Odata cu arestarea directorului "Victoriabank", presa de la Chisinau a emis zvonuri despre o posibila rafuiala a fiului presedintelui Oleg Voronin, presedinte al Consiliului administratiei "Fincombank". Nu am reusit sa obtinem dovezi care ar demonstra acest fapt sau ar dovedi contrariul. Am reusit doar sa punem alaturi cateva fragmente din declaratiile lui Oleg Voronin, dar si a colaboratorilor bancii, facute presei in diferite perioade.
"La 1 iulie 1993 in tara a aparut o institutie financiara de inalt profesionalism si cu perspective: "Fincombank". Initiativa lucratorilor fostei filiale moldovenesti a "Vnesekonombank" (vezi nota la finalul textului) a fost sustinuta de oameni foarte cunoscuti acum. Astfel, unul dintre fondatorii bancii — Oleg Vladimirovici Voronin — a intrat in componenta Consiliului "Fincombank" din ziua infiintarii, in 1997 a fost ales adjunct, iar din 1998 — presedinte al Consiliului bancii. In anii 1996–1998 consiliul "Fincombank" a fost condus de Ion Sturza, iar atunci cand a intrat in componenta Guvernului, el a fost inlocuit de Oleg Voronin. Acum Ion Sturza este adjunct al presedintelui Consiliului bancii.
Numai in ultimul an si jumatate (2001–2002 n.r.) "Fincombank" si–a dublat numarul clientilor si cel de valuta, si–a intreit indicatorii cu privire la credite si depozite. In acest moment, banca continua sa isi extinda prezenta in tara". (Alexei Popov, NM)
"In Moldova piata bancara este supraincarcata si este evident ca in tara sunt prea multe banci," a declarat Gerald van Empel, directorul companiei "Rabo Investment Advisory Agency" (RIAS) , la celebrarea celor 10 ani de la infiintarea "Fincombank". RIAS, a acordat "Fincombank"–ului ajutor tehnic, in baza unui grant al Guvernului olandez. Empel a mai adaugat ca in Moldova consolidarea bancilor este iminenta si ca deja peste 5–10 ani in aceasta tara trebuie sa ramana 3–4 banci. In opinia expertului, bancile Moldovei trebuie sa constientizeze iminenta acestui proces si sa fie gata pentru aceasta."
Loctiitorul presedintelui Consiliului "Fincombank", Ion Sturza la o conferinta de presa a opinat ca lipsa in Moldova a consolidarii sistemului bancar tine de mentalitatea businessului moldovenesc. Consolidarea, in opinia lui, este imposibila atata timp cat "bancile vor fi privite in Moldova ca un instrument, nu ca un business". Ion Sturza mai considera ca anume consolidarea, pe langa alte prioritati, ridica valoarea businessului ca atare."
Presedintele Consiliului "Fincombank" Oleg Voronin: "Una dintre problemele– cheie ale bancii rezida in cautarea unui investitor strategic, venirea caruia va rezolva problema capitalului si a resurselor, de asemenea ar ridica image–ul bancii si a sistemului in general pe arena europeana si mondiala. Fiind intrebat daca actionarii bancii ar fi de acord sa ofere investitorului 50 la suta din actiuni pentru asigurarea dezvoltarii bancii, Oleg Voronin a raspuns afirmativ". (INFOMARKET. 26 iunie 2003)
"Identificarea unui investitor strategic ar permite sa rezistam in conditiile acestei concurente destul de dure", a declarat Oleg Voronin la conferinta de presa cu ocazia celor 10 ani ai "Fincombank". (BASA–BUSINESS, 26 iunie 2003)
"O banca cu capital suta la suta grecesc ICB (Moldova) a incetat sa mai existe de sine statator; a devenit parte a "Fincombank" la definitivarea procesului de contopire. Aceasta vorbeste despre o afacere de succes."
Oleg Voronin: "In timpul convorbirilor, partenerii greci si–au dat acordul la alipirea la noi, precum si a pastrarii denumirii bancii noastre. Partea lor constituie 35 la suta, desi initial partea greaca conta in mod vadit la mai mult."
Prin intelegerea partilor, presedintele actual al "Fincombank" Oleg Voronin este imputernicit sa coordoneze procesele de reorganizare. In principiu se poate spune ca deja conducerea bancii si–a realizat toate scopurile.
Periklis Zavitsanos: "Pentru "Fincombank" aceasta inseamna ca devine astfel partener deplin pe plan international, castigand relatii extinse in lumea bancara."
