Nr. 56 (13 octombrie 2005)

 Investigatii

Demnitari de stat predau romanofobia in limba rusa
Recent Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului a emis hotararea cu privire la acreditarea Universitatii "Scoala Antropologica Superioara" Continuare 

Acasa la Voronin
Satenii lui Voronin persecutati pentru credinta Continuare 

Uite–i coruptii, nu–s coruptii
Balbaiala procurorului general, Valeriu Balaban, in sedinta Parlamentului de vinerea trecuta, in care a solicitat lipsirea de imunitate a trei deputati din fractiunea "Moldova Noastra" a pus in dificultate si chiar a ridiculizat fractiunea majoritara. Continuare 

Sterbet–Valcu–Balaban — trei intr–o legenda
Cele mai autoritare institutii ale statului nu respecta legea cu privire la petitii. De la un caz la altul, instantele dau raspuns la petitii in niste formule tehnice, formale, care nu pot solutiona problema decat ipotetic. Continuare 

Acasa la Voronin

De mai bine de jumatate de an, locuitorii satului Corjova, raionul Dubasari, bastina presedintelui Vladimir Voronin, nu pot pune piatra de temelie a unicii biserici din localitate. Ori de cate ori, corjovenii incep lucrarile militienii transnistreni dau buzna pe "santier", amenintand oamenii cu dosare penale.

La 7 octombrie, circa 30 de barbati si femei, "inarmati" cu harlete si lopeti, s–au adunat la claca in centrul satului, locul unde urma sa fie inaltata biserica "Adormirea Maicii Domnului". Insa, "santierul" era incercuit de vreo 15 militieni. "Oamenii legii" le–au spus verde–n fata corjovenilor: "Nu veti construi nimic pe pamantul lui Smirnov!"

Pret de cateva ore corjovenii in frunte cu primarul satului Valeriu Mitul au asteptat ca militienii sa–si retraga "posturile" dislocate in localitate. Insa, in zadar au sperat...

"Acum doua luni, am facut rost de tehnica speciala pentru inceperea sapaturilor, insa iarasi am fost impiedicati de militieni, care ne–au arestat tehnica. Am fost nevoiti sa ne retragem, in caz contrar riscam sa fim intemnitati. Insa, satenii nu au renuntat la ideea constructiei unei biserici. La 5 octombrie, am organizat adunarea satului si am convenit ca peste doua zile sa incepem constructia... povestea s–a repetat", spune primarul.

Preot la militie

Separatistii nu s–au oprit aici. In seara zilei de 6 octombrie, ei l–au "ridicat" de acasa pe parintele Rodion, silindu–l sa–i urmeze la comisariatul de militie din Dubasari.

"Era seara si lucram in ograda. La poarta au batut doi militieni si mi–au spus ca seful lor vrea sa discute cu mine. Nu mi–au prezentat nici o citatie, dar m–au asigurat ca fac rost de una. Am fost nevoit sa–i urmez... In birou ma astepta comisarul si alti trei subalterni. Nu le tin minte numele, deoarece nu s–au legitimat. M–au interogat de unde sunt, ce caut aici etc. Ei mi–au "explicat" ca ma aflu intr–o "tara" straina si ca sunt folosit pentru a tulbura apele in "statul" lor. Cica pentru a deschide o biserica in localitate am nevoie de permisiunea Mitropoliei transnistrene. M–au avertizat ca daca voi insista sa construiesc biserica, atunci voi fi deportat din zona. Nu este corect, deoarece menirea preotului nu este de a face politica, ci sa slujeasca Domnului", reconstituie firul evenimentelor parintele Rodion.

Acte nerecunoscute

Primarul satului spune ca actiunile transnistrenilor sunt ilegale, deoarece satul este sub jurisdictia R. Moldova. In 2001, administratia locala din Dubasari a adoptat o hotarare prin care a autorizat constructia unei biserici in satul Corjova. Insa, din lipsa banilor inaltarea lacasului sfant nu putea fi efectuata.

"Le–am prezentat actul cu pricina, dar transnistrenii nici nu doreau sa–l vada, spunandu–mi ca nu este valabil. Cica, trebuie altul. Nu am avut incotro, de aceea am depus o plangere la Procuratura din Dubasari si la toate organele de resort pentru a interveni in solutionarea problemei", spune Valeriu Mitul.

Potrivit juristilor "Promo–lex", militienii au incalcat flagrant dreptul corjovenilor la asociere, libertatea de gandire, constiinta si religie din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

"Biserica este separata de stat"

Alexandru Fenchea, seful Directiei informatii si analiza din cadrul Ministerului Reintegrarii, a spus ca "biserica este separata de stat, de aceea ministerul nu se poate implica in incidentul din 7 octombrie". "Retinerea persoanelor si alte metode de persecutie a locuitorilor din satele din zona de securitate ne demonstreaza ca militienii transnistreni incalca prevederile acordului moldo–rus din 21 iulie 1992 "cu privire la principiile de baza privind reglementarea conflictului transnistrean", a mai mentionat Alexandru Fenchea.

Scrisori de protest

Vadim Cheibas, secretarul Mitropoliei Moldovei, ne–a spus ca IPS Vladimir a expediat oficialilor din asa–zisa rmn o scrisore prin care le cere "sa–i lase pe cetatenii din Corjova in pace".

I–am solicitat Nataliei Visanu, purtatorul de cuvant al presedintelui R. Moldova, sa comenteze incidentul din Corjova, insa am fost rugati sa revenim cu un telefon saptamana viitoare. Atunci, cica Vladimir Voronin "va fi mai putin ocupat..."

Ajutor de la "curte"

In Corjova, satul de bastina a lui Vladimir Voronin, satenii merg la slujbe acolo unde "pica" — in Dubasari sau la Cocieri. Bunaoara anul acesta, rugaciunile de Sfintele Pasti fetele bisericesti le–au citit, in ploaie si frig, langa piatra de temelie a bisericii "Adormirea Maicii Domnului". Locuitorii sunt nemultumiti ca slujbele la Dubasari sunt tinute in limba rusa, iar preotul combina politica cu religia si nu ezita sa–i "injure" pe moldoveni.

In 2001, cand Vladimir Voronin a ajuns "nacialnik" in capitala, oamenii au sperat ca, in curand, cosmarul vietii lor va lua sfarsit. Atunci un grup de evlaviosi a mers la "curte" pentru a cere ajutorul presedintelui la constructia bisericii din sat. Il vedeau pe presedinte la televizor cum isi facea semnul crucii prin catedrale si manastiri si si–au zis ca va fi de acord sa devina ctitorul lacasului sfant din Corjova.

Initiative pe hartie...

In urma intrevederii cu seful statului, corjovenii au iesit zapaciti de–a binelea. Oamenii nu au inteles daca sa astepte sau nu ajutor de la consateanul lor. Dar si–au zis ca mai bine ar fi, totusi, sa astepte... Au trecut un an, doi, insa presedintele tace. In 2003, oamenii l–au rugat pe Valeriu Mitul sa ceara bani de la stat pentru constructia bisericii. In zadar a batut primarul pe la usile Presedintiei si Guvernului, peste tot i se spunea ca "statul nu are bani", sugerandu–i sa adune finantele de la locatari sau agenti economici. Asta, dupa ce in 2002 seful statului vine cu initiativa ca toti ministrii si oficialii de stat sa ctitoreasca cate o biserica...

Irina Codrean


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com