La inceputul lunii august, 2005, Consiliul Municipal Chisinau (CMC) a adoptat o decizie despre care massmedia oficiala a preferat sa taca, chiar daca aceasta viza una dintre temele preferate in ultimul timp si anume, acordarea unor terenuri de pamant, din raza Chisinaului, in conditii "speciale".
Subiectul peste care sa lasat tacerea presei si a opiniei publice se refera la repartizarea a 6 ha de teren intro zona privilegiata a Chisinaului. CMC a oferit acest extins sector, de pe colina din preajma Circului National, Centrului comercial "Green Hills". Decizia CMC a pus punct oricaror alte intentii de a valorifica in alte scopuri acest teren, disputat de mai mult timp de catre autorii diferitor proiecte.
De ce a tacut si mai tace presa oficiala despre acest subiect? De ce a devenit tabu tema repartizarii unui impresionant teren in raza municipiului Chisinau? De ce nu mai e la fel de preferata, precum era pe parcursul campaniilor politice? Cine si cum a luat aceasta decizie, in lipsa functionarilor Primariei, acuzati de repartizare frauduloasa a terenurilor si cercetati in stare de arest de mai mult timp? Daca "hotii" au fost prinsi si urmeaza a fi judecati, cine sunt cei ramasi la libertate, implicati in afacerea cu cele 6 ha de pamant, destinate initial constructiei unui complex de distractii si agrement pentru copii "Trei iezi"?
Iulian Filip, scriitor, seful Departamentului cultura al Primariei municipiului Chisinau: "Problema dislocarii "Satului Trei Iezi" in zona Circului din Chisinau nu mai este una actuala, deoarece, acum cativa ani, a si fost adoptata o decizie care prevede amplasarea acestui complex intrun loc de pe Calea Iesilor. Eforturile noastre de a edifica "Satul Trei Iezi" in zona Circului, acolo unde copiii sar fi simtit cel mai bine, a esuat, deoarece au existat numeroase impedimente birocratice care au blocat realizarea proiectului nostru. De 6 ani deja activeaza Academia copiilor, care este elementul central al conceptiei noastre."
Consilieri municipali spun ca demersul administratiei "Green Hills" referitor la alocarea celor 6 ha de teren este unul mai vechi. Refuzul repetat al consilierilor municipali de a vota in favoarea acestei cereri, taraganarea solutionarii problemei, a determinat administratia "Green Hills" sa actioneze in judecata Primaria. Judecata, fara prea multe ezitari, a luat o decizie, in temeiul careia obliga CMC sa satisfaca cererea "Green Hills". Astfel, la inceputul lunii august, CMC a hotarat alocarea terenului respectiv Centrului comercial "Green Hills".
"A fost o decizie ilegala. Nici o instanta de judecata nu poate indica organelor administrarii publice sa acorde terenuri unor agenti economici. Consilierii au votat, fiind ghidati de presiunile fractiunii comuniste", isi aminteste Oleg Cernei, consilier AMN. Tot el spune ca, pe parcursul acelei sedinte, mai multe persoane necunoscute, care reprezentau "Green Hills"ul au "discutat" intre patru ochi cu unii consilieri independenti, pe care iau determinat sa voteze in favoarea acestei decizii, desi acestia declarasera ca nu vor sprijini aceasta tranzactie.
"Este adevarat, au fost mai multi reprezentanti ai "Green Hills" care discutau cu noi din partea consilierului economic al presedintelui Voronin, Oleg Reidman, care, potrivit CVului sau, a detinut functia de vicedirector al acestui Centru comercial", nea declarat, sub acoperire, unul dintre consilierii municipali independenti.
A exercitat sau nu consilierul economic al presedintelui, Oleg Reidman, presiuni in cazul luarii acestei decizii? Desi am insistat sa aflam raspunsul consilierului prezidential la aceasta intrebare, transmitand si un demers secretarei, raspunsul lui Reidman ramane necunoscut.
Veaceslav Ionita, doctor in economie, expert la IDIS "Viitorul" sustine ca decizia CMC contravine art. 84 al Legii despre Administratia Publica Locala care prevede ca instrainarea, concesionarea, arenda si locatiunea terenurilor se fac, in mod obligatoriu, prin licitatie publica, organizate in conditiile legii.
Exceptii constituind doar cazurile in care vreo institutie solicita dreptul asupra unor terenuri aferente, or, Circul nu este, cel putin deocamdata, o locatiune aferenta "Green Hills"ului.
Ce veti construi in preajma Circului? La "Green Hills", in anticamera directorului am aflat ca, deoarece recent a fost edificat un complex comercial, cele 6 ha ar fi destinate altor obiective. "Nu pot sa va spun pentru ce a luat acest pamant presedintele nostru", nea raspuns interlocutoarea, precizand ca nu este vorba de presedintele Voronin, ci de Mihail Titov.
Consilieri municipali precizeaza insa ca decizia CMC prevedea constructia unui nou complex comercial "Green Hills" si nu alt obiectiv, inaltat la discretia directorilor din fata si a celor din umbra acestui centru.
Camelia PRODAN