Marti, in capitala Rusiei, a inceput o intrunire a liderilor zonelor separatiste de pe teritoriul fostului imperiu sovietic. Igor Smirnov, liderul nerecunoscut de la Tiraspol, alaturi de liderii separatisti din zonele de conflict din Azerbaidjan si Georgia, sunt printre organizatorii conferintei "O paralela a CSI: Abhazia, Transnistria, Osetia de Sud, Karabahul de Munte, ca realitati ale perioadei postsovietice", eveniment care va dura 3 zile.
Evenimentul este organizat de catre Institutul CSI si reprezentanti ai Dumei de Stat. Printre fondatorii Institutului CSI sunt Academia de Stiinte a Federatiei Ruse, Universitatea de Relatii Internationale de pe langa Guvernul Federatiei Ruse, Universitatea de Stat din Moscova, Consiliul Municipal Moscova si alte institutii de stat din Rusia.
Expertii considera ca in acest fel, Federatia Rusa sia demonstrat inca o data desconsiderarea sa fata de aceste state suverane Azerbaidjan, Georgia si Moldova, care sunt alaturi de Rusia, membre ale CSI. Astfel, faptul ca o tara membra a CSI a decis sa gazduiasca un eveniment al liderilor separatisti, care a cauzat atatea victime umane si probleme economice celor trei state, inseamna ca Rusia sustine separatismul. Totodata, faptul ca cele trei state nu au parasit CSIul, o structura care compromite independenta lor, demonstreaza ca Rusia si CSI provoaca instabilitate in spatiul exsovietic, cu buna stiinta a conducatorilor pretins democrati ai celor trei state.
Societatea Azerilor din SUA a remis ieri un comunicat care condamna aceasta cooperare tacita intre Rusia, CSI si liderii separatisti. Moldova nu a emis oficial nici o nota de condamnare a conferintei separatiste de la Kremlin.
A.R.