Nr. 52 (15 septembrie 2005)

 Politic

Secera si ciocanul interzise ca si svastica nazista
Marti la Paris, in cadrul unei intruniri a membrilor Consiliului Europei, a avut loc o prezentare a raportului "Necesitatea condamnarii internationale a crimelor comunismului". Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Locul «sfant» nu ramane pustiu
In prezent, in R. Moldova s–a creat o situatie unicat. Opozitia exista doar pentru a demonstra organismelor internationale ca, in R. Moldova, aceasta ar avea un cuvant de spus Continuare 

Biserica la pamant
Parintele Vitalie Rosca catre enoriasi Continuare 

Secera si ciocanul interzise ca si svastica nazista

Marti la Paris, in cadrul unei intruniri a membrilor Consiliului Europei, a avut loc o prezentare a raportului "Necesitatea condamnarii internationale a crimelor comunismului". In timp ce presedintele comunist al Moldovei a mers la summit–ul ONU din SUA, pentru a promite ca va reduce in jumatate saracia, in Europa se coc politici de condamnare a crimelor si simbolicii comuniste, cerandu–se ca secera, ciocanul si steaua rosie sa fie echivalate cu svatsica — "un alt simbol al diavolului".

Marti la Paris a avut loc o sedinta speciala a Comisiei pentru Afaceri Externe a APCE, dedicata condamnarii crimelor comunismului. In cadrul sedintei au fost analizate doua rapoarte care trebuie sa aduca in atentie cele mai odioase crime comise de regimul comunist. Raportul de baza este intitulat "Necesitatea condamnarii internationale a crimelor comunismului" si este elaborat de catre parlamentarul Guran Lindblad din Suedia. Dupa cateva discutii, parlamentarii au decis sa prezinte un set de recomandari asupra acestei probleme in cadrul sedintei plenare a APCE, care va avea loc la Strasbourg in perioada 3–7 octombrie.

Sesiunea din octombrie a APCE va fi una memorabila pentru Moldova, nu doar pentru faptul ca va fi condamnat comunismul ca forma de guvernare, statul nostru fiind unicul printre tarile membre ale CE condus de un presedinte comunist. Condamnarea comunismului va fi ascultata in plen nu doar de catre deputatii comunisti, delegati la APCE, ci si de catre membrii celorlalte fractiuni parlamentare si chiar de insusi presedintele Parlamentului, Marian Lupu, care a ajuns in Legislativ pe listele Partidului Comunist. Tot in cadrul acestei sesiuni va fi prezentat si discutat, in plen, raportul "Functionarea institutiilor democratice in Moldova" (comunista) prezentat de raportorii Josette Durrieu si Andre Kvakkestad. Se preconizeaza ca in cadrul aceleiasi sesiuni sa fie readusa in atentia oficialilor europeni problema detinutilor politici de la Tiraspol, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa.

Raportul "Necesitatea condamnarii crimelor comunismului la nivel international" inca nu a fost facut public, dar la Biroul de presa al CE am fost informati ca in acest document sunt vizate crimele impotriva umanitatii comise prin deportari, exterminari, detentii si maltratari ale oamenilor pe principii etnice sau situatie sociala.

Incepand cu anii de comunism, in lume au aparut sute de carti din seria "Cartea neagra a Comunismului" in care erau descrise, din istorisirile supravietuitorilor Gulagurilor si deportarilor, crimele odioase ale regimului totalitar care a dus la distrugerea fizica a sute de mii de oameni si la mutilarea morala a sute de milioane, date folosite apoi in rapoartele oficiale cu privire la crimele importiva umanitatii.

Cu cateva luni mai devreme Parlamentul UE de la Bruxelles a pus in discutie aceeasi problema, a crimelor necondamnate ale comunismului. Un grup de parlamentari europeni, reprezentand tarile din fostul lagar socialist, a cerut ca simbolurile comunismului, secera, ciocanul si steaua rosie, sa fie echivalate cu svastica nazista, ca simboluri ale unor regimuri care au comis crime impotriva umanitatii. Liderii grupului parlamentar care solicita condamnarea acestor simboluri sunt parlamentarul ungar Joszef Szajer, membru al Partidului Popular Maghiar si Vytautas Landsbergis, fostul presedinte al Letoniei. Ei au adresat o scrisoare si comisarului UE Franco Frattini, solicitand urgentarea adoptarii unei decizii de condamnare a crimelor si interzicerea simbolurilor "acestui regim totalitar diavolesc, sistemul comunist". Szajer a mai spus ca in Ungaria simbolurile comunismului sunt interzise prin lege. Tunne Kelam, un parlamentar eston, a declarat in cadrul sesiunii UE, ca victimele nazismului si comunismului ar trebui echivalate, caci de altfel sutele de mii de victime ale regimului totalitar din fostele tari sovietice nu vor mai fi reabilitate plenar.

Amintim ca in Moldova au mai ramas in viata doar cateva mii de fosti deportati, care nu au mai reintrat in drepturi, regimul comunist limitand si mai mult posibilitatile de reabilitare a celor cateva sute de mii de basarabeni nenorociti de comunism.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com