Recent Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului a emis hotararea cu privire la acreditarea Universitatii "Scoala Antropologica Superioara" (SAS). Aceasta institutie de invatamant superior din Moldova are grupe de studii numai in limba rusa si a fost fondata de doi demnitari de stat: Mark Tkaciuk, consilier prezidential, si Alexei Tulbure, reprezentantul Moldovei la Consiliul Europei.
In hotararea ministeriala nr. 417, semnata de ministrul Victor Tvircun, se spune ca Scoala Antropologica Superioara a fost acreditata in baza Legii Invatamantului, a raportului de autoevaluare a universitatii in cauza si a altor rapoarte, in baza carora Colegiul Ministerului a hotarat: "Se acrediteaza Universitatea "Scoala Antropologica Superioara" cu specialitatile Antropologie, Informatica. A se elibera Universitatii "Scoala Antropologica Superioara" Certificat de acreditare."
La anticamera acestei universitati am fost informati ca aceste specialitati se studiaza cu adevarat, numai ca toate grupele sunt cu predare numai in limba rusa si ca oricine doreste sa se inscrie la aceasta institutie de invatamant superior din Moldova trebuie sa cunoasca bine rusa. Si siteul Scolii Antropologice din Moldova este facut doar in rusa si nu are nici o pagina in limba romana, in timp ce unele articole scrise de fondatorii si colaboratorii universitatii lauda "pluralismul lingvistic din Moldova" si critica "elita politica de la Chisinau educata de istoria sterila a romanilor".
Cu putin timp inainte de a (re)acredita aceasta institutie de invatamant, Ministerul Invatamantului din Moldova a finalizat maratonul de aderare la Procesul de la Bologna, care echivaleaza actele de studii din Moldova cu cele similare ale institutiilor de invatamant din UE.
In acest context, Viorelia MoldovanBatranac, viceministru al Educatiei, a declarat anul trecut la conferinta rectorilor universitari din tarile riverane Marii Negre ca deja din 2004 "diplomele de absolvire a institutiilor de invatamant superior au fost perfectate in doua limbi limba de stat si limba engleza", ceea ce pune intrun context neadecvat diplomele emise de universitatile moldovenesti cu predare exclusiva in limba rusa.
Amintim ca sintagma "limba de stat" nu are utilizare la Scoala Antropologica, iar fondatorii ei, oameni cu functii inalte de stat, siau exprimat in repetate randuri atitudinea negativa fata de limba romana.
Presedintele acestei universitati nu se afla la Chisinau de mai multi ani. Numele lui este Alexei Tulbure, reprezentantul Moldovei la Consiliul Europei (CE), cu sediul la Strasbourg. Amintim de alocutiunea sa memorabila din decembrie 2003, cand a acuzat conducerea Romaniei de faptul ca nu trateaza corespunzator identitatea moldoveneasca. "Alocutiunea sa la sedinta Comitetului de Ministri al CE a provocat un adevarat scandal diplomatic. Potrivit insinuarilor acestuia, facute pe o tonalitate agresiva, Romania a fost acuzata ca submineaza suveranitatea R. Moldova. Tulbure sa referit la suportul Romaniei pentru sustinerea studierii limbii romane si a istoriei Romaniei in scolile moldovenesti, prin acestea promovand xenofobia si antisemitismul", se spune intrun comentariu publicat atunci pe siteul ADEPT.
Tot atunci postul de radio "Europa Libera" a citat chiar din declaratiile lui Alexei Tulbure: "Presedintele Romaniei va trebui sa recunoasca existenta identitatii nationale moldovenesti, separata de identitatea romaneasca, mai devreme sau mai tarziu," sau "Nimeni nu pune la indoiala ca limbile moldoveneasca si romana sunt identice, dar fiecare are dreptul la autodeterminare si cetatenii Moldovei trebuie sasi exercite acest drept." Zeci de ziare si agentii de presa au prezentat si analizat acest discurs, blamand agresivitatea reprezentantului Moldovei la CE.
"Eu am ascultat cu cata agresivitate a vorbit Alexei Tulbure. Cinei Alexei Tulbure ? Cine ia dat voie lui Tulbure sa puna note unui alt stat? Nici ministrul de Externe nu sia permis sa spuna ce a spus Tulbure. Deci acest Tulbure ii place cuiva. Eu am fost ambasador in Romania. Va declar cu toata seriozitatea ca niciodata nam simtit din partea fostului si actualului presedinte al Romaniei actiuni sau gesturi care sa lezeze interesele R. Moldova. Dimpotriva, am fost sustinuti de Romania in toate organismele internationale. Anume Romania a fost prima tara care a recunoscut independenta R. Moldova. Declaratii de genul celei facute de Tulbure sunt provocari menite sa atate dusmania interetnica", a declarat fostul ambasador Grigore Eremei in "Jurnal de Chisinau".
