Nr. 53 (22 septembrie 2005)

 Investigatii

«Nu cautati vinovatii printre cei vii»
Ministrul Apararii a dat acordul pentru exploatarea avionului "Vilga–35", fara ca acesta sa fie supus reparatiilor necesare, conform cerintelor tehnice Continuare 

Un dosar penal pe linie moarta
Istoria unei studente la Drept, omorata si nedreptatita Continuare 

Evadarea in Europa, prin Timisoara
Zilele trecute la Timisoara au mai fost retinuti 25 de cetateni ai R. Moldova, care pretindeau sa treaca prin Ungaria spre Uniunea Europeana ca sa isi gaseasca un loc de munca. Continuare 

Evadarea in Europa, prin Timisoara

Zilele trecute la Timisoara au mai fost retinuti 25 de cetateni ai R. Moldova, care pretindeau sa treaca prin Ungaria spre Uniunea Europeana ca sa isi gaseasca un loc de munca. Bietii oameni aveau acte false, erau flamanzi, amagiti, deposedati de bani. In final ei vor fi cercetati penal pentru tentativa de trecere frauduloasa a frontierei, riscand pedepse cu ani grei de inchisoare. In fiecare luna Politia de Frontiera Timisoara captureaza cetateni ai Moldovei, prinzandu–i prin lanurile de porumb, prin rape sau rataciti prin padurile de la frontiera romano–maghiara. Cetatenii R. Moldova sunt cei mai numerosi "infractori de frontiera" si cei mai nenorociti.

Marti, 14 septembrie, Politia de Frontiera Timisoara a incheiat o operatiune complexa care a durat cateva luni si a unit intr–o colaborare stransa Serviciul Roman de Informare, dar si reprezentanti ai organelor de drept din R. Moldova si Ungaria. Drept rezultat au fost retinute 32 de persoane din R. Moldova — 7 membri ai unei retele de traficanti si 25 de transfugi, care imprumutasera bani si lasasera casele si familia pentru a ajunge cu orice pret in Italia, la lucru.

Presa romana a scris ca toti cei sapte organizatori ai retelei aveau studii superioare, unul dintre capii retelei fiind chiar un fost procuror, care a si declarat politiei ca a trecut de partea infractorilor "ca sa castige mai bine". Structura lucra operativ si fiecare membru al acestei retele de traficanti avea functii clar stabilite: unii racolau oameni in Moldova, altii erau responsabili de transportarea si cazarea lor la Timisoara, iar altii erau calauze prin paduri si lanuri de porumb pana in Ungaria. Reteaua avea chiar si un casier care aduna banii si ii distribuia cu restrictii pentru cazare si ceva mancare. La momentul retinerii casierul avea asupra sa 14.200 euro. S–a calculat ca de la intreg grupul s–au adunat circa 60.000 euro, dar grosul banilor a ramas in Moldova, caci aici exista cineva in structurile oficiale care "ajuta" aceasta organizatie sa lucreze nestingherit. Politia din Romania a mai stabilit ca transfugii au platit fiecare sume cuprinse intre 2000 si 2500 euro pentru a ajunge clandestin in Italia. Cele 14 tinere din grup, a caror varsta este sub 30 de ani, ar putea sa fi fost traficate pentru bordeluri. "Daca vor fi gasite vinovate, aceste persoane risca o pedeapsa cu privatiune de libertate pana la 15 ani. Partea romana sustine ca acesta este cel mai numeros grup de transfugi retinut in anul curent", conform agentiei "Reporter.md". Bietii oameni s–au plans ca nu au cu ce supravietui in Moldova si ca au platit bani grei, promitandu–li–se ca totul va fi bine. Majoritatea spuneau ca i–au dat banii lui unul "Vanea" care a ramas la Chisinau.

«Vanea» si procurorul au ramas la Chisinau...

Am contactat serviciul de presa al Procuraturii Generale de la Chisinau. Aici nu s–a auzit inca despre fostul procuror care are acum functie bine platita la Timisoara, "aranjand" oamenii spre Italia.

Iar businessul continua. "Zilele trecute autoritatile maghiare au retinut alt grup din care fac parte opt cetateni moldoveni si care ar fi trecut granita pe aceeasi filiera. Transfugii au fost returnati in Romania si urmeaza sa fie audiati si confruntati cu organizatorii grupului capturat in apropierea localitatii Beba Veche, la aproximativ 30 de metri de fasia verde", a scris zilele trecute "Evenimentul Zilei".

Cu doar o luna in urma, revista "Timpolis" de la Timisoara a relatat despre un alt caz. "Alti doi indivizi moldoveni, care au dovedit multa "bunavointa" in a–si ajuta conationalii sa castige niste bani in alte tari au fost depistati recent de lucratorii Politiei de Frontiera Timis impreuna cu cei ai Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Timis. Este vorba despre Vitalie Nistorescu, de 23 de ani, care racola grupuri din R. Moldova, le asigura transportul la Timisoara, iar de aici, impreuna cu Svetlana Corceag, in varsta de 39 de ani, le conducea catre frontiera romano–iugoslava."

Ziarul "Timisoara" a descris astfel efortul politistilor de frontiera de a retine cetatenii R. Moldova, porniti ilegal spre Europa. "Actiunea a demarat in jurul orelor 20.00, cand un echipaj mobil al Politiei de Frontiera a sesizat prezenta in apropierea frontierei, la mai putin de 100 metri de aceasta, a doua persoane care, dupa iesirea dintr–un lan de porumb, au luat–o la fuga spre tara vecina." Pentru ca intre lanul de porumb si frontiera era o distanta foarte mica, politistii nu au reusit sa retina transfugii, care au trecut foarte rapid de partea sarba a hotarului.