Oleg Voronin: "Experienta noastra este neinsemnata in comparatie cu experienta bancii grecesti. Munca in comun ne deschide acces larg la pietele financiare internationale. Cred ca procesul de contopire in sectorul bancar va incepe sa prinda la putere deja in timpul apropiat. Problema consta doar in ce fel de metode se vor folosi in fond in acest proces: contopirea, asimilarea sau unificarea cu forta." (Revista "Banki i Finansy" (Profit), nr.9 (64)
"Noi si in continuare nu vom schimba traditiile si nu vom sari peste trepte. Dar ritmul de ascensiune pe scara se va accelera. Banca va deveni mai agresiva".
Astazi in Moldova sunt trei centre de procesare a cardurilor bancare. Primul dintre acestea este detinut de "Victoriabank", al doilea de "Energbank", al treilea — de un grup de banci. Cheltuielile minime pentru procurarea unui centru presupun suma 500.000 usd pentru o cerere maxima de 100–150 carduri din partea clientilor, de aceea investirea in crearea unui sistem propriu de procesare nu are sens. Comparand cheltuielile necesare pentru crearea si deservirea procesorului cu cele necesare pentru serviciul ca atare acordat de alta banca, am ales varianta a doua. Acum cardurile "Mastercard" emise de "Fincombank" sunt deservite la centrul de procesare de la "Victoriabank." (Reporter.md, 2002)
"Odata cu implinirea a 10 ani, "Fincombank" a deschis ce–a de–a 10 filiala, care este plasata in orasul Ungheni. La deschiderea oficiala a participat primarul orasului Ungheni, Vitalie Vrabie care a declarat: "Acum un an, cand inca nu avea o filiala aici, banca ne–a ajutat la finantarea proiectului de gazificare a orasului." Oleg Voronin a declarat atunci: "Noi sustinem initiativele intreprinzatorilor, intelegand pe drept, ca banca nu poate trai mai bine decat clientii sai." (Reporter.md)
"Astazi "Fincombank" nu trebuie sa demonstreze nimic nimanui. Indicii obiectivi si reputatia vorbesc de la sine", a declarat Victor Hvorostovschi. (LP)
"Vneseconombank" (Vneshekonombank SSSR) a aparut in 1924 in Uniunea Sovietica, in rezultatul schimbarii denumirii bancii Rosiickii Kommerceskii Bank. Filiale ale acestuia au fost deschise in toate republicile sovietice, inclusiv RSS Moldoveneasca. Prin aceasta banca au fost deservite toate operatiunile de import–export ale fostei URSS. In octombrie 1991, 10 republici sovietice au semnat un "memorandum de intelegere reciproca", semnat si de Moldova. In conditiile destramarii URSS, filialele bancare ale "Vneseconombank" au fost preluate de fostele structuri ale fostului partid comunist.
«Victoriabank»
Actionarii bancii:
1. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare– Finanteaza procesul de tranzitie economica a tarilor din Europa de Est si CSI. ponderea in capitalul statutar — 15.06 %
2. Alpha Bank Romania S.A. — Una dintre cele mai mari banci din Romania specializata pe clienti corporativi. ponderea in capitalul statutar — 12.50 %
3."LR–Uniune"SRL (Moldova)– ponderea in capitalul statutar — 9.81 %
4."Atrium Limited" (Belize)– ponderea in capitalul statutar — 5.76 %
5."Program–Invest" SRL (Moldova)– ponderea in capitalul statutar — 5.76 %
6."AVB — PRIM" SRL (Moldova) — ponderea in capitalul statutar — 5.76 %
7."Victoria Invest Limited" (Marea Britanie)– ponderea in capitalul statutar — 5.76 %
8."Financial Investments Corporation Limited" (Marea Britanie) — ponderea in capitalul statutar — 5,61 %
Consiliul de Administratie
Presedintelel Consiliului de Administratie, Alexandru Tanase Senior Banker, BERD
Presedintele Bancii. Membru al Consiliului de Administratie, Victor Turcanu, Presedinte al Comitetului de Directie, BC "Victoriabank" S.A.
Prim–Vicepresedinte al Consiliului de Administratie, Plahotniuc Vladimir, Director General, ICS "Petrom–Moldova"S.A.
Vicepresedinte al Consiliului de Administratie, Radu Gratian Ghetea, Prim–Vicepresedinte Executiv, Alpha Bank Romania SA, Presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor
Prim–Vicepresedintele bancii. Membru al Consiliului de Administratie, Galina Proidisvet,
Prim–Vicepresedinte al Comitetului de Directie, BC "Victoriabank" S.A.
Membru al Consiliului de Administratie, Andrusca Tamara, Director Economic I.C.S. "Petrom–Moldova" S.A.
Membru al Consiliului de Administratie, Pascarel Ecaterina, Sef serviciu financiar ICS "Petrom–Moldova" S.A.
Echipa de Garda