Cu toate aceste aprecieri, peste cateva luni, in februarie 2004, Alexei Tulbure a fost numit "antirasistul anului" pentru activitati de "dezvaluire a xenofobilor moldoveni". Astfel Organizatia de tineret a Asambleei Helsinki in Moldova si revista antirasista "Collaj" iau atribuit lui Tulbure acest titlu, emitand un comunicat de presa din care citam: "Ii suntem recunoscatori lui Alexei Tulbure pentru faptul ca la nivel international si local condamna manifestarile de xenofobie. Ii suntem recunoscatori pentru munca eficienta pe care o desfasoara la CE, dezvaluind xenofobii moldoveni".
Potrivit DEXului, notiunea de xenofob denota "persoana care manifesta ura fata de persoane de alta nationalitate sau fata de alte popoare". Acest termen sar putea referi cel putin la autorii expresiilor "elita politica de la Chisinau, educata de istoria sterila a romanilor" sau "din trecutul romanesc nu apareau contururile unui viitor plin de sperante al Moldovei" sau "insasi varianta de export al istoriei romanilor pentru Moldova aminteste mai mult de istoria Cambodiei din timpurile lui Pol Pot". Acestea sunt spicuiri din articolul "Cito takoie Moldavia. Ekonomiceskaia antropologhia", scris de Mark Tkaciuk si plasat pe siteul Scolii Antropologice Superioare. Acest articol a fost scris de Tkaciuk pe cand era deputat PCRM in Parlament, fiind mentinut si pana azi, cand indeplineste functia de consilier al presedintelui R. Moldova, institutie care trebuie sa apere drepturile tuturor etniilor din acest stat. Pentru o perioada, Mark Tkaciuk a fost rectorul Scolii Antropolgice, iar acum cumuleaza functia de consilier prezidential cu cea de lector de antropologie economica si de tehnologii PR, la fel si cu cea de redactorsef al revistei "Stratumplus", editata in cadrul aceleiasi institutii.
Tot din articolele scrise de el citam: "Pentru Moldova este o legitate ca baietii pretins inteligenti de la CAIRO sau ministrulcomunist (!) Ilie Vancea sa fie purtatori carismatici ai instinctelor neandertaliene, care lupta cu limba rusa si cu istoria Moldovei" sau "spre deosebire de Tarile Baltice si de Caucaz, in Moldova nu sa micsorat numarul casatoriilor mixte, nici numarul ziarelor de limba rusa".
Sa revenim insa la aceasta scoala proaspat acreditata care contrazice fobiile emise de impostorii de la Tiraspol, generand alte fobii in perimetrul strazilor Zimbrului nr. 10 si Stefan cel Mare nr. 154, adrese care unesc Presedintia si SAS.
De fapt, printre profesorii universitatii sunt si alte nume care reprezinta institutii independente, menite sa apere echitatea si corectidudinea tuturor institutiilor de invatamant superior sau a profesorilor universitari, cum ar fi Constantin Gaindric, presedintele Comisiei Superioare de Atestare, care de asemenea preda aici.
Pe lista de parteneri ai acestei universitati gasim numeroase institutii filoruse din Moldova si din Federatia Rusa: Universitatea Slavona din Chisinau, Universitatea Municipala din Chisinau (fostul rector al careia este acum Ambasador in China), Centrul de cercetari rusesti de la Paris, Universitatea de Stat din SanktPetersburg, Institutul de Istorie al AS a Rusiei.
Si lista de organizatiii neguvernamentale care isi afiseaza parteneriatul cu SAS este una speciala. Printre acestea se afla Organizatia "Ðóäü Maetonium", condusa de acelasi consilier Mark Tkaciuk, organizatia neguvernamentala "Generatia Europa", care a deservit niste proiecte in colaborare cu CE, dar si Fondul Initiativelor Culturale "Lumea oglinda pentru Moldova".