Garzile romane de frontiera au anuntat colegii sarbi si acestia au facut uz chiar si de un dispozitiv de vizualizare nocturna. Cele doua persoane au alergat pe campurile transfrontaliere dintre Serbia si Romania toata noaptea, strabatand peste 30 km pe intuneric si pentru ca nu cunosteau bine locul au ajuns dimineata din nou pe teritoriul Romaniei, fiind capturati de serviciul de frontiera. Erau doi tineri din R. Moldova, de 22 si 26 de ani, care au ajuns la Timisoara, si–au luat o harta turistica si au luat–o spre Europa dupa cum i–a dus capul. Acum ei sunt urmariti penal.

Drumul pribegiei e ilegal, costa scump si duce la inchisoare

Doar la sfarsitul lunii august au fost retinute patru grupuri de cetateni moldoveni incercand sa treaca hotarul in zona orasului Timisoara. Majoritatea oamenilor, deveniti infractori de nevoie, povestesc ca au stat mai multe zile prin diferite apartamente in Timisoara, doar cu apa si paine, dupa ce au platit sume cuprinse intre 2000 si 4000 euro, bani imprumutati, doar ca sa gaseasca un loc de munca si o supravietuire.

Altii, care nu ajung sa "tese" papusoaiele de langa frontiera, incearca sa traverseze hotarul ascunsi in camioane sau masini. Un barbat din Moldova ducea 4 femei cu BMW–ul sau spre localitatea de frontiera Moravita. Descoperind ca a intrat in vizorul Politiei de Frontiera, barbatul a dat jos toate femeile din masina si a luat–o pe o strada laturalnica, ascunzand masina intr–o gireada de paie. Femeile transfuge si calauza lor fugara au fost retinuti.

O alta femeie din Moldova si–a cumparat un pasaport bulgar cu 1.600 euro. Pasaportul s–a dovedit a fi fals si ea a fost retinuta pe Aeroportul Timisoara. La 43 de ani, sarmana femeie s–a pomenit ruinata, platind nu doar un pasaport fals, dar si biletul de avion Chisinau–Timisoara–Roma, tur–retur. Asa a ajuns si in arestul politiei romane.

Pasapoartele false sunt o sursa substantiala de castig pentru traficantii de oameni. Recent Parchetul de pe langa Tribunalul Timis a finalizat un caz ce viza patru cetateni ai R. Moldova, mintiti de un cetatean roman care le–a promis pasapoarte romanesti contra sumei de 1000 euro fiecare. Cetatenii moldoveni Ion Sidoruc, Eugenia Negru, Gheorghe Micu si Rada Postolachi s–au judecat cu Ioan Gaudi, care le–a promis cu cativa ani in urma acte romanesti si nu a reusit nimic. Toate aceste eforturi legate de acte ilegale tin de un singur interes, de a evada din R. Moldova pentru un loc de munca in strainatate.

Nimeni nu poate opri oamenii sa plece, nici chiar inchisoarea

Am incercat sa aflam cine i–ar putea ajuta pe cei 25 de conationali de–ai nostri, arestati la Timisoara, ajunsi sa fie condamnati doar pentru naivitatea si interesul lor sa–si gaseasca un loc de munca. Am parcurs calea unui om simplu. Am telefonat la linia fierbinte a organizatiei "La Strada", 0–800–777777. Ni s–a spus ca oamenii care au trecut fraudulos frontiera unui stat au comis cu adevarat o infractiune si nu exista solutii care i–ar putea scapa de pedepse penale, dar sa incercam totusi, linia fierbinte a Centrului pentru Drepturile Omului, 0–80028002. Linia era rece, or cel putin in dupa–amiaza zilei de marti nu a raspuns nimeni. Pe site–ul www.migratie.md am incercat sa accesam compartimentul "Adrese utile", unde scrie "materiale informative vor aparea in luna decembrie curent. Ne cerem scuze pentru incomoditati temporare ".

Ion Vazdoaga, directorul Centrului pentru Prevenirea Traficului de Femei, ne–a spus ca cei 25 de oameni arestati saptamana trecuta nu vor bulversa opinia publica, caci "inchisorile Cehiei, Ungariei, Poloniei, Slovaciei sunt pline cu moldoveni arestati pentru trecerea frauduloasa a frontierei. Sunt mii de oameni, pe care nimeni nu poate sau nu incearca sa ii ajute ". Ion Vazdoaga ne–a mai informat ca potrivit Codului Penal al R. Moldova si a Protocolului de la Palermo, in cazul in care o infractiune este comisa de o persoana care are tangente cu statutul de victima a traficului de fiinte umane, persoana trebuie sa fie eliberata. Dar pentru aceasta fiecare dintre cele cateva mii de oameni arestati trebuie sa se gaseasca un avocat in aceasta tara straina, care sa pledeze pentru drepturile lui, ceea ce este practic imposibil. Nici despre extradarea oamenilor nu prea poate fi vorba, caci este o procedura anevoioasa din punct de vedere juridic si foarte costisitoare. "Deseori, oamenii prefera sa stea in inchisoarea unui stat civilizat, decat sa revina acasa", a mai spus Ion Vazdoaga, adaugand ca "nimeni nu poate opri oamenii sa plece, nici chiar amenintarea cu inchisoarea."

Rodica Bacescu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com