Nr. 52 (15 septembrie 2005)

 Politic

Secera si ciocanul interzise ca si svastica nazista
Marti la Paris, in cadrul unei intruniri a membrilor Consiliului Europei, a avut loc o prezentare a raportului "Necesitatea condamnarii internationale a crimelor comunismului". Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Locul «sfant» nu ramane pustiu
In prezent, in R. Moldova s–a creat o situatie unicat. Opozitia exista doar pentru a demonstra organismelor internationale ca, in R. Moldova, aceasta ar avea un cuvant de spus Continuare 

Biserica la pamant
Parintele Vitalie Rosca catre enoriasi Continuare 

Locul «sfant» nu ramane pustiu

In prezent, in R. Moldova s–a creat o situatie unicat. Opozitia exista doar pentru a demonstra organismelor internationale ca, in R. Moldova, aceasta ar avea un cuvant de spus, in realitate, incercand astfel sa–si justifice banii investiti de Occident in campania electorala din 2005. Pe de alta parte, opozitia si–a inteles incapacitatea sa politica si, destul de stangaci, incearca sa opuna rezistenta celui care a invins, mentinandu–se pe arena politica in speranta ca, intre timp, guvernarea va comite gafe, dupa care vor avea motiv sa atace, pentru a ajunge din nou pe cal.

Cetatenii sunt tot mai disperati de actiunile intreprinse de liderii politici ai "opozitiei", in special dupa alegerile parlamentare din 6 martie. Deceptia s–a manifestat plenar la ultimele alegeri locale. Constatam crearea unui vid care ar trebui completat. Sa ne amintim si de formula ca locul "sfant" nu ramane pustiu. Exista riscul ca guvernarea sa completeze acest gol, instituind un control total asupra societatii. O astfel de strategie ar conduce la instituirea unei dictaturi totale, atat economice, prin intermediul feciorului presedintelui, cat si politice, acoperita de Voronin tatal. Faptul ca imaginea R. Moldova e tot mai des confundata cu cea a lui Vladimir Voronin poate fi demonstrat si prin politica de cadre, promovata de presedinte, politica ce prevede ca nici un post in tara asta nu poate fi scos la concurs fara acordul lui Voronin. In aceste circumstante, politica de cadre este total degradata. Un proaspat argument este si candidatura noului ambasador al R. Moldova in Turcia care, potrivit expertilor, este total incompetent pentru acest post.

In urmatorii patru ani, daca nu vor fi intreprinse actiuni radicale in scopul formarii unei adevarate opozitii, Moldova risca sa intre, pe o perioada indelungata, intr–o monarhie politica, puterea se va transmite din tata in fiu, pe potriva statelor care nu au nimic in comun cu democratia.

Pe de alta parte, ar fi o iluzie sa credem ca comunitatea europeana ar putea miza pe o tara cu un Guvern comunist. Astfel, intr–un viitor imediat, guvernarea ar trebui sa schimbe denumirea partidului, aceasta insa ar conduce la dispersarea definitiva a electoratului comunist pana la alegerile urmatoare. Populatia ramasa in Moldova, oameni de varsta a treia si dintre cei de varsta medie, care nu au putut pleca in strainatate, cunosc doar secerea si ciocanul, in calitate de sigla electorala. Comunistii inteleg perfect acest lucru, astfel incat le este deosebit de dificil sa ia o decizie in favoarea schimbarii denumirii partidului lor. Europa, insa, nu va accepta o tara guvernata de un partid comunist, iar schimbarea denumirii partidului inseamna pierderea alegerilor viitoare. E o dilema foarte dura pentru cei de la guvernare.

Acestea sunt cateva dintre premisele care demonstreaza oportunitatea crearii unui nou partid in R. Moldova. Astfel, daca un partid se vrea o forta reala si cu o activitate de lunga durata, atunci reprezentantii acestuia ar trebui sa inteleaga ca timpurile pichetarilor au trecut si ca acumularea formala a membrilor de partid din randurile simpatizantilor, a celor care, la prima ocazie, vor evita sa execute sarcinile de partid, este o gafa.

