Nr. 52 (15 septembrie 2005)

 Investigatii

«Rog martorii sa nu se teama...»
Presa locala spune ca taina mortii lui Alexei Buzila e legata de fiul unui deputat. Continuare 

Casa discordiei
La cele 69 de apartamente noi, destinate persoanelor cu grave probleme existentiale, se inghesuie judecatorii si procurorii Continuare 

Satul Magdacesti a fost scuturat de o «maica»
Odata cu potopul, care a umplut cu apa mai multe gospodarii din Magdacesti, r. Criuleni, localitatea a mai fost tulburata de o straina imbracata in vesminte de maica Continuare 

Casa discordiei

De cateva luni deja, in cartierul Buiucani din Chisinau, pe una din strazile periferice, se inalta un bloc modern, in 16 niveluri. Casa ramane pustie, desi lucrarile sunt finisate. Persoane responsabile de gestionarea fondului locativ spun ca, in conditiile in care, in municipiul Chisinau, zeci de mii de familii nu au un loc de trai sau locuiesc in conditii degradate, este destul de dificil sa adopti niste decizii obiective si echidistante atunci cand este vorba de repartizarea unor apartamente nou–noute, construite din bugetul statului.

De ceva timp, Consiliul Municipal Chisinau (CMC) a primit de la Primarie o "Lista a persoanelor care necesita imbunatatirea conditiilor de locuit in blocul locativ nr.9–1 de pe str. L. Deleanu". Listele se afla la controlul Primariei Chisinau, iar CMC urmeaza sa verifice si sa voteze pro sau contra candidatilor la spatiu locativ din noul bloc.

Formata din mai multe compartimente (cateva: 10,11, 12, lipsind, de ce oare, din dosarul respectiv), lista denota starea deplorabila a mai multor familii din preajma noastra, care–si traiesc zilele intr–o inimaginabila mizerie. Alaturate, alte liste contin date despre oameni care, avand deja locuinte (proprietate privata), incearca, facand trimitere la legi si la statutele lor sociale, sa se capatuiasca cu apartamente despre care, dupa cum am fost informati la Primarie, au un statut special, fiind destinate in exclusivitate reprezentantilor paturilor social–vulnerabile. "Apartamente sociale", asa le zic functionarii municipali, continutul semantic incluzand in sine si caracteristicile celor care ar avea dreptul sa pretinda la aceste apartamente, chiar daca, oficial, nici o lege nu dezvaluie statutul acestora. Cine are dreptul sa pretinda la ele? Pentru cat timp? In ce conditii acestea ar trebui eliberate si cedate altor beneficiari?

Compartimentele

Astfel, compartimentul 1, "case avariate", contine numele catorva familii cum ar fi Berza (o mama pensionara si un fecior, de 28 de ani) care, din 1989, locuiesc intr–o casa avariata, fara incalzire, fara apa, dar si fara curent electric. Dupa ce, timp de 16 ani, aceasta familie a locuit in asemenea conditii, li se propune, in cel mai bun caz, un apartament cu o singura camera. Aceeasi oferta, de o singura camera, este valabila si pentru familia Erhan (mama, de 48 de ani, si fiica, de 26 de ani)…

Urmeaza alte compartimente, cu alte liste, ale persoanelor din case avariate, ale orfanilor, invalizilor, pedagogilor, familiilor cu multi copii, ale combatantilor, colaboratorilor Primariei municipiului Chisinau, dar si ale judecatorilor, procurorilor, ale colaboratorilor Directiei Situatii Exceptionale, Directiei cultura a municipiului Chisinau, Directiei Generale Finante, precum si un sir de titluri executorii care, potrivit autorilor listelor, pot fi solutionate doar in urma repartizarii unor apartamente noi din noul bloc.

