, facuta din timp de presedintele Voronin Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Scamatorii de peste Nistru
La 11 decembrie 2005, in Transnistria vor avea loc alegeri in sovietul suprem (organul legislativ al rmn) Continuare 

Tarlev «turnat» la Presedintie?
Va fi sau nu demis prim–ministrul Vasile Tarlev Continuare 

Rusia si Ucraina... au aceleasi interese
Locuitorii din zona de securitate din stanga Nistrului au investit sperante in reluarea negocierilor in format extins privind reglementarea conflictului transnistrean Continuare 

Oameni si Siberii
La navalirea barbarilor bolsevici, in iunie 1940, fiecare a fugit cum a putut si cum a reusit, numai sa scape de furia celor cu care convietuiseram pana atunci pasnic Continuare 

Mor partide, sperante si idealuri
Un interviu cu Ilie Bratu, Miscarea Unionista din R. Moldova (MURM) Continuare 

Deconspirarea Patriarhului

Abia sambata seara, din declaratiile televizate ale Patriarhului Rusiei, Alexei al II–lea, publicul din R. Moldova a aflat ca, de fapt, vizita acestuia este un raspuns la invitatia oficiala, facuta din timp de presedintele Voronin. Nici informatiile de presa, difuzate pana atunci, nici comunicatele Presedintiei nu punctau acest important aspect al vizitei Patriarhului.

Mai mult decat atat, in unul dintre ultimele comunicate se spunea, evaziv, ca "programul vizitei in R. Moldova a Patriarhului Moscovei si Intregii Rusii Alexei al II–lea prevede o serie de actiuni la care va participa presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin".

Astfel, presedintele a organizat o intalnire si o vizita extrem de pompoasa, desfasurata cu un nerusinat si dezgustator lux, pe fundalul saraciei disperate a enoriasilor care, din putinul ce–l au, fusesera obligati de preoti sa sacrifice si ei niste bani "pentru primirea" inaltului parinte. Fiecare a dat cat a putut, unii — din imprumut, doar ca sa ajunga pana la Dumnezeu si jertfa lor, caci, adevaratii crestini stiu bine ca e mult mai primit darul facut din putinul pe care il ai.

Pe parcursul vizitei, insa, bietii crestini au putut sa se atinga doar de "aerul patriarhal", in timp ce inaltul oaspete era insotit cu tot alaiul spre catedrala.

Ordinul

Cel care i–a purtat intru totul de grija Patriarhului a fost presedintele Voronin. El l–a intampinat, respectand ritualul cuvenit in cazul vizitelor intreprinse de sefi de state, la Aeroportul International Chisinau, l–a insotit peste tot, oferindu–i, cuvios, si "Ordinul Republicii", distinctie cu care sunt decorati cativa eroi ai razboiului de eliberare nationala din 1992, marii neinvinsi, Doina si Ion Aldea–Teodorovici, post–mortem, un grup de intelectuali care, dupa ce Voronin l–a decorat pe fostul functionar de partid Ivan Bodiul cu acelasi important ordin de stat (suveran si independent), au refuzat sa accepte aceasta distinctie...

Potrivit Legii nr.292–XIII din 23.11.94 (art. 13), "Ordinul Republicii este distinctia de stat suprema si se confera pentru merite exceptionale in toate domeniile de activitate intru binele Patriei si al omenirii". Meritele Patriarhului Alexei al II–lea "intru binele Patriei" noastre e o tema aparte, in decretul oficial fiind indicat faptul ca ordinul este acordat in semn de recunostinta pentru "devotamentul nestramutat fata de idealurile prieteniei multiseculare dintre popoarele Moldovei si Rusiei". Ca raspuns, sau ca sa nu ramana dator, Patriarhul l–a decorat pe presedintele Voronin cu Ordinul Bisericii Ortodoxe Ruse "Sfantul Dreptcredincios, cneazul Dmitri Donskoi" de gradul I. Mitropolitul Vladimir fiind decorat cu Ordinul "Sf. Serafim de Sarov", de gradul II.

Pe parcursul vizitei nimeni dintre oficiali nu a atins tema stransei complicitati a Patriarhului cu regimul anticonstitutional de la Tiraspol, liderul caruia, Igor Smirnov, a fost distins in repetate randuri cu inalte distinctii ale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Alexei al II–lea a deconspirat si alt aspect al vizitei sale. El a spus in fata camerelor de luat vederi ca, in ajunul sosirii sale la Chisinau, a avut o intalnire cu presedintele Putin care i–a transmis un mesaj special presedintelui Voronin, precizand ca este extrem de satisfacut de discutiile pe care le–au purtat, recent, in cadrul intalnirii lor de la Kazan.

Securitatea

"Ziaristii vor avea posibilitatea sa urmareasca Serviciul Divin la un monitor instalat in preajma Catedralei", indicau comunicatele de presa, remise de Presedintie. Acelasi tratament l–au avut si sutele de enoriasi, adusi cu autocarele din mai multe parohii ale R. Moldova. Sute de politisti, echipati in veste–antiglont, au incercuit Catedrala, blocand accesul enoriasilor in Biserica. Frica de un eventual pericol terorist plana in atmosfera, iar gandul ca pastorii se baricadeaza cu politisti de cei pe care ii pastoresc, amintea de indepartatul sfarsit al lumii, in care am ajuns deja.

Arama pe fata

— Dle presedinte, ii veti face o invitatie similara si Patriarhului Teoctist?

— Nu, n–o sa facem.

— Din ce cauza?

— Noi avem o singura Patriarhie si o singura Mitropolie recunoscuta in R. Moldova, care se numeste Mitropolia Moldovei.

— Pai si Mitropolia Basarabiei a fost recunoscuta...

— Nu este recunoscuta.

Succesorul ameninta cu pumnul

Presedintele si–a insotit oaspetele si la Serviciul Divin oficiat la Manastirea Capriana si la Invrednicirea Arhimandritului Petru (Musteata) ca Episcop de Nisporeni, Vicar al Mitropolitului Chisinaului si Intregii Moldove. Si aceste evenimente au avut loc in mare taina. Desi, in ajun, un numeros grup de preoti au cerut ca arhimandritul Petru Musteata sa nu fie hirotonit, Patriarhia Rusa nu a respectat aceasta cerere, oferindu–i rangul de vicar, adica de cel mai apropiat si eventual succesor al Mitropolitului. Problema retragerii Mitropolitului Vladimir din aceasta functie este discutata demult la Chisinau. Mai multe versiuni, privind eventualul succesor, au fost vehiculate in cercuri bisericesti si lumesti. Potrivit declaratiei proaspatului vicar, toiagul i s–a dat "pentru a conduce". Felul in care, in timpul vizitei la orfelinatul "Dreptul Iosif", unde a fost pusa temelia viitoarei biserici, in zi de sfanta duminica, in chiar preajma Patriarhului, Preafericitul Petru (Musteata) arata din pumn cuiva, din multime, si cheful la care s–a dedat cu acest prilej, dezvaluie esenta unei persoane autoritare, dar si docile care, la fel ca si Mitropolitul Vladimir, nu se va putea opune intentiilor imperiale ale Moscovei. Or, Biserica Ortodoxa din Rusia a fost intotdeauna aproape de puterea politica, relatia sa cu statul rus fiind extrem de stransa.

Delegatia Patriarhiei Ruse a fost cazata in apartamente de lux din hotelul "Codru". Optional, membrii delegatiei au vizitat, ca orice oameni bautori, hrubele de la Cricova. Vizita s–a incheiat cu o receptie oficiala, oferita de presedintele Voronin.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com