Nr. 57 (20 octombrie 2005)

 Investigatii

Istoria unui galben
Oleg Voronin: «Contopire, asimilare sau unificare fortata» Continuare 

Detinutii din Izolatorul nr.3 au umplut Parlamentul de scrisori
Zilnic, din numarul extrem de mare de scrisori adresate Parlamentului de catre cetatenii acestui stat, o parte considerabila ajunge la Comisia pentru drepturile omului. Continuare 

CMC — lupul care a mancat iezii
La inceputul lunii august, 2005, Consiliul Municipal Chisinau (CMC) a adoptat o decizie despre care mass–media oficiala a preferat sa taca, chiar daca aceasta viza una dintre temele preferate in ultimul timp si anume, acordarea unor terenuri de pamant, din raza Chisinaului, in conditii "speciale". Continuare 

Intre «Intercapital» si «Delphin»
In timp ce autorul uneia dintre primele piramide financiare din Moldova a fost cautat ani in sir si abia acum a fost extradat din Romania, moldovenii au trecut Prutul ca sa isi piarda banii in alta afacere de acelasi gen. Continuare 

Intre «Intercapital» si «Delphin»

In timp ce autorul uneia dintre primele piramide financiare din Moldova a fost cautat ani in sir si abia acum a fost extradat din Romania, moldovenii au trecut Prutul ca sa isi piarda banii in alta afacere de acelasi gen. Microbuze pline cu cetateni ai Moldovei, fiecare avand cate 2000–3000 de euro treceau Prutul ca sa se inscrie intr–o noua escrocherie, numita "Delphin International"

Cetatenii Moldovei au devenit in acest an victime ale unui nou joc financiar, deja peste hotarele republicii. De data aceasta o piramida numita "Delphin International" a captivat interesul oamenilor creduli si dornici de a–si imbunatati situatia materiala. Principiul de activitate al "Delphin International" rezida in achizitionarea "Cartii Succesului", care costa peste 2290 de euro. Aceasta carte face parte din "pachetul de instruire", care mai contine seminarii si conferinte menite sa atraga oamenii sa investeasca bani sub pretextul ca vor castiga mai apoi inzecit. Pana la urma, castigurile mari erau impartite doar intre cativa dintre conducatorii afacerii, celelalte sute si mii de oameni devenind mai saraci decat au fost, ramasi la talpa piramidei financiare in timp ce cei de la varf continuau acumularile. "Delphin International" activeaza deja de cativa ani in Romania, astfel incat cu mai multe luni in urma primele victime ale acestei piramide financiare s–au adresat la politie acuzand fraude si delapidari financiare. Inspectoratul General al Politiei Romane a lansat mai multe avertismente cu privire la extinderea retelelor de castiguri rapide, in fapt escrocherii adevarate. Intr–un comunicat al MAI din Romania se spune ca "activitati de tipul asa–ziselor jocuri sau circuite financiare de tip piramidal, sub diferite forme de organizare si desfasurare (DELPHIN, SOCIETY CLUB etc.)" au impanzit Romania. Din verificarile politiei, aceste afaceri sunt "activitati de natura celor interzise, conform Legii privind comercializarea produselor si serviciilor de piata si Hotararii Guvernului privind autorizarea jocurilor de noroc".

Fiind compromisa in acest fel activitatea piramidei "Delphin International" in Romania, capii acestei structuri au descoperit piata de racolare a unor noi "investitori–filantropi" in R. Moldova. Succesul racolarii in Moldova rezida in "vizite de studiu in Romania", organizatorii asigurandu–le transportul pana la locul conferintei, unde ai nostri trebuiau sa semneze un contract intr–un singur exemplar care ramanea la patroni, sa plateasca suma de 2290 de euro si sa nu divulge mecanismul, obligandu–se sa atraga noi si noi oameni in aceasta cursa, care vor trebui sa verse aceeasi suma de 2290 de euro.

La cravata si fara bani

"Aceasta "afacere" mi–a propus–o o cunostinta de–a mea, care activeaza acolo. La 27 august am fost dus cu autocarul de la Chisinau spre Roman ca sa aflu cica cum pot sa fac bani. Totul este elegant, esti obligat sa ai cravata, daca nu ai, nu poti intra, poti sa procuri o cravata la intrare cu numai 100.000 Lei, si dupa 5 ore de lamuriri delphinice am plecat cu toata grupa cu care am venit de la Chisinau spre hotelul "Roman", acolo iarasi ne–a explicat si ne–a hipnotizat dl Marius, cica managerul nostru. Si mi–au zis ca pana miercuri trebuie sa dau banii, nu am gasit banii si mi–au extins terminul pana vineri, dar nu am putut obtine credit de la banca, caci trebuia sa pun apartamentul gaj, dar din cauza unor chestiuni nu a fost posibil", a declarat una dintre persoanele fericite care a reusit sa nu investeasca in aceasta piramida.

Politia din Romania a solicitat colaborarea politiei din R. Moldova la identificarea victimelor si la stabilirea volumului fraudei comise de "Delphin International". La Biroul de presa al MAI din Moldova am fost informati ca in orasul Roman au fost despuiati de bani cateva zeci de cetateni din Moldova. In timp ce politia abia lanseaza ancheta in cazul cetatenilor R. Moldova victime ale piramidei "Delphin", cu cateva saptamani in urma, datorita unui alt act de cooperare transfrontaliera, dintre Romania in Moldova a fost extradat Vasile Caras, fondatorul unei mari escrocherii numita "Intercapital", care a fost una dintre primele piramide financiare din Moldova, initiata cu 10 ani in urma. Amintim ca atunci cel putin 2000 de pensionari din Chisinau si–au depus economiile la "Intercapital" in schimbul promisiunii ca vor primi dobanzi de 60 la suta anual. Oamenii nu au primit nici dobanzile, nici chiar depunerile, deoarece sumele dividendelor promise depaseau cu mult valoarea depozitelor reale. La 22 septembrie Vasile Caras a intrat din nou pe mana politiei din Moldova, iar instantele judiciare incearca sa identifice imobilele acestuia din vanzarea carora ar putea fi despagubiti fostii deponenti.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com