Astfel, in conditii egale au fost plasati invalizi de gradul II si III, combatanti care stau la gazda, prin camine, sau, precum familia Negruta (4 persoane intr–o camera de 12 m.p.) si judecatori care au case la Ocnita si Balti. De fapt, e o diferenta. Pe cand combatantilor, invalizilor sau familiilor din case avariate le sunt preconizate, cu mult scart, cate 1 sau 2 camere, pentru familiile celor doi judecatori, Clim si Pavalache, de la Curtea de Apel si de la Curtea Suprema de Justitie, sunt solicitate apartamente cu 3 camere, in baza Legii… Tot la Lege se face trimitere in cazul unor colaboratori ai procuraturilor pentru care tot cate 3 camere se cer, chiar daca pretendentii au spatii locative la Ialoveni, Ocnita sau Cainari.

Cu orice pret

Compartimentul 7, colaboratori ai Primariei municipiului Chisinau, desi a incaput pe o singura foaie, contine si mai multe enigme. Lista este completata, de mana, cu numele a doi colaboratori care, pe parcursul lunii august figurasera intr–o stire difuzata de agentiile de presa. O reproducem aici, pentru ca, fara indoiala, are legatura directa cu cele doua nume introduse, ulterior, de cineva pe listele pretendentilor la apartamentele din casa de pe str. Deleanu.

"In timp ce refugiatii din Transnistria pichetau Primaria, cerand autoritatilor publice sa le asigure conditiile de viata promise de la 1992 incoace, doi functionari ai Primariei, profitand de statutul lor, incercau sa se capatuiasca cu doua apartamente de lux, platite din bugetul municipal. Tentativa a esuat in momentul in care CMC i s–a propus sa voteze proiectul de decizie nr. 20 din ordinea de zi, prin care contabilului–sef adjunct al Primariei, Ana Slivca, si specialistului Directiei juridice a Primariei, Ion Babaian, urma sa li se repartizeze doua apartamente de lux, de 78 m.p. si de 97 m.p. in doua din blocurile noi, construite de Agentia Ipotecara municipala. Costul apartamentelor pentru cei doi functionari, care nu au probleme locative stringente, urma sa fie achitat din bugetul municipal. Pretul apartamentelor, de 1 milion 400 de mii de lei, include nu doar asa–zisa varianta alba, ci si amenajarea lor in stil euro. Proiectul de decizie a fost propus spre aprobare CMC fara avizul comisiilor CMC care, anterior, cerusera modificarea esentiala a proiectului de decizie. La cererea consilierilor, nici raportorul (contabila–sefa, Eugenia Ciumac), nici secretarul CMC nu au putut explica de ce, din pachetul de documente, au fost eliminate avizele negative ale comisiilor CMC. Nu a putut raspunde nimeni nici la intrebarea consilierilor care insistau sa afle de ce astfel de situatii au devenit, de la o vreme, practici de lucru in institutia respectiva. In cazul afacerii cu cele doua apartamente, consilierii au putut afla doar faptul ca, in prealabil, intrebarea fusese examinata doar in doua directii ale Primariei: in contabilitate si in Directia juridica, reprezentantii carora urmau sa devina proprietari ai celor doua apartamente."

Stirea a fost difuzata la 5 august, imediat dupa sedinta CMC, in cadrul careia fusese discutata sansa celor doi functionari ai Primariei de a beneficia de cele doua apartamente ipotecare.

La doar cateva saptamani dupa mediatizarea acestei stiri, pe listele candidatilor la apartamentele din casa de pe str. Deleanu, apar numele celor doi, pretendenti la apartamente de 2 si 3 camere.

Astfel, nedreptatea si stilul partinitor de activitate, mostenit din perioada sovietica, transforma noua casa de pe strada L. Deleanu intr–un teren de lupta pe care adversarii sunt in conditii total inegale. Unii, dupa cum spuneam mai sus, cu saracia lor, altii — cu protectii si legi, facute sa–i sprijine.