Sarcina principala ar trebui sa devina crearea unei noi ideologii, a unei ideologii la scara nationala, or, ideologia este constiinta maselor si nu a unor lideri in parte, precum si cautarea noilor formule politice si economice pentru prosperarea societatii. Pentru atingerea acestor scopuri este nevoie de un imens spatiu informational, constituit din audiovizual, presa scrisa si cea electronica.

Desigur, tinand cont de mentalitatea populatiei autohtone, ar fi oportuna lansarea unei noi personalitati — o alternativa actualului presedinte, care, potrivit legendelor promovate de unele medii de informare, ar fi singura forta reala in Moldova. Ba, se mai incearca glorificarea numelui lui Voronin, pe alocuri fiind chiar asociat cu Domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare. Astfel de idolatrizari, preluate de la regimul sovietic, sprijina persoanele care comit fapte dubiose sa se simta " eroi nationali " (Pavlic Morozov, Oleg Koshevoi...). Problema cea mai serioasa este ca astfel de persoane incearca sa returneze tara inapoi, la acele timpuri in care o tara insemna un singur om. Se miza pe o singura personalitate, ridicata la rang de Zeu.

A venit momentul potrivit pentru a da start unei campanii de selectare a opozitiei reale, cu implicarea persoanelor noi si dezvaluirea capacitatilor persoanelor selectate. Este importanta constituirea unui nucleu, in jurul caruia s–ar concentra toti cei care se simt abandonati sau tradati de catre pseudoliderii "opozitiei". Acest lucru ar trebui intreprins cat mai rapid din simplul motiv ca, potrivit planului de actiuni al Guvernului, problema transnistreana evolueaza rapid si, "de jure", daca s–ar ajunge la un consens, vor fi initiate alegeri parlamentare care ar urma sa aduca Transnistria in cadrul Legislativului R. Moldova. Aceasta e doar o ipoteza, alta fiind legata de alegerile locale din 2007, care ar trebui sa puna baza schimbarii regimului politic in Moldova. Este important ca la alegerile locale din 2007, noul partid, de opozitie, sa vina cu un program si cu oameni noi, mizand in special pe intelectualitatea de la orase si sate.

Sunt doar cateva elemente importante pentru initierea unei activitati de promovare a imaginii unei noi formatiuni pe scena politica a R. Moldova.

Alexei BUSUIOC
Capaclia, 27 mai 2005
Revizuit si completat la 31 iulie 2005


Avem sau nu nevoie de un nou partid, al opozitiei, in R. Moldova?

Dorin Chirtoaca, vicepresedintele Partidului Liberal:

Libertatea de asociere este garantata indiferent de evolutiile politice care au loc in societate sau chiar in lume. Orice forma de asociere are dreptul la viata. Acest lucru il presupun mecanismele democratice. Nimeni nu are dreptul sa determine de cate partide sau ONG–uri avem nevoie. Si in acest domeniu e la fel ca in economia de piata. Am in vedere ca piata formatiunilor politice ar trebui lasata sa se reglementeze de la sine. Alegatorii, in cadrul scrutinelor electorale, dau verdictul partidelor. Altceva e ca, atunci cand apare un partid nou, analistii politici, liderii de opinie, ar trebui sa dezvaluie daca in cazul organizatorilor acelui partid sunt niste porniri sincere sau trucate, or, in spatiul ex–sovietic, fenomenul crearii artificiale a unor noi partide este unul in voga.

Nicolae Andronic, presedintele Partidului Republican Popular:

Am auzit si eu despre formarea unor noi partide. Toti vin si spun ca partidele existente deja sunt niste formatiuni autoritare. Se tot vehiculeaza ca avem nevoie de o formatiune de tineri. Ne–am convins, insa, ca asa cum tradeaza tinerii, cei mai in varsta nici nu–si pot imagina. Am observat ca acestia critica pe oricine, cu exceptia puterii. Daca asta e metoda acceptata de noile formatiuni, acestea nu au sorti de izbanda. Cat ne priveste, am decis ca vom deveni principala forta de opozitie. Vrem sa devenim o echipa care le–ar putea plati cetatenilor pensii mai mari decat cele acordate de comunisti. Oamenii politici si electoratul de la noi ar trebui, in sfarsit, sa inteleaga ca toate problemele noastre se trag de la faptul ca intotdeauna am fost guvernati prost.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com