Dezavantajarea si marginalizarea femeilor din mediul rural a atins cote ingrijoratoare, fiind o rusine a noastra in contextul comunitatii europene. Nici in Parlament si nici in Guvern femeile nu au o voce. In ultimii ani fenomenul discriminarii femeilor a constituit una dintre preocuparile majore, in primul rand, a jurnalistelor. Reflectand conceptia europeana a egalitatii sanselor dintre barbat si femeie, un grup de ziariste au fondat in 1998 Clubul Ziaristelor din Moldova "Zece Plus". Este una dintre cele mai importante organizatii neguvernamentale care reprezinta nu doar interesele femeilor jurnaliste, dar si a tuturor reprezentantelor sexului frumos.
Clubul sia inceput activitatea in cadrul Programului Femei al Fundatiei SorosMoldova, avand drept obiectiv atentionarea opiniei publice, de asemenea, asupra celorlalte disfunctii sociale violenta domestica, traficul cu fiinte umane, problemele mamei si a familiei.
Posibilitatile restranse de exprimare a femeilor de la noi, existand mentalitatea patriarhala in ceea ce le priveste, nea condus la ideea tiparirii unui buletin, pe care lam difuzat in primii ani gratuit in toate localitatile, a declarat Maria Saharneanu, membra fondatoare a organizatiei. Ziaristele, ca si toate femeile din societatea noastra, activeaza in aceleasi conditii de concurenta neloiala. Majoritatea institutiilor de presa sunt conduse de barbati, a remarcat domnia sa. Desi are deseori pregatire profesionala mai buna, femeia nu este acceptata in functii de decizie. In redactiile mediilor de informare de la noi, ea este remunerata cu aproximativ 72% din salariile barbatilor.
Astfel, activitatea clubului sa axat in principal pe informarea femeilor in ceea ce priveste situatia lor comparativ cu a celor din tarile dezvoltate. Am incercat sa demonstram profesionalismul nostru, ca ne putem apara drepturile de ziariste si femei, sustine Maria Saharneanu.
In aceasta perioada Clubul "Zece Plus" a intensificat cooperarea cu reprezentantele din mediul rural. Am incercat sa le amintim despre drepturile lor constitutionale, a situatiei lor comparativ cu a celor din comunitatea europeana. Pe cele mai active le promovam in functia de primar, a mai afirmat domnia sa. Celebrul banc al omului si femeii care merge pe drum mai functioneaza. Am incercat sa schimbam vechea mentalitate, a relevat Maria Saharneanu.
Clubul "Zece Plus" implementeaza politicile de gen in societate prin informare consecventa. In primii trei ani de la fondare localitatile rurale au beneficiat de gratuitatea unui buletin destinat femeilor. Activitatea acestor jurnaliste au starnit reactii adverse. Pe de o parte, erau tinta unor persiflari din partea colegilor privilegiati, iar pe de alta parte, sau bucurat de recunoastere si mult entuziasm in teritoriu.
Ele exploreaza domeniul studiului genurilor si al imaginii femeii in societate, care a ramas proiectata de educatia din perioada sovietica, cu cliseele ei, perpetuanduse in educatie. Femeia nu este inferioara, are aceleasi capacitati asemeni barbatului, doar ca necesita posibilitati similare de afirmare. Publicatia ziaristelor de la "Zece Plus" sa bucurat de recunoastere la sate. Au inceput sa activeze mai multi corespondenti in republica. Spre regret, continuitatea acestui proiect nu a mai fost posibil. Este unul dintre multiplele exemple in societatea civila de la noi cand fara sprijinul statului durabilitatea si continuitatea proiectelor sustinute doar de donatorii straini nu au sort de izbanda. In Olanda, spre exemplu, statul finanteaza 50% din activitatile organizatiilor neguvernamentale, adica preia structurile formate pentru a le asigura continuitatea. Doar atunci cand in R. Moldova, observa specialistii, se va imbunatati conlucrarea dintre stat si societatea civila, va fi instaurat un climat favorabil supravietuirii si impactului permanent al sectorului civil.
Si in conditiile de subfinantare, Clubul "Zece Plus" a gasit o modalitate de perpetuare a intentiilor lor. Ziaristele au obtinut noi subventii pentru elaborarea si editarea a trei volume realizate de femei. Femeile fiind conduse de barbati, nu au putut sasi exprime si sasi comunice opiniile privind schimbarile sociale, a explicat Maria Saharneanu. Am dorit sa dam cuvant femeilor, pentru a afla cum razboiul, deportarile, foametea si alte evenimente nefaste din secolul trecut leau influentat viata. De obicei, ele traiesc consecintele. Toate manualele de istorie sunt scrise de barbati, femeia ramane in afara acestor studii.
Femeia factor de stabilitate in zona transnistreana de conflict este proiectul in derulare al clubului. Sunt intervievate femei din Transnistria implicate in schimbarile democratice de la `89 incoace. Probabil, putini barbati au fost capabili sa se astearna in fata tancurilor atunci cand a fost cazul. Femeile noastre au facut acest lucru. Ele deseori sunt mai responsabile si sunt capabile sa simta acutizarea si gravitatea conflictelor create de barbati. Au avut curajul sa se opuna unor asemenea situatii.
Concluziile ziaristelor "Zece Plus" este ca in Moldova avem un potential substantial feminin care ar putea fi utilizat in luarea deciziilor. Avem destule femei instruite, informate, care ar putea activa in structurile statale. Atata timp cat femeia nu are acces acolo unde se adopta legea, unde trebuie sa se execute, efortul ei ramane nevalorificat. Trebuie sa luptam ca femeile sasi ocupe locurile cuvenite pentru a lua decizii de schimbare a vietii noastre, a mai declarat Maria Saharneanu.
Angelina OLARU