Pentru pedagogi — cel putin doua apartamente

Dat fiind faptul ca, anterior, persoane responsabile de edificarea blocului de pe str. Deleanu afirmau ca aceasta casa va fi una destinata pedagogilor din municipiu, am solicitat opinia sefului Directiei generale educatie, stiinta, tineret si sport a Primariei municipiului Chisinau, Alexandru Roman, care ne–a declarat ca, desi numarul pedagogilor care au nevoie de imbunatatirea conditiilor locative este de circa 1250 de persoane, aceasta casa nu a fost niciodata preconizata pentru ei. "Am fi multumiti daca ni s–ar oferi macar doua apartamente, pentru a caza cele doua familii care populeaza ilegal in curtea Liceului "Mircea Eliade". Astfel, in sfarsit, am putea construi o sala pentru sport in aceasta institutie", ne–a mai spus dl Alexandru Roman.

Am incercat sa aflam cati dintre locuitorii Chisinaului nu au astazi unde trai. La Directia generala locativ–comunala si amenajare, seful directiei, Alexandru Ftomovici, ne–a spus ca, in prezent, toata informatia despre cei care nu au conditii de trai poate fi gasita doar pe la preturi, care au mostenit bazele de date din perioada sovietica. Despre casa de pe str. Deleanu, potrivit lui Ftomovici, vom afla mai multe doar dupa ce listele vor fi discutate la CMC. Functionarul a infirmat faptul ca blocul de pe strada Deleanu ar fi fost construit pentru cetatenii cu probleme speciale. De asemenea, el nu ne–a putut relata o cifra exacta care ar reprezenta numarul persoanelor din Chisinau care au nevoie de locuinte.

In astfel de conditii, am solicitat opinia unui expert imobiliar. Alexandru Lefanov ne–a spus ca, intr–adevar, este destul de dificil de stabilit numarul exact al cetatenilor care se confrunta cu grave probleme locative. Este cert, insa, sustine Lefanov, ca in fiecare familie din Chisinau locuiesc persoane care ar trebui sa dispuna de apartamente separate.

«Voi urmari cu strictete»

Eugenia Starcea, consilier PPCD in cadrul CMC:

"Casa ramane incuiata, in timp ce zeci de mii de persoane, cu destine tragice, nu au unde locui sau isi duc zilele in adevarate bordeie. Atunci cand am vazut listele pretendentilor la spatiile din acel bloc, am avut cateva intrebari, una dintre acestea fiind cea despre inoportunitatea acordarii unor apartamente persoanelor care au in proprietate case de locuit. Mi s–a raspuns ca toate deciziile sunt luate in conformitate cu Legea cu privire la procuratura sau cea cu privire la statutul judecatorului. Le–am spus ca nu ar trebui sa uite ca exista si alte legi, la fel de valabile in statul nostru, cum ar fi cele despre tineret sau invatatori. Voi continua, in activitatea mea, sa pledez pentru echitate. Apropo, pe aceleasi liste am cautat numele unei orfane care, acum cativa ani, ramanand fara parinti, a fost deposedata, oficial, de apartament, pe motiv ca acesta nu era privatizat, iar ea era minora si nu avea dreptul sa–l privatizeze. Acum acea tanara este mama a doi copii si nu are nici o sansa sa obtina vreun ungher, neavand sprijinul parintilor. Nu am gasit numele ei, precum, sunt sigura, lipsesc numele altor persoane care ar merita, in mod prioritar, apartamente de la stat. Este in drept sa mi se reproseze ca astfel de familii sunt foarte multe, in conditiile in care societatea noastra devine tot mai polarizata, fiind impartita in saraci si bogati. In asemenea conditii, e si mai important ca apartamentele din noul bloc de pe str. L. Deleanu sa fie repartizate, in primul rand, celor carora statul le–a creat probleme locative imposibil de solutionat in conditiile economiei de piata, participantilor la razboi, refugiatilor, victimelor unor accidente de munca etc."

Sanda MIRON


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com