Nr. 53 (22 septembrie 2005)

 Editorial

Legea impotriva presedintelui
Vara s–a dus si toamna electorala a venit. Foarte multi nu au crezut ca aceasta schimbare de anotimpuri se va produce atat de repede. Continuare 

Presa si puterea
De Ziua Vinului, agentii economici vor incetini din mers in fata tribunei din Piata Marii Adunari Nationale, unde va fi seful statului, pentru ca el sa inteleaga mai bine mesajul acestei manifestari teatralizate Continuare 

Presa si puterea

De Ziua Vinului, agentii economici vor incetini din mers in fata tribunei din Piata Marii Adunari Nationale, unde va fi seful statului, pentru ca el sa inteleaga mai bine mesajul acestei manifestari teatralizate. Televiziunea Publica "Moldova 1", 21 septembrie 2005.

Presa publica, de stat si de partid din R. Moldova isi incetineste tot mai mult ritmul si sensul, pentru ca presedintele ei, de la tribuna tarii sa vada bine cine si ce rol joaca in aceasta manifestare teatralizata numita "R. Moldova, exponenta unui comunism democratic in drum spre UE".

Presa independenta exista, dar mai marginalizata de catre putere nu a fost niciodata, marginalizata intr–un fel "democratic", care asigura piedici "legalizate" la tot pasul. Mai intai, la inceput de an, toate ministerele sunt obligate, prin directiva de Guvern, sa oblige toate institutiile bugetare si cu capital de stat sa aboneze ziarele indicate in aceasta directiva: ziare de stat, ziarul de partid "Comunistul", ziarul "Trud" al Federatiei Ruse s.a. Aceste institutii trebuie sa aboneze mii de exemplare, toate din bugetul de stat, buget format din veniturile si saracia cetatenilor R. Moldova. Nici un ziar independent din stat nu face parte din aceasta lista.

Astfel, institutiile care au un buget sumar pentru ziare si directiva guvernamentala in fata nu se pot uita nici cu coada ochiului spre ziarele independente.

Demonstram si mai departe situatia "echitabila" a ziarelor independente din R. Moldova. Exista un singur distribuitor de presa in Moldova, aflat sub auspiciile Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor si implicit ale Guvernului. Astfel, deseori primim telefoane disperate de la Briceni, Ocnita, Soldanesti sau Hancesti in care oamenii striga la noi de ce nu dam ziare in localitatile lor. Noi dam, oameni buni, cate doriti, atata dam, poate chiar putin mai multe. Numai ca ceva se defecteaza, periodic, in mecanismul de transmitere a ziarelor si aflam ca pe alocuri s–au scapat din vedere sau s–au vandut prea repede, sau inca n–au ajuns, desi tot acolo ajung devreme si multe, ziarele loiale comunismului democratic cu mesaj pro–UE .

Am comunicat destul, pe parcursul acestui an, cu postasii si distribuitorii de presa si am inteles ca ei sunt oameni simpli, muncitori prost remunerati, de aceea reprosul nostru nu poate fi adresat lor. In genere, nu reprosam nimanui nimic.

Va spunem doar ca exista o iesire democrata din situatie, dar numai pentru cei care doresc sa citeasca mai mult decat ziarele puterii, pentru cei care vor sa afle ce se intampla cu banii publici, cine si pana la care incheietura baga mana in sacul bugetar, si cine sta sub acoperisul cui, si unde poate fi gasit adevarul.

Daca mergeti la posta si va abonati la un ziar independent, veti avea dreptul legal si democratic sa primiti acest ziar. Daca veti spune unui vecin sau unui prieten ca exista si ziare de investigatii, asemenea ziare vor fi incurajate sa spuna mai mult, in convingerea ca au pentru cine. Daca nu, vom ramane sa pasim cu pas incet in decorul festiv al coruptiei moldovenesti. Veniti cu noi, acum, sa stam de Garda.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com