Fondatorul acestei organizatii este Mihail Titov, proprietarul lantului de magazine "Green Hills". Iata doar cateva fragmente curioase din statutul acestei organizatii. "Activitatea Fondului are un caracter in exclusivitate obstescfolositor", se spune in capitolul 1, dupa care urmeaza Scopurile Fondului si Metodele de Realizare printre care enumeram "participarea la programe nationale si internationale pentru primirea comenzilor sociale si a subventiilor de stat; investirea mijloacelor financiare disponibile in activitati comerciale pentru marirea fondurilor financiare si pentru crearea intreprinderilor comerciale; crearea editiilor proprii de presa si a altor massmedia, cum ar fi televiziuni sau retele Internet.
Pentru realizarea acestor scopuri, Fondul isi descrie urmatoarele drepturi: sa isi reprezinte interesele in organele de stat si in alte organizatii; sa isi creeze propriile institutii massmedia sau sa le foloseasca pe cele de stat; sa plaseze in tara si in strainatate bunuri materiale, si sa le pastreze; sa primeasca in folosinta si sa cumpere sectoare de pamant, complexe de proprietati, imobile si bunuri mobile. Printre sursele de venituri ale Fondului sunt enumerate la punctul C "alocatii din bugetul national public". Acest statut a fost inregistrat de catre Ministerul Justitiei la 25 aprilie 2003.
Un alt partener al SAS, la capitolul "Structuri de stat", este numita reprezentanta nationala a Companiei Teleradio Internationale "Mir" in Moldova. In cooperare cu acest post a si fost produs ciclul de emisiuni despre Stefan cel Mare, prezentat in limba rusa de Constantin Staris.
Exista si structuri comerciale care sustin proiectul filorus "Scoala Antropologica". Printre acestea sunt SRL "Makler", Casa Editurilor "Nestor" MoldovaRusia, sau SRL "Agropiese", unul dintre principalii furnizori de tehnica agricola in Moldova, dar si SRL "Rezon", enumerata pe lista importatorilor si comerciantilor de carne.
Cu aceasta lista de colaboratori si sustinatori, SAS se pare ca nu dispune totusi de cele necesare pentru realizarea obiectivului principal pe care sil scrie pe frontispiciu: "Antropologul este un specialist, care trebuie sa stie sa reconstruiasca trecutul, sa analizeze prezentul si sa prognozeze viitorul". Desi, aceasta institutie are tot dreptul sa activeze, deoarece a fost reacreditata zilele trecute de Ministerul Invatamantului. Un minister, care pastreaza traditia descrisa cu ceva timp in urma in ziarul "Timpul": "Fostul ministru al Invatamantului, Ilie Vancea, a emis dispozitia cu privire la introducerea in invatamant a limbii ruse ca disciplina obligatorie, dispozitie ce a declansat greve in institutiile de invatamant si valuri de proteste in Piata Marii Adunari Nationale. Urmatorul exministru al Educatiei, Gheorghe Sima, a mers si mai departe: a epurat cadrele nationale din scoli, functionarii cu vederi democratice din minister, a blocat semnarea Protocolului de colaborare in domeniul invatamantului dintre Ministerul Educatiei de la Chisinau si Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, a pus la index extensiunile universitare romanesti. Tot el a lichidat Comisia nationala de evaluare si acreditare a institutiilor de invatamant, formand, in locul ei, un departament in cadrul ministerului, adica un fel de troaca pentru o mana de functionari alesi pe spranceana. Actualul ministru, Valentin Beniuc, a continuat ceea ce na dovedit nici ... Sima a introdus, in locul cursului de "Istorie a Romanilor" cel de "Istorie Integrata" si sa pus pe editarea unor manuale, cenzurate pe cinste. Din manualele de literatura romana au disparut operele scriitorilor de valoare, iar institutiile de invatamant private au fost rarite substantial. Astfel, au fost inchise Universitatea Municipala din Chisinau, Universitatea de Stiinte Aplicative din Moldova, iar zilele acestea Universitatea Ecologica si de Stiinte SocioUmane. In schimb, Universitatea Slavona prospera si o duce ca in sanul lui Avram...
Acestea sunt doar cateva din loviturile aplicate scolii nationale in ultimii trei ani si ceva de catre puterea comunista. Virusul ideologiei comuniste a afectat atat de mult invatamantul national, incat acesta nusi va putea reveni decenii la rand. Cadrele didactice parasesc invatamantul. Cu fiece an, creste numarul copiilor nescolarizati. In multe scoli lipsesc manualele, iar prin biblioteci paianjenii au ocupat locul cartilor."
Corina ZOTEA,
pentru Ziarul